Wijzer in Verzuim
15 augustus 2024
Rechtvaardig en met perspectief omgaan met ziek personeel
Kom je als werkgever in aanraking met langdurig ziek personeel? Wend je dan tot Margreet Kühne van Wijzer in Verzuim. Zij geeft je compleet en passend juridisch advies, in het doolhof van de complexe wet- en regelgeving over dit thema. Daarbij gaat Wijzer in Verzuim altijd uit van het beste resultaat voor de werknemer. En dit leidt automatisch ook naar de meest optimale situatie voor jou als werkgever.
Als werkgever heb je te maken met arbeidsrecht. Er ontstaat een uitdagend vraagstuk wanneer een personeelslid al 2 jaar ziek is. De werknemer gaat dan naar het UWV voor een uitkering. Maar wat als hij weer bij jou aan het werk gaat en opnieuw uitvalt? In dat geval moet je je als werkgever volgens Margreet 3 vragen stellen: “Moet ik het loon doorbetalen? Heb ik recht op compensatie uit de Ziektewet? En wat gebeurt er met de WIA-uitkering? Van die 3 dingen afzonderlijk moet je weten wat er speelt. Het is daarom van belang te weten hoe de wet in elkaar zit. Je kunt het als werkgever namelijk echt fout doen en daardoor compensatie vanuit het UWV mislopen.”
Kijken naar wat je wél kan
“Er zijn dus ontwikkelingen die je als werkgever in de gaten moet houden. Dingen veranderen snel, wij helpen bedrijven met deze complexe materie. Werkgevers betalen veel voor mensen die ziek worden. Daarna mogen ze ook nog 10 jaar opdraaien voor de WGAkosten, als onderdeel van de WIA. Het UWV wil een volledig arbeidsongeschikte nog weleens een WGA toekennen ‘omdat er een behandeling is’. Wij zeggen: kijk vooral naar het effect van wat je van de behandeling mag verwachten. Dit vergroot de kans op een rechtvaardige uitkering. Op het moment dat iemand in staat is om inkomen te verdienen, dan mag deze persoon net als iedereen zijn best doen om werk te vinden, rekening houdend met de beperkingen. Wij kijken vooral naar wat je wél kan.”
Houd regie op UWV
“Geld besparen voor werkgevers is geen doel op zich voor ons, het is het resultaat van wat we doen. Als werkgever betaal je voor de WGA, niet voor de IVA, die stelt dat iemand nooit meer kan werken. Het UWV blijft bepalend in het uitkeringsrecht voor de (ex-) werknemer. Wij bekijken vooral of het UWV de wet uitvoert zoals deze is bedoeld. We maken dan ook regelmatig bezwaar tegen een WIA-beslissing, we voeren in die zin regie op het UWV. Op 30% van de beslissingen die we controleren hebben we geen aanmerkingen. Daarbij, als we bezwaar maken, wijzigt de beslissing van het UWV in meer dan 70% van de gevallen.”
Een IVA-uitkering betekent geen verbod op werk
“We zien regelmatig dat een zieke (ex-) werknemer bij UWV komt en het IVAstempeltje niet wil. Als je een IVAuitkering hebt, betekent dat nog niet dat je een verbod krijgt om te werken. Als je een baan vindt bij een werkgever waar je alles in je eigen tempo mag doen, binnen je eigen mogelijkheden, dan mág dat.”
Aandacht loont, focus op vertrouwen en veerkracht
”Wanneer je ziek bent, beland je echt in een hele andere werkelijkheid. Als je als werkgever kijkt naar de situatie van je werknemer, krijg je andersom meer begrip vanuit de werknemer. Wij zeggen tegen werkgevers: kijk en luister naar de persoon die tegenover je zit, het perspectief van de werknemer moet je doel zijn. Als je dat nastreeft dan is het resultaat dat je als vanzelf de juiste vinkjes voor re-integratie zet!”
Meer weten? Kijk op Wijzer in Verzuim.
Personeel en OrganisatieArnhem Business