NOD Bedrijfshygiëne
18 november 2022
Plaagdieren en nevenschade vóór zijn? NOD Bedrijfshygiëne slaat deze twee ‘vliegen’ in één klap!
Het toeval wil dat ik uitgerekend op Dierendag Rob en Max van der Wijst spreek. Samen runnen ze NOD Bedrijfshygiëne, specialist op het gebied van plaagdierbestrijding. Niet alleen verwijderen en bestrijden, vooral ook het voorkómen van plaagdieren is voor hen dagelijkse kost. De telefoon staat roodgloeiend. Buiten wordt het kouder en voor veel dieren en insecten zijn onze verwarmde ruimten en spouwmuren aantrekkelijke overwinteringsplaatsen. En ook al is het dan wel Dierendag, aangezien plaagdieren allerhande schade kunnen veroorzaken, is het toch beter om ze niets lekkers te geven…
Plaagdieren. Je wil ze écht niet in je bedrijfsruimten hebben. Niet alleen zijn sommige diersoorten onhygiënisch en ware ziekteverspreiders, ook kunnen ze zorgen voor materiële, immateriële, economische, gevolg-, vertragings- en vervangingsschade. Denk maar aan knaagschade aan apparatuur, besmetting van voedsel, verstoorde bedrijfsprocessen, aangetaste voorraden, stroomstoringen, kortsluiting en zelfs brand. En wat te denken van de schade aan je zorgvuldig opgebouwde bedrijfsreputatie?
Diepte-inspectie & risico-inventarisatie
Exacte cijfers over het aantal muizen in Nederland moet ik je schuldig blijven, maar naar schatting waren het er vorig jaar ongeveer 3,7 miljard. En de muizenpopulatie groeit aldoor: per jaar kunnen ze 6-10 nesten krijgen, met wel 7-10 jongen per keer. Een muizenpaar kan dus tot wel 100 jongen per jaar krijgen. Vechten tegen de bierkaai? Niet als het aan NOD Bedrijfshygiëne ligt! Max: “Met een diepte-inspectie aan het gebouw (intern en extern) en een gedegen risico-inventarisatie kom je al een heel eind. Standaard komen we circa zes à acht keer bij je langs. NOD Bedrijfshygiëne is overal voor gecertificeerd en blijft dat door continue bijscholing kennis en adviescentrum dierplagen in Wageningen. Men is ook voor preventieve buitenbestrijding gecertificeerd, die wettelijk al flink aan banden is gelegd.
Resistentie als bliksemafleider
Doordat preventief bestrijden in de buitenruimte sterk is afgenomen, krijgen plaagdieren de kans zich te vermeerderen, met alle gevolgen van dien. Rob: “Geregeld wordt resistentie als reden opgevoerd om preventieve bestrijding terug te dringen. Maar die vlieger gaat niet op, want als er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn, gebruiken we die helemaal niet. Feit blijft gewoon dat we nooit helemaal zonder de middelen kunnen. Sinds er bijvoorbeeld besloten is dat rattengif niet meer in rioleringen gebruikt mag worden, omdat het wel eens in het oppervlaktewater terecht zou kunnen komen, vermenigvuldigen de ratten zich weer als vanouds.”
Bouwkundige wering
Gevolg: bouwkundige wering en ingangscontrole worden steeds belangrijker. “Denk aan bijenbekjes om wespen en muizen tegen te gaan terwijl de ventilatie in de spouwmuur intact blijft, of aan borstels onder deuren, klemmen, het afdichten van kieren en naden en andere manieren die beletten dat knaagdieren en andere plaagdieren binnenkomen”, aldus Rob. “Voorkomen is immers nog steeds beter dan genezen.” En dat is het devies al sinds 1976, toen Robs vader en moeder het bedrijf oprichtten.
Meer weten? Kijk op NOD Bedrijfshygiëne.
Nijmegen BusinessFacility