Artikelen
17 juli 2019
Rabobank Rijk van Nijmegen: ‘Innovatie op weg helpen’
Waander van Heerde van het bedrijf Enzyre ontwikkelt een hulpmiddel dat hemofiliepatiënten thuis kunnen gebruiken om hun bloedstollingswaarden te meten. Zo hoeft de patiënt minder medicatie te gebruiken. Teckle Innovatieservice van Rabobank Rijk van Nijmegen helpt starter Enzyre aan kapitaal, marktkennis en de opbouw van een netwerk.
Jaarlijks gebruikt een hemofiliepatiënt zo’n 300 duizend euro aan medicatie. Patiënt Chris van den Brink kan erover meepraten. “Iedere ochtend dien ik mijzelf een bepaalde dosis toe om ervoor te zorgen dat ik geen interne bloedingen krijg. Maar wie zegt dat ik per se die hoge dosis moet hebben? Ik zou veel liever pas iets nemen als het nodig is, maar daarvoor moet je je bloedstollingswaarden weten.”
Partners en investeerders
Het bedrijf Enzyre is bezig met de ontwikkeling van een biochip om de bloedstollingswaarden van hemofiliepatiënten thuis te meten. Inmiddels is het prototype klaar en wordt er gewerkt aan een kleine handzame versie. “Met een paar druppels bloed weet de patiënt dan wat zijn bloedstollingswaarden zijn en kan hij zich instellen op het juiste stollingsniveau”, vertelt ondernemer Waander van Heerde. Waander werkt al jarenlang op het Radboudumc op het trombose/hemostaselab en is gepromoveerd op een onderzoek naar bloedstolling. Vanuit de Novio Tech Campus (NTC) besloot hij aan de biochip te gaan werken. Al snel vond hij partners die met hem wilden meedoen. Daarnaast liet hij zich uitvoerig adviseren door Teckle Innovatieservice van Rabobank Rijk van Nijmegen. “Via Teckle hebben we een achtergestelde lening van het Rabobank Innovatiefonds gekregen. Ook hebben we een bedrag gekregen uit het Europees fonds voor regionale ontwikkeling. Verder investeert naast een aantal particuliere investeerders het Raboudumc in het product.”
Teckle Informatieservice
Bedrijven zoals Enzyre dragen volgens Jos Willemsen van Teckle bij aan een gezonde regionale economie. Bovendien zorgen ze ervoor dat de hoogopgeleiden na hun studie aan de Radboud Universiteit behouden blijven voor onze eigen regio. “Daarom houdt Rabobank Rijk van Nijmegen met de Teckle Informatieservice kantoor op het NTC. Wij willen zitten daar waar het gebeurt en waar wij van betekenis kunnen zijn. Bedrijven die hier starten, kunnen wij op weg helpen met de juiste contacten en met tips op het gebied van financiering en ondernemerschap.”
Netwerk
Jos vertelt dat het voor banken vanwege het hoge risico doorgaans lastig is om bedrijven in zo’n vroege fase met een reguliere financiering te helpen. “Daarom heeft Rabobank het Innovatiefonds – waarin we innovatieve bedrijven ondersteunen met een achtergestelde lening – en helpen we ze op andere manieren. Vanuit ons netwerk kunnen we veel voor elkaar krijgen, niet alleen de juiste investeerders vinden maar bijvoorbeeld ook huisvesting voor onder andere expats.”
Ambities
Vooralsnog is Enzyre enorm met dit zetje in de rug geholpen. En de ambities reiken ver, vertelt Waanders. “Wij willen de biochip ook gaan inzetten voor critical care-situaties, zoals bij ambulance- en traumahelikoptervervoer. Soms moet de patiënt ter plekke bloed krijgen, maar is het niet duidelijk of dit wel kan. Met de biochip voorhanden kun je als ambulance- of traumahelikopterbroeder al de juiste zorg verlenen voor aankomst in het ziekenhuis.” Ook voor antistollingszorg zou het instrument een uitkomst zijn, legt Waanders uit. ‘Met name bij oudere mensen, die soms veel geneesmiddelen op een dag gebruiken ter voorkoming van trombose of een herseninfarct, kan de biochip zorgen voor meer maatwerk in de medicatie.”
Meer weten? Kijk op www.enzyre.com, www.rabobank.nl en www.teckle.nl
Nijmegen Business