Artikelen
16 september 2013
Pluryn neemt duurzaamheid op alle fronten serieus
Duurzaamheid heeft volgens Marian Draaisma (manager marketing) en Henk van den Broek (manager maatschappelijke participatie) binnen Pluryn vele gezichten. Neem bijvoorbeeld het nieuwe hoofd- gebouw aan de industrieweg in Nijmegen, met warmtekrachtopwekking, zonnepanelen en led- verlichting een toonbeeld van duurzaamheid. Maar er is meer.
Pluryn ondersteunt jongeren en volwassenen met een handicap en/of complexe zorgvragen op het gebied van wonen, werken, leren, dag- besteding en vrije tijd. Dit door behandeling en begeleiding. Pluryn werkt vanuit meer dan 150 vestigingen in Gelderland, Noord Lim- burg en Noordoost-Brabant. Clienten komen vanuit het hele land. “Uitgangspunt is de vraag van de cliënt. Pluryn biedt een full ser- vice concept voor onderwijs, dagbesteding, arbeidsintegratie en waar mogelijk betaald werk. Zo helpen wij bij het vergroten van de kansen op een gelijkwaardige plek in de samenleving.”
Duurzaamheid
Terug naar duurzaamheid, bijvoorbeeld het nieuwe hoofdkantoor dat op 1 juni van dit jaar in gebruik werd genomen. De warmtekrachtopwekking met warmtepomp in de bodem zorgt voor zowel verwarming als koeling van het gebouw. In het kader van energiebesparing is het platte dak voorzien van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit en ten slotte is het hele gebouw voorzien van led-verlichting met bewegingssensoren. Het terrein rondom het gebouw telt niet alleen honderd parkeerplaatsen, er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s en in de overdekte fietsenstalling is plaats voor 70 fietsen, inderdaad ook hier met oplaadpunten voor elektrische fietsen. Het nieuwe hoofdgebouw ligt op een mooie zichtlocatie en het led-logo van Pluryn maakt het gebouw zowel vanaf de Industrieweg als aan de achterzijde direct herkenbaar. Maatschappelijke duurzaamheid “In ons hoofdkantoor kreeg duurzaamheid dus een heel praktisch gezicht. Een ander aspect is maatschappelijke duurzaamheid, waarbij we zoeken naar de combinatie tussen werk voor bijvoorbeeld een jongere met achterstand tot de arbeidsmarkt en de maatschappelijk waarde”, vertelt Henk van den Broek. “Neem de Buurtmarkt in Breedeweg, een unieke supermarkt die in september 2012 werd geopend. Het is een winkel met biologische, regionale producten, een eigen bakkerij en een lunchroom/koffiecorner. In deze maatschappelijke onderneming van Pluryn werken mensen met een handicap, complexe problematiek, leerlingen van REA College (een mbo-opleiding voor jongeren die niet in het regulier onderwijs meekunnen), mensen met een participatiebaan vanuit de gemeente Groesbeek en vrijwilligers uit het dorp. De Buurtmarkt in Breedeweg biedt mensen een leuke en leerzame plek om te werken. Voor iedereen is het belangrijk om dagelijks naar het werk te gaan. Een sociaal gewaardeerde rol, dat is waar het om draait. Dat is echter niet het enige voordeel. Lange tijd was er in Breedeweg geen supermarkt meer. Hierdoor waren de inwoners van het dorp aangewezen op supermarkten in het verderop gelegen Groesbeek. Met name oudere mensen en mensen die minder mobiel zijn, waren de dupe. Nu kunnen ze weer zelf boodschappen doen en als deze te zwaar zijn, dan worden ze door een medewerker van de Buurtmarkt thuis op de keukentafel geplaatst. Dat is dus dubbele duurzaamheid.”
Innovatie
Duurzaamheid zit ook in innovatieve concepten, waaronder ontwikkelingen in eHealth. De kunst is om daarbij goed te luisteren naar de behoefte van de client en deze actief te betrekken. Hybride vormen van dienstverlening (online en offline) worden gevraagd door de klant. Marian Draaisma: “En het werkt, we hebben bijvoorbeeld een chatfunctie op de website van Pluryn en met het PlurynPlein een eigen intranet voor cliënten. We beeldbellen binnen de organisatie en het Elektronisch Cliëntendossier (EIP) is dit jaar binnen heel Pluryn ingevoerd. Dit EIP wordt toegankelijk voor de cliënten van Pluryn. Samen met andere zorgaanbieders hebben we het burgerplatform Quli gerealiseerd dat bestaat uit een social netwerk, persoonlijk dossier en een app-store. De burger is eigenaar van dit platform en bepaalt wie er toegang krijgt. Het platform is sedert een half jaar live. Hybride dienstverlening bevordert de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van mensen en kan kosten besparen. Zo werken we binnen en buiten Pluryn elke dag op zeer verschillende manieren aan het begrip duurzaamheid.” /p>