Artikelen
16 april 2019
Rabobank Rijk van Nijmegen & Stichting Vierdaagsefeesten: ‘Duurzame klant in de spotlights’
Duurzaamheid, misschien niet het eerste thema waar je bij een bank aan denkt. Toch staat dit bij de Rabobank zeer hoog in het vaandel, aldus Sjoerd de Waal, accountmanager mkb bij Rabobank Rijk van Nijmegen. “Elke onderneming heeft te maken met duurzame uitdagingen. Wij ondersteunen op het gebied van duurzaam ondernemen met financiële diensten en toegang tot kennis en netwerken.”
Maar dat is niet het enige wat de Rabobank volgens Sjoerd doet. “Samen met Euroforum, ARN, gemeente Nijmegen en provincie Gelderland organiseren we dit jaar bijvoorbeeld ook weer het Circulaire Economie Festival.” Tijdens dit festival op 16 mei in de Vasim in Nijmegen delen experts, ervaringsdeskundigen en visionairen hun perspectief op de transitie naar een circulaire economie. “Van het festival van vorig jaar staat de deelname van een zeer duurzame klant van de Rabobank mij nog heel goed bij: Stichting Vierdaagsefeesten.”
Duurzame Vierdaagsefeesten
Een klant waar ze volgens Sjoerd niet anders dan trots op kunnen zijn. Vandaar dat hij graag het woord geeft aan Leo Weterings, directeur van Stichting Vierdaagsefeesten. “Het klopt dat wij maximaal inzetten op (sociale) duurzaamheid”, neemt Leo het stokje over. “Alleen al door onze omvang hebben we een grote impact op onze omgeving en die verantwoordelijkheid nemen wij. We doen er alles aan om de mensen aan het denken te zetten en om zelf ook het verschil te maken.”
Laat je auto thuis
De focus ligt hierbij op vier verschillende punten: mobiliteit, energie, afval en eten en drinken. “Als je kijkt naar het puntje mobiliteit, dan stimuleren we de bezoekers bijvoorbeeld al jaren om de auto thuis te laten en in plaats daarvan te kiezen voor het openbaar vervoer of de fiets. Iets waar we zeer succesvol in zijn, wat elk jaar weer blijkt uit het grote aantal bezoekers van de feesten dat hier gehoor aan geeft.”
‘Door onze omvang hebben wij een grote impact op onze omgeving’
Bewuste keuzes
En zo kan Leo nog tal van voorbeelden noemen waarbij de focus op duurzaamheid van Stichting Vierdaagsefeesten overduidelijk is. “We werken zo veel mogelijk met leveranciers uit de regio om het aantal transportkilometers te beperken. Voor de benodigde energie maken we gebruik van de stroomkasten van de gemeente, oftewel groene stroom, en als het echt niet anders kan gebruiken we aggregaten op biologische diesel. We blijven tegelijkertijd zoeken naar nog duurzamere varianten. Energie heb je nu eenmaal nodig, maar daarvoor maken we dan wel de meest bewuste keuze.”
Volledig circulair in 2025
En dan het puntje afval, ook iets waar je niet aan ontkomt tijdens de Vierdaagsefeesten. “Uiteraard willen we de hoeveelheid afval zo veel mogelijk proberen te beperken, maar vooral op het gebied van plastic bekers is dat een enorme uitdaging. We blijven zoeken naar een oplossing voor dit probleem met als uiteindelijk doel om in 2025 een volledig circulair systeem op het gebied van plastic te hebben. Oftewel: al het plastic dat tussen het afval belandt, moet dan hergebruikt kunnen worden als grondstof. In eerste instantie voor allerlei producten, maar het mooist zou natuurlijk zijn als we al die gebruikte plastic bekers ooit weer kunnen verwerken tot nieuwe bekers. Dan ben je pas echt circulair bezig.” En zo zien Leo en zijn collega’s het als een van hun uitdagingen om steeds een stapje verder te zetten op het gebied van duurzaamheid. “Elk jaar proberen we weer nieuwe duurzame initiatieven om op die manier ons steentje bij te dragen en bewustzijn te creëren bij de bezoekers van de feesten.”
Meer weten? www.vierdaagsefeesten.nl en www.rabobank.nl
Nijmegen Business