Artikelen
16 januari 2019
Primeur voor Arnhem: Slim, succesvol en duurzaam ondernemen met E-Unit.nl
Dit is zo’n verhaal waar je een glimlach van krijgt. Niet alleen vanwege het innovatieve en ingenieuze product, maar ook vanwege het ontstaan daarvan. De E-unit is een bedrijfsunit die beschikt over een slim energiesysteem waarbij de eindgebruiker niet afhankelijk is van een energieleverancier en de komende 10 jaar een vaste tarief betaalt voor zijn energie. Sterker nog, met de opgewekte energie kun je geld verdienen. Bovendien heeft de E-unit een bouwhoogte van 9,10 meter. Hierdoor heb je maximaal ruimte. Zeker als je een goederenlift plaatst waardoor je 100% bruikbaar vloeroppervlakte krijgt. Daarover straks meer, eerst het verhaal van de ondernemers.
Vastgoed en duurzaamheid
Vastgoedbelegger Carsten Hesz heeft een voorliefde voor monumenten en de restauratie daarvan. Verduurzaming draagt bij aan het behoud van erfgoed. Dat vraagt wel om andere oplossingen dan voor modern vastgoed. Een vakgebied waar hij zich meer en meer op toelegt. Bas Brüll beheert destijds vastgoed van het Havenbedrijf in Lelystad. Ondertussen koopt hij hobbymatig een opknappandje in ‘t Gooi. Al snel wordt hij gevraagd om te helpen bij bouw- projecten. Zo ontstaat zijn bouwbedrijf. Ook hij verdiept zich steeds meer in duurzaamheid.
‘Uit deze bijzondere ontmoeting ontstaat een vriendschap’
Koffie bij een stelling
Zowel Carsten als Bas kopen in der tijd een bouwval in ’t Gooi om in te gaan wonen. Privéprojecten waarbij ze zelf de handen uit de mouwen steken. Op een dag komen ze elkaar tegen bij een stelling in een bouwmarkt. Toevalligerwijs treffen ze elkaar de volgende dag weer bij diezelfde stelling op zoek naar materiaal. Gekscherend roept Bas: “Als ik je morgen hier weer zie, trakteer ik op koffie. De gratis koffie van de bouwmarkt wel te verstaan.” Je raadt het al, de volgende dag ontmoeten de heren elkaar wederom. Uit deze bijzondere ontmoeting ontstaat een vriendschap. Beiden vinden elkaar in de passie voor bouwen en duurzaamheid.
Havenstaete
Bas: “Een aantal jaar na onze kennismaking ben ik op zoek naar een nieuwe bedrijfsruimte. Mijn bouwbedrijf groeit uit z’n jasje. Ik vraag Carsten mee te gaan kijken naar een locatie in Hilversum. Een oude autosloperij, interessant, maar veel te groot voor mij alleen. We slaan de handen in een. Samen bouwen en ontwikkelen we bedrijventerrein Havenstaete. We zetten hoogwaardige bedrijfsunits met een ongekend hoog opleveringsniveau neer maar met een concurrerende prijs. 90% van de bedrijfsunits zijn al verkocht voor oplevering.” Het zegt genoeg. Ze hebben een fijne plek om te ondernemen gebouwd.
Bedrijventerrein Rijnpark
Carsten: “Het smaakt naar meer. Dan ga je voor een verbeterde versie. Hoe ziet de ideale bedrijfsunit eruit? Daar verlies je geen praktische werkoppervlakte op de begane grond voor opslag. Bovendien willen we een volledig duurzame bedrijfsunit realiseren. Dat kost uiteindelijk meer dan een jaar denk- en ontwerptijd om alle bewezen technieken op het gebied van duurzaamheid aan elkaar te koppelen. We zijn hiermee voorloper in Nederland. Ook zochten we een ideale ontwikkellocatie. Dat is RijnPark Arnhem geworden. Arnhem is dé trolleystad van Nederland. De stad liep destijds ver zijn tijd vooruit met elektrische bussen. Daarmee is het een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast heeft bedrijventerrein RijnPark een perfecte ligging tegen het stadscentrum aan. Voor veel ondernemers is dat hun verzorgingsgebied. Dat scheelt enorm veel reistijd. RijnPark is tot slot een uitnodigend bedrijventerrein: het is schoon, overzichtelijk, heeft goede straatverlichting en veel groen.”
