Artikelen
9 juni 2017
Poelmann van den Broek adviseert scholen bij krimp
De leerling, leraar, ouders, het schoolbestuur: in het onderwijs spelen diverse belangen. Juist daarom is het voor scholen van belang om een gespecialiseerde advocaat in de arm te nemen, zeker nu het onderwijs te maken heeft met krimp. Pauline Demacker en David Teitler van Poelmann van den Broek Advocaten vertellen over de actuele ontwikkelingen in deze bewogen sector.
Hoewel scholen op een bepaalde manier ook ondernemingen zijn, is de sfeer er toch anders dan in een commercieel bedrijf. Het menselijke aspect spreekt Pauline Demacker, advocaat arbeidsrecht en onderwijsrecht, aan. “Het gaat om de leerlingen en goed onderwijs, maar er spelen meer belangen. Dat maakt het interessant. Bovendien valt er bij scholen veel te verbeteren als het gaat om processen, communicatie en beleid.” David Teitler houdt zich als advocaat ondernemingsrecht bezig met zaken als noodgedwongen fusies in het onderwijs. “Hierin combineer ik de zakelijke expertise met kennis van het onderwijs. Wat ik leuk vind is dat we met mensen in het onderwijs gemakkelijk kunnen schakelen, maar tegelijk op zakelijk vlak onze meerwaarde kunnen bieden.”
‘Wij spreken de taal van het onderwijs’
Krimp
In veel regio’s daalt het aantal leerlingen al jaren. Deze krimp zet de komende jaren nog door. David: “Krimp in het onderwijs is een heel actueel thema. Er zijn verschuivingen op allerlei gebieden, zoals de inzet van personeel, fusies, huisvesting en bekostiging. Wat wij bijvoorbeeld kunnen doen, is voorafgaand aan dit soort zaken alvast meedenken. Waar moet je rekening mee houden, waar kun je op voorsorteren? Vanuit mijn achtergrond in ondernemingsrecht kan ik adviseren over de typen fusies en uitleggen hoe dat in zijn werk gaat. En wat moet je doen als je een fusie aan ziet komen, wat kun je doen om het proces te vergemakkelijken?”
Personeel
De krimp in het onderwijs heeft ook als gevolg dat scholen personeel flexibel gaan inzetten. Pauline: “Je hebt op een gegeven moment een overschot van docenten, maar op sommige vakken is er juist nog steeds een tekort. Als je dat van tevoren weet, kun je mensen met verschillende bevoegdheden of interesses zich laten omscholen. Zo loop je vooruit op wat er gaat komen. Veel scholen doen dat al, maar sommige denken ‘we zien het wel’. En dat is best tricky, vooral voor wat kleinere scholen. Wij denken dan in het voortraject mee: hoe kun je personeel flexibel inzetten of juist laten afvloeien? Op dit soort zaken moet je een helder beleid maken en overleg voeren met de juiste partijen. Als advocaat ben je eigenlijk meer een businesspartner of adviseur.”
‘Doordat we de scholen goed kennen, kunnen we problemen voorkomen’
Complex
Onderwijs is echt een vak apart voor advocaten. David vertelt: “Het heeft een apart ministerie en eigen wetgeving, dat doe je er niet zomaar even bij. Als je die specifieke wetgeving niet kent, dan sla je een beetje de plank mis.” Pauline beaamt dat. “Het werkt absoluut anders dan het zakelijke wereldje. Wij spreken de taal van het onderwijs. Bovendien hebben scholen vaak complexe organisatiestructuren. Toch proberen wij om de zaken niet onnodig juridisch ingewikkeld te maken, maar wel goede afspraken te maken. Doordat we de scholen goed kennen, kunnen we problemen en escalaties voorkomen. Dat is eigenlijk altijd de werkwijze van Poelmann van den Broek.”
Kennis delen
Kortgeleden organiseerde Poelmann van den Broek nog een kennissessie rond het thema krimp in het onderwijs. Bestuurders van onderwijsinstellingen kwamen bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen. Pauline licht toe: “We brengen onze klanten graag onderling in contact. Zo hoeft men niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden.” David vult aan: “Het helpt ons ook om zo vroeg mogelijk op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. We vinden het belangrijk om proactief te kunnen zijn.”
Nijmegen Business