Artikelen
15 januari 2018
Ook na Green Capital 2018 groen ondernemerschap in Nijmegen
Met veel trots koestert de gemeente Nijmegen de benoeming tot European Green Capital 2018. Burgemeester Hubert Bruls en wethouder financiën, duurzaamheid en mobiliteit Harriët Tiemens vertellen hoe bewoners, instellingen én ondernemers van de stad deze trofee hebben binnengehaald.
“Als je meedoet in de race om groene hoofdstad te worden, moet je al op een bepaald niveau zitten en daar hebben verschillende individuen en partijen aan bijgedragen. In de afgelopen jaren is er veel gedaan om de kwaliteit van het bodemwater en de lucht te verbeteren. Ook projecten als de Nevengeul, het snelfietsnetwerk en het organiseren van het Velo-city wereldcongres dit jaar scoorden goed bij de jury”, vertelt wethouder Tiemens.
Oog op Nijmegen
In 2018 staat er een vol programma te wachten met lezingen, debatten, workshops, evenementen en duurzaamheidscafés, waar de gelauwerde groene filosofie van Nijmegen te beleven is. Daarmee staat de stad nationaal en internationaal in de kijkers. “Zo vindt de uitreiking van de Koning Willem I Prijs voor duurzame ondernemingen hier plaats. De gelijknamige stichting heeft onze stad als Green Capital gekozen voor deze ceremonie. Het zou leuk zijn als een Nijmeegse onderneming wint, maar het is al heel bijzonder dat een landelijk netwerk van grootbedrijven en mkb’ers in groten getale aanwezig is en dat bevordert de interactie met lokale ondernemingen.”
‘Duurzaamheid gaat in de haarvaten zitten’
Groene toekomst
Als 2018 voorbij is, neemt Oslo het stokje over als volgende European Green Capital. Dat betekent niet dat de groene ambitie verdwijnt. “Zo’n filosofie gaat in de haarvaten van de stad zitten”, vertelt burgemeester Bruls. “Nijmegen heeft vele kleine ondernemers die inspelen op de vraag naar producten en diensten die staan voor duurzaamheid. Zij willen ook écht een verschil maken. Ook de grote kennisinstellingen en bedrijven zijn nauw betrokken bij onze verkiezing, het programma voor 2018 en de duurzame toekomst van Nijmegen.
“Dat is essentieel, want voor de transitie naar het gebruik van honderd procent duurzame energie, is de steun en inzet van iedereen hard nodig. Het levert ook weer werkgelegenheid op, want huizen moeten worden aangepast om onafhankelijk te worden van gas en volledig over te stappen op elektrische energie. Het schept kansen in de bouwsector en onderwijsinstellingen, want er zal veel vraag ontstaan naar goed opgeleide technici en installateurs. Ook op het gebied van verkeer, logistiek en productie liggen er genoeg kansen in verduurzaming en dat trekt terecht de nieuwsgierigheid van vele ondernemingen.”
Kijk voor meer informatie op www.greencapital2018.nl
Nijmegen Business