Artikelen
30 januari 2017
Rijk van Nijmegen 2025 gaat met Kristie Lamers een nieuwe fase in
Hij heeft er, samen met anderen, al ontelbaar veel uren in gestoken. De beweging Rijk van Nijmegen