Artikelen
26 maart 2019
Pepp-r: Hoe voorkom ik dat mijn presentatie saai is?
Stel je voor: Je gaat naar een toneelvoorstelling. De openingsscène speelt zich af in een keuken bij een getrouwd stel. De eerste tekst die je hoort is een vraag van hem aan haar: “Wil je nog koffie?”
Door de manier waarop hij dat vraagt, hoe zij reageert en ze er allebei bij zitten, snappen wij in het publiek precies dat ze al heel lang getrouwd zijn en totaal op elkaar zijn uitgekeken. Maar dat wordt niet gezegd! Hij zegt niet: “Schat”, of nou ja, schat… “vrouw met wie ik me zo verveel… Wil jij nog koffie?” Toch klinkt het zo. En dat is ook de bedoeling. De acteur laat de tekst “Wil jij nog koffie?” zó klinken dat wij horen: “Ik verveel me te pletter met jou.”
Deze techniek kun je ook toepassen in een presentatie. Je zegt bijvoorbeeld: “In de komende 5 minuten ga ik u vertellen hoe ons product uw business voorgoed gaat veranderen.” Je bedoelt er eigenlijk bij te zeggen: “WAAAAAHH mensen! Dit is het geweldigste product ooit. Hiermee gaan wij jullie helpen om stinkend rijk te worden.” Maar dat zeg je niet. Toch hoop je dat deze ware boodschap wordt gehoord. Want dan willen mensen wél naar je luisteren.
Hoe zorg je er nu voor dat wat je zegt de kleur krijgt van wat je eigenlijk wil zeggen? Dat gaat zo:
1. Schrijf expliciet op wat je eigenlijk wil zeggen (je denktekst);
2. In je voorbereiding spreek je die denktekst uit vóór je echte tekst;
3. Oefen dit een beetje overdreven;
4. Laat tijdens je presentatie die denktekst weg. Maar dat wat je wél zegt heeft de kleur van je denktekst gekregen.
Oefen dat maar eens met de zin: “Wat is het toch een heerlijk weer!”
Arnhem Business