Artikelen
17 september 2018
Poelmann Van den Broek Advocaten houdt het overzicht bij (stapel)financieringen
De economie draait weer op volle toeren. Consumenten houden de hand niet langer op de knip en het bedrijfsleven wil volop investeren. Om te kunnen groeien zijn ondernemers dan ook hard op zoek naar de juiste financiers. Anno nu is de bank niet meer de enige geldschieter en zijn er vele spelers in het landschap van bedrijfsfinanciering bijgekomen.
“Strengere regelgeving voor geldverstrekking door banken werd na de crisis onvermijdelijk. Grotere buffers en meer voorzichtigheid waren het gevolg bij het toekennen van leningen. Ook intern werden de regels aangescherpt waardoor het na 2008 moeilijker werd om een bancaire financiering te krijgen.” En dat is tegenstrijdig, leggen Heleen Wessel-Krijger en Reinier Pijls uit. Samen met collega advocaten in het ondernemingsrecht Erik Jansen en Christian Gäbler helpen zij ondernemers in de zoektocht naar de juiste financiers. “Alternatieve financieringsvormen spelen daar handig op in tegen gunstige rentetarieven, maar welke risico’s horen daarbij?”
Veel keuze
“Crowdfunding, subsidies en private leningen zijn tegenwoordig populaire alternatieven van kapitaalfinancieringen”, vertelt Reinier. “Daarnaast bestaan er ook activafinancieringen. In dat geval wordt niet een zak met geld ter beschikking gesteld waar de ondernemer mee kan doen wat hij wil, maar worden specifieke bedrijfsmiddelen gefinancierd. Je kan bijvoorbeeld denken aan een transportbedrijf dat veel baat heeft bij het leasen van een wagenpark. Ondernemingen die te maken hebben met veel verschillende debiteuren zullen eerder kiezen voor factoring. Hierbij dragen zij de facturatie en debiteurenrisico over aan een factormaatschappij, die het geld beschikbaar stelt al voordat de facturen daadwerkelijk zijn betaald.”
Doolhof
Wanneer je kiest voor meerdere vormen van financiering is er sprake van stapelfinanciering. “Er is veel mogelijk en daarom moet je goed kijken wat er bij je past. Het is verstandig om dit al zo vroeg mogelijk te doen, bijvoorbeeld bij het opstellen van een ondernemingsplan. Heb je eenmaal gekozen voor een mix, dan is het goed om te weten waar je voor tekent. Hoe groter de stapel van geldverstrekkers, des te groter het doolhof aan voorwaarden”, legt Heleen uit. “Elke vorm van financiering heeft zo zijn eigen betalingsvoorwaarden waaraan de ondernemer moet voldoen”, vult Reinier aan. “In deze voorwaarden staan onder andere de betalingstermijnen en de kosten van de lening (zoals rente).
Daarnaast worden ook vrijwel altijd zekerheden geëist door de financier voor het geval de onderneming failliet gaat. Zo kunnen er pandrechten worden geëist op voorraad of inventaris of een hypotheekrecht op het bedrijfspand. Ook kan er verlangd worden dat de ondernemer zich in privé borg stelt. In dat laatste geval bestaat de kans dat je in je privésituatie de gevolgen gaat merken als de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichting kan voldoen. Het is daarom bijzonder nuttig om niet alleen te kijken naar het rentetarief, maar ook naar de overige voorwaarden, kortom naar het hele pakket.”
Reële risico’s
In een gesprek proeven Reinier en Heleen wat er bij elke onderneming past, wat de mogelijkheden zijn en waar de valkuilen zitten. “Tijdens een korte sessie sparren wij over de situatie van de ondernemer, zowel zakelijk als privé. Ook al zijn de betalingsvoorwaarden in de huidige economie op het eerste gezicht gunstig, het kan zijn dat de zekerheid die de verstrekkers verlangen bovenmatig is. Door vooraf de voorwaarden met ons door te nemen, kun je een hoop problemen in de toekomst voorkomen. Ook geeft het een positief signaal af aan de geldverstrekkers, omdat er een stuk juridische professionaliteit wordt ingebracht.”
Onderhoudsbeurt
Financieel management is ook een stukje onderhoud, vertellen Heleen en Reinier. “Wanneer een onderneming in de problemen dreigt te komen, is bijsturen in een vroeg stadium het beste wat je kunt doen. Daarnaast ontstaan er in probleemsituaties vaak ook sterke emoties bij de ondernemer die juiste keuzes kunnen belemmeren. Vooral als de privésituatie wordt aangetast, kunnen deze hoog oplopen.
Ook hierin spelen wij vaak een faciliterende rol, waardoor de situatie overzichtelijk blijft en alle oplossingen worden bekeken. Een bank heeft immers ook geen baat bij een vroegtijdige beëindiging van financiering. Omdat wij de taal spreken van geldverstrekker én ondernemer komen we er vaak ook uit. Zo neem je de juiste beslissingen om erger te voorkomen; ook wanneer een faillissement van de onderneming onvermijdelijk is.”
Meer weten? Kijk op www.pvdb.nl
Nijmegen Business