Artikelen
19 januari 2016
Plegt-Vos Stoffels en Duits Groep werken toekomstgericht samen dankzij volledige openheid
Ketensamenwerking is pas geslaagd als je écht samenwerkt, vinden Johan Timmer van Plegt-Vos Stoffels en Johan Duits van Duits Groep. Wat dat inhoudt? Volledige openheid, het loslaten van de traditionele werkhouding en eventuele problemen constructief oplossen. “Het hogere doel is iets creëren waar de klant echt versteld van staat.”
Plegt-Vos Stoffels is een landelijk opererend bouwbedrijf, waarbij iedere vestiging zijn eigen specialisatie kent. Bij de vestiging in Bemmel is dat onderhoud, vertelt vestigingsleider Johan Timmer. “Wij werken vrijwel altijd in een bewoonde omgeving, bijvoorbeeld voor ziekenhuizen en woningcorporaties. Vanuit hier bedienen we met name de regio’s Arnhem, Nijmegen en Ede.” Duits Groep, van oorsprong een schilderbedrijf, staat bekend vanwege het schilderwerk en de na-isolatie. Eigenaar Johan Duits: “We zijn inmiddels operationeel met zo’n 40 man. Vanuit onze vestiging in Nijmegen werken we ongeveer in een straal van honderd kilometer.”
Dezelfde visie
De eerste ontmoeting tussen beide bedrijven was min of meer toeval. Timmer: “Zo’n twee jaar geleden kwamen we elkaar tegen. Toen hebben we kleine projecten samen gedaan, maar bleven we nog wat buiten elkaars radar. Driekwart jaar geleden raakten we aan de praat. We bleken op dezelfde manier naar projecten en samenwerking te kijken.” Duits legt uit: “De traditionele manier is dat het schildersbedrijf fungeert als onderaannemer. Wij willen dit verschuiven, zodat we gezamenlijk meer toegevoegde waarde kunnen bieden. Plegt-Vos Stoffels is dan wel hoofdaannemer, maar we staan naast elkaar als partners.” Timmer vult aan: “Als je bedrijven ziet als co-makers in plaats van onderaannemers, kun je de klant veel beter tegemoet komen. Wij willen niet zozeer een aannemer zijn, maar een aanbieder van oplossingen.”
“We zijn heel open naar elkaar, zowel over de uitvoering als proces en inkoop”
Verduurzaming
Al snel volgden er twee projecten: het verduurzamen van in totaal 280 woningen. Duits Groep werd hierbij al in de planfase betrokken. Het plan hield veel meer in dan alleen de techniek, vertelt Timmer. “Ook de samenwerking, het omgaan met bewoners, de omgeving en de veiligheid in de buurt zijn meegenomen. Daar zit de toegevoegde waarde in.” Om de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken, moesten de verschillende vakspecialisten meer gaan samenwerken. “We wilden alle disciplines in elkaar schuiven”, zegt Duits. “De timmerman helpt de schilder waar nodig, de schilder helpt de isolator enzovoorts. Zo verloopt alles veel efficiënter en reduceer je faalkosten.”
Uitdagingen
Die nieuwe werkwijze was en is voor het iedereen wel wennen. Daar ligt dan ook één van de grootste uitdagingen. “Wij kunnen zoiets wel hier aan tafel verzinnen, maar hoe ga je dat wegzetten tot de laatste bouwkolom? De uitvoerders hebben hier een belangrijke coachende rol in”, zegt Duits. En natuurlijk botst het wel eens, geven beide partijen eerlijk toe. “Maar er wordt altijd naar een constructieve oplossing gezocht”, vertelt Timmer. “En we zijn heel open naar elkaar, zowel over de uitvoering als proces en inkoop. Daardoor kunnen we ook qua prijs scherp blijven. Als je je eigen belang naar de achtergrond kunt schuiven voor het gemeenschappelijk belang, word je samen beter en krijg je continuïteit. We streven tenslotte allemaal naar hetzelfde hogere doel”, voegt Duits toe. “En dat is iets creëren waar de klant versteld van staat.”