Artikelen
25 maart 2020
‘Raad en daad bij Poelmann van den Broek advocaten‘
Wat het onderwerp ook is, Poelmann van den Broek heeft er specialisten voor in huis. Zo is ons thema deze maand ‘bouw & vastgoed’ en laat het advocatenkantoor daar nu nét zijn roots hebben liggen. Op welk punt in het proces van projectontwikkeling je ook staat, deze strijders steken graag hun nek voor je uit om de gewenste resultaten te behalen! Advocaten Juuk Hulshof (omgeving & overheid), Ciaran O’Connor (huur & onroerend goed) en Floris Pels Rijcken (bouwrecht) vertellen vanuit hun discipline wat zij kunnen betekenen.
Juuk bijt ’t spits af: “Vaak word ik in een prille fase bij de planvorming betrokken. Stel: een ontwikkelaar wil een project realiseren en is op zoek naar grond waar het juiste bestemmingsplan geldt. Indien dat niet lukt, onderzoeken wij of er een nieuw bestemmingsplan kan worden vastgesteld, of dat van het bestaande bestemmingsplan kan worden afgeweken. Wanneer de locatie eenmaal is gekozen, helpen we bij de juridische planvorming en staan we zo nodig de ontwikkelaar bij in het verdedigen van zijn plan in de rechtbank.” Beleidsregels komen en gaan en ondernemers vinden niet altijd de tijd om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Poelmann van den Broek wél.
Een kei in vastgoedtransacties en adviezen
Wanneer grond en het vastgoed daarop van partij verandert, is Ciaran de aangewezen persoon om je bij te staan. “Enerzijds adviseer ik over het object dat wordt verkocht, anderzijds behandel ik het contractuele traject. Je krijgt immers te maken met de grond, het vastgoed erop én de mogelijke rechten die gelden op die grond. Op het moment dat er onduidelijkheden zijn tijdens de projectontwikkeling, verwoord ik in de contracten wat te doen bij verschillende scenario’s. Zo kan het gebeuren dat een bouwvergunning uiteindelijk niet wordt gegeven. Dan moet je als ondernemer toch dóór en van de grond afkomen.”
Formuleringen met een lange impact
Als alles goed gaat, mag er uiteindelijk gebouwd worden. Bouwrecht is de expertise van Floris. Denk nu niet dat je bij iedere stap bijgestaan wordt door een andere advocaat. Gewoonlijk krijg je één aanspreekpunt, maar werkt diegene achter de schermen nauw samen met de overige specialisten. Hierdoor is men altijd perfect thuis in alle (ophanden zijnde) ontwikkelingen.
Zodra alle bestuursrechtelijke zaken onherroepelijk zijn, weet je zeker dat je ook echt mag bouwen. Toch kan zelfs een onherroepelijke vergunning problemen opleveren, zoals we nu met de stikstofproblematiek zien. Dan is de formulering in de contracten cruciaal om iets doorgang te laten vinden of niet.
Stabiele, verbindende sparringpartner
Poelmann van den Broek is uiteraard een doorgewinterde partij als het op dergelijke formuleringen aankomt. Floris: “Als het werk van Juuk en Ciaran er op zit, wordt het pas echt leuk. Men mag bouwen. Ik help bij problemen voor, tijdens én na de bouw. Denk aan de contractvorming, geschillen tijdens de bouw of gebreken na oplevering. Dergelijke zaken kunnen lang voortduren: zelfs tot twintig jaar kun je nog aansprakelijk gesteld worden.” Ciaran haakt in: “Indien zoiets zich voordoet, krijg je weer te maken met de gehele keten van partijen, om te achterhalen wie uiteindelijk de portemonnee moet trekken.”
Door de afzonderlijke specialismen en brancheteams kunnen de advocaten uit verschillende rechtsgebieden gemakkelijk bij elkaar te rade gaan en snel handelen. Deze werkwijze onderscheidt dit vooruitstrevende advocatenkantoor duidelijk van zijn concullega’s.
Weten wanneer je expertise in moet schakelen?
Kom dan naar de vrij toegankelijke bijeenkomsten van de Poelmann van den Broek Academy:
12 mei 2020:
GRATIS kennisbijeenkomst: ‘Projectontwikkeling van A tot Z’
Kijk voor het volledige aanbod en meer informatie op www.pvdb.nl/academy