Artikelen
8 juni 2020
Poelmann van den Broek: ‘Ook kijken naar de langetermijngevolgen van de crisis’
Het kabinet heeft als gevolg van de coronacrisis een aantal financiële noodmaatregelen ingesteld om ondernemers te steunen, maar voor veel van hen blijft het een ingewikkelde tijd. De advocaten van Poelmann van den Broek staan voor je klaar met gespecialiseerde juridische kennis en praktische tips. Arbeidsrechtadvocaten Lonneke Nouwen en Ruud Olde richten zich, ook bij acute vragen, op de gevolgen voor de lange termijn.
De economie en samenleving moeten waarschijnlijk heringericht worden. Hoe ga je als bedrijf om met die nieuwe werkelijkheid? Wat is de impact van de vele reorganisaties die naar verwachting zullen gaan volgen? Waar moeten we rekening mee houden? En hoe daarbij om te gaan met de klimaatdoelstellingen? Gaan we achteloos terug naar de (vervuilende) orde van de dag, of zien we ook op dat gebied mogelijkheden tot herinrichting?
Blijvende veranderingen?
“Het is te verwachten dat veel mensen die nu ervaren dat thuiswerken prima kan, dat dadelijk ook willen blijven doen”, aldus Lonneke, circa tien jaar advocaat Arbeidsrecht bij Poelmann van den Broek. Daarnaast begeleidt zij als universitair docent masterstudenten met hun scripties en doceert zij Arbeidsrecht en Sociale zekerheidsrecht. Met meer (deels) thuiswerkende werknemers, kan de invoering van flexibele werktijden ook interessant worden. En laat Lonneke’s focus binnen het Arbeidsrecht nu juist op flexibele arbeid liggen.
Ruud is al drieëntwintig jaar advocaat Arbeidsrecht. Beiden hebben al de nodige ontwikkelingen meegemaakt, maar nog nooit een zó ingrijpend als de huidige. “Er is ook al jaren veel te doen rond flexwerkers en zzp’ers. Steeds probeerde de overheid hen bij organisaties te betrekken, maar nu zijn zij de eersten die moeten vertrekken”, aldus Ruud. “Wij verwachten dat nu sneller zal worden onderzocht hoe zij meer rechtsbescherming kunnen krijgen.”
‘Never waste a good crisis’
Vanzelfsprekend zijn de specialisten van Poelmann van den Broek op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen binnen de Wet- en regelgeving, maar ook van mogelijk op komst zijnde wijzigingen. Lonneke: “De overheid heeft al langere tijd een grote wens de flexibele arbeid anders in te richten, maar werd daarin bekritiseerd door onder andere werkgevers. Nu zullen veel kleine en middelgrote werkgevers er niet langer aan ontkomen.”
“Nu is er tijd en ruimte om redelijk out of the box oplossingen te vinden”
Ruud vult aan: “‘Never waste a good crisis’. Nu is er tijd en ruimte om redelijk out of the box oplossingen te vinden. Daarin schuilt ook enig cynisme: veel werknemers zullen nu meer bereid zijn bepaalde zaken te accepteren. Iedereen realiseert zich dat werkgevers het buitengewoon moeilijk hebben en aanpassingen moeten doorvoeren. Zij kunnen hun werknemers bijvoorbeeld niet dwingen om vakantiedagen op te nemen nu zij thuis zitten. Tegelijk moeten ze bezuinigen waar mogelijk en als werknemers hun vakantiedagen laten staan, draagt dat niet bij aan besparingen. Daarnaast ligt er vaak een vertrouwenskwestie aan ten grondslag als werkgevers niet happig zijn op thuiswerkende medewerkers. Maar denk ook aan de reiskosten die het scheelt en aan de kantoorruimte die wellicht kleiner kan.”
Keuzes op basis van inzicht
Bij thuiswerken komt méér kijken dan de afspraak dat dit kan. Denk aan Arbowetgeving en de verantwoordelijkheid van werkgevers voor goede thuiswerkplekken. Lonneke: “Nu zijn velen vrij ad hoc thuis gaan werken, maar als dit structurelere vormen aanneemt, moeten werkgevers daar absoluut actie op ondernemen.” Ruud vult aan: “We zitten momenteel in de fase waarin inzichten verworven worden, hierna volgt de fase waarin we keuzes maken op basis van die inzichten. Dan moet je ervoor zorgen dat die keuzes op een goede manier worden georganiseerd en uitgevoerd en daarvoor kun je bij ons terecht.”
Meer weten? Kijk op www.poelmannvandenbroek.nl
Arnhem Business