Duurzaam en aantrekkelijk
“We willen geen ‘dozen’ bouwen”, vertelt Bas verder. “Maar units die er aantrekkelijk uitzien. Dus gebruiken we mooie bakstenen op zichtzijdes, zie je zonnepanelen en zorgt glas voor transparantie. We maken gebruik van hoogwaardige en duurzame materialen met een hoge rc-waarde. De bouwhoogte is maar liefst 4,60 meter op de begane grond en 4,50 op de eerste verdieping. De begane grond heeft de duurste vierkante meters omdat het vaak dient als werkruimte. Als je een goederenlift plaatst, dan is de eerste etage bruikbaar als magazijn of opslag. Hierdoor is de vloeroppervlakte maximaal bruikbaar. De standaardvoorzieningen bestaan uit een innovatief koel- en verwarmingssysteem met elektronisch geregelde vloerverwarming. Hiermee verwarm je de massa. Open je de elektrische overheaddeur, dan ben je niet meteen je warmte kwijt. Op de eerste etage is een luxe afgewerkt kantoor met pantry gesitueerd. Uiteraard is er warm en koud water, LED-verlichting en glasvezel. Elke unit heeft 3 à 4 eigen parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er algemene parkeerplaatsen.”
Innovatieve techniek
De E-unit maakt gebruik van de modernste duurzame installaties anders dan een traditionele bedrijfsunit waarbij elke unit een eigen cv-installatie en airconditioningsysteem heeft. Deze E-units maken gezamenlijk gebruik van een centrale installatie die alle units voorziet van elektra, warmte en koude energie. De eigenaar dan wel gebruiker hoeft niet zelf te investeren in de aanschaf en onderhoud van installaties. “Wij leveren de E-unit turn-key op.
Voor het gebruik van het energiesysteem betaal je maandelijks een zogenaamde duurzaamheidsbijdrage. De eerste 10 jaar betaal je een vast bedrag voor afschrijving, onderhoud en service. Na deze 10 jaar betaal je een gereduceerd tarief. Hierin is meegenomen de resterende afschrijving, onderhoud, service vervangingsservice, rente en prijsindexatie. Bijkomend voordeel je betaalt de komende 10 jaar een vast tarief voor energie. In tegenstelling tot gebruikelijke energielevering waarbij je energierekening elk jaar hoger wordt. Verder heb je geen omkijken naar je installatie, de zorg daarvoor is geregeld.”
Verdien met je gebouw
“Dat is echter niet het grootste voordeel”, zegt Carsten. “De E-unit staat bol van technische hoogstandjes en vooruitstrevende duurzame energieoplossingen. Hiermee ben je energie plus met 100% groene energie zonder CO²-uitstoot. Het E-unitpark heeft een energiemanagementsysteem waarbij de energiebehoefte wordt gestuurd. Er wordt gekeken naar de behoefte versus opslag en verkoop. Energie wekken we op via zonnepanelen en wind. Deze combinatie zorgt voor 100% groene energie. Een grote energieopslagbatterij zorgt voor de opslag van opgewekte energie. Deze levert ook energie aan de 30 laadpalen op het parkeerterrein. De teveel opgewekte energie wordt verkocht op de internationale energiemarkt. De opbrengst wordt jaarlijks aan de gebruikers uitgekeerd. Uniek voor Nederland. De E-units zijn gasloos, een state-of-the-art ijswaterwarmtepompcentrale verwarmt en koelt de ruimte. De E-units zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Zowel te koop als te huur. De bedrijfsruimte is geschikt voor uiteenlopende ondernemers: van aannemers, fotografen tot koeriersbedrijven.
We zijn net gestart met de bouw. De eerste E-units zijn al verkocht. We leveren gefaseerd op vanaf september 2019.” Waar een gesprekje in een bouwmarkt niet toe kan leiden. Bas en Carsten zijn mannen van de praktijk. Het zijn pioniers die zelf mee willen bouwen aan dit innovatieve project. Sta dan ook niet raar te kijken, als je ze aan het werk ziet op de bouwplaats aan de Hondiusstraat.
Interesse in de koop of huur van een E-unit ? Kijk op www.e-unit.nl en vraag de informatiebrochure aan of bel 0353 – 031 755.
Bij aanschaf van een E-unit, een goederenlift t.w.v. € 20.000,- gratis!
