Wijnbar Buskens
16 november 2022
Proef bij Buskens de Nijmeegse historie met moderne twist – en de wijnen natuurlijk!
Heb je eenmaal de ontdekkingsreis naar smaken gemaakt die de gloednieuwe wijnbar Buskens je biedt, dan drink je nooit meer wijn zoals je dat tot dan toe deed, maar belééf je die. Je reis begint direct bij binnenkomst. Kwam je wel eens in het voormalige Café Trianon, dan is het voorste gedeelte van de zaak met haar authentieke elementen uit 1910 nog altijd een feest der herkenning. Architect Piet Buskens ontwierp het pand en zijn broer bouwde het, evenals De Tempelier en Hotel Spijker in Beek. Horecaondernemers Michiel Houkes, Danny van Hal en Mels van Bilderbeek omarmen deze Nijmeegse historie en geven er een moderne twist aan. Je bent van harte welkom om te komen proeven, zowel van de sfeer als de wijnen.
De ongenode gast Corona gooide roet in het eten voor de meeste horeca. Tegelijk zorgde de gast voor ingrediënten die de basis vormden voor nieuwe mentale ‘recepturen’. Een haal- en brengservice ontstond, waardoor het vaste team van circa 20 à 25 personen gewoon aan de slag kon blijven.
Het concept
“Iedere 3 à 4 weken kwamen we met een paar vrienden bij elkaar. Coronaproof uiteraard! Dan namen we allemaal wat lekkers te drinken mee en maakten we kleine, smaakvolle hapjes voor erbij”, vertelt Michiel. “We kwamen tot de conclusie dat we dit misten in Nijmegen. De stad heeft heel veel plekken waar je lekkere wijn kunt drinken, maar daar word je geacht ook te dineren. En er zijn diverse leuke wijnbars in Nijmegen, maar, hoe heerlijk de oesters en charcuterie ook mogen zijn, daar kun je juist níét uitgebreid eten. Wij wilden iets opzetten dat tussen die twee uitersten inzit: genieten van voortreffelijke wijn op een plek waar je niet verplicht bent om te eten en waar je niet weg moet om te eten.” Zo gezegd, zo gedaan en niet veel later zag Buskens het levenslicht.
Wijnen & spijzen
Jeroen Vesters, je kent hem vast al als eigenaar van en chef-kok bij Restaurant Vesters, kookt ook bij Buskens. Met een vakman in hart en nieren zoals hij weet je zeker dat je niet teleurgesteld huiswaarts keert, maar juist vol inspiratie en culinair verrast. Werkelijk alles is huisgemaakt en daarmee verser dan vers. Michiel vertelt dat je bij die heerlijke gerechten uit maar liefst 250 wijnen kunt kiezen. “We hebben een hele mooie ‘instap’-Riesling
van een Duits wijnhuis waar je in heel Nederland alléén bij Buskens van kunt genieten. De Riesling is lekker fris, wat minder ‘olieachtig’ dan Rieslings vaak zijn. Aan de andere kant van het spectrum hebben we zeer exclusieve wijnen en champagnes waarvan we slechts één fles op voorraad hebben.”
Ontdekken
Maar of je keuze valt op een fles van 23 euro, of op een van 2.178 euro, dat je een goed glas wijn drinkt, staat buiten kijf! Danny: “We doen onder andere zaken met Gastrovino Arno de Laak, wijnhandel Marcel Arentz, P. de Bruijn Wijnkopers en wijnhandel In de Blauwe Druif. Bij Buskens werken we niet met standaard open wijnen, maar er zijn er altijd wel 25 open. Welke, dat varieert. We proberen door onze gasten vragen te stellen bij een mooie wijn uit te komen die hen zal bevallen.” Mels voegt toe: “Buskens is daardoor dé plek om juist eens iets nieuws te proberen! Een extra leuke manier om dat te doen, is bijvoorbeeld door bij Buskens een wijnproeverij, wijnspijsavond of workshop te boeken. Op maandag tot en met woensdag zijn ook grotere groepen welkom!”
Lunchen met allure
Een goede deal te vieren? Een zakelijk overleg ‘op het menu’? Of een collega in het zonnetje zetten? Hef het glas samen bij Buskens! Lunchen kun je er van donderdag tot en met zondag. Dat er geen aparte ruimte is voor zulk soort gelegenheden, is hier absoluut niet als een nadeel aan te merken: door de inrichting en akoestiek sta je weliswaar met de overige gasten in contact, maar eerder in de vorm van een sfeervol geroezemoes, dan dat je bij elkaar ‘op schoot zit’. Voldoende privacy dus, te midden van organische vormen, natuurlijke materialen, drie lichtkoepels, planten én authentieke elementen die de historie van het pand eren. Al die ingrediënten samen maken van Buskens een wijnbar met internationale allure.
Toegankelijk
Tegelijkertijd voelt Buskens als zeer toegankelijk: iedereen is welkom. Een bijzondere combinatie die deze mannen op de kaart hebben weten te zetten! Ontdek het zelf, bijvoorbeeld op een vrijdagmiddag om de werkweek af te sluiten en het weekend in te luiden. Je komt er dan ongetwijfeld collegaondernemers tegen die hetzelfde plan hebben opgevat!
Meer weten? Kijk op Buskens Nijmegen.
Nijmegen BusinessCoverstory