Artikelen
27 februari 2014
Rabobank Nijmegen begeleidt overname UTS Verkroost door Gert-Jan Willems
Op 1 oktober 2013 ondertekende Gert-Jan Willems de contracten waarmee hij eigenaar werd van UTS Verkroost Nijmegen BV. Hij werd in het financiële traject bijgestaan door Luke Meijers accountmanager Rabobank Rijk van Nijmegen.
Gert-Jan Willems begon op 1 november 2009 als directeur van UTS Verkroost, begin 2011 trad hij toe tot de directie van UTS Nederland. Hij was dus nauw betrokken bij de reorganisatie die UTS Nederland in 2011 in gang zette. “In de nieuwe strategie werd bepaald dat alle vestigingen konden worden overgenomen door de lokale vestigingsmanagers cq directeuren. Ik had in 2009 al kenbaar gemaakt dat ik geïnteresseerd was, dus de toenmalige eigenaar van alle vestigingen, UTS APC van Herk uit Den Haag, wist waar hij zijn moest toen Nijmegen aan de beurt was.”
Goed businessplan
De eerste gesprekken vonden plaats in februari 2013. “Ik heb toen meteen twee banken op de hoogte gesteld van mijn plannen. Luke Meijers reageerde meteen, nee dat was niet mijn huisbankier. Ik had overigens wel al een goed contact met René Jansen, directeur Bedrijven en Private Banking bij Rabobank Rijk van Nijmegen, die kende ik nog uit het verleden. In mei vonden de eerste oriënterende gesprekken plaats met Luke en mijn accountants van Q.
Dat was een goed gesprek, waarin we in een open houding de verwachtingen naar elkaar uitspraken.” Luke Meijers: “Het is voor ons belangrijk om de mogelijkheden, maar ook de beperkingen duidelijk te maken. Doel is om er op de een of andere manier samen uit te komen, het gevoel was eigenlijk meteen goed. Gert-Jan had een gedegen businessplan gemaakt, heel concreet en bovendien had het bedrijf een goed trackrecord. De geprognotiseerde winstgevendheid van het bedrijf was duidelijk.” Het verhaal in de markt is dat banken vaak ‘nee’ verkopen. “Dat ligt wat genuanceerder, we proberen juist met de klant mee te denken. In de huidige tijdsgeest vragen wij wel veel informatie, juist om een zo compleet mogelijk advies te kunnen geven. Dat stuit in de markt soms op weerstand. Je hebt goede adviseurs nodig die weten wat nodig is om zo’n overname tot een succes te maken. Ons advies is altijd om niet op adviseurs te besparen, want uiteindelijk leveren ze geld op.
Gert-Jan deed dat uitstekend, hij had zelfs een externe onderhandelaar aangesteld, omdat hij tijdens de onderhandelingen op de achtergrond wilde blijven. Op die manier bleef hij zelf buiten schot, maar hield wel de regie. Ook de verkopende partij had dat overigens gedaan.”
Uniek traject
Elke overname is uniek, elk proces is maatwerk. “We schakelden snel, maar er gaat toch tijd overheen. Uiteindelijk konden we op 1 oktober tekenen. Het ging hier om een activa-passiva-transactie, niet om overdracht van aandelen. Je koopt dus als het ware goederen, diensten en klanten over. Ik heb uiteindelijk een marktconforme prijs betaald”, vertelt Gert-Jan. “Ik werd ook aandeelhouder van UTS Nederland, dat hebben alle nieuwe eigenaren gedaan, omdat we de landelijke UTS-structuur per se overeind wilden houden. Dat biedt iedereen voordelen. Ik heb de postcodegebieden hier in de regio gekocht, inclusief alle verplichtingen, het wagenpark en 250 containers. Ik nam ook alle 30 medewerkers over. Marjolein, mijn partner, is als mede investeerder nauw betrokken geweest bij de transactie. Ze doet nu de debiteuren en crediteuren in het bedrijf.
De markt
De markt voor verhuizingen is de laatste jaren flink veranderd. “Die markt is traag, we zijn van traditionele verhuizers veranderd in hoogwaardige leveranciers van logistieke facilitaire diensten. Daarom hebben we de naam ook veranderd naar UTS Verkroost Nijmegen BV. Klanten stellen ons de vraag hoe we hen de komende jaren kunnen ontzorgen, bijvoorbeeld op het gebied van archiefopslag. Dat heeft ons belangrijke klanten opgeleverd, zoals het Radboud UMC, Radboud Universiteit, CWZ Ziekenhuis, de gemeente Nijmegen en Plurijn.” Gert-Jan is tevreden over de rol van de Rabobank. “Ze hebben veel sectorkennis in huis, daardoor kun je met je bank in gesprek over strategische keuzes, dat is belangrijk, want zij weten op elk moment waar de knelpunten zitten. Dat was wat mij betreft goud waard.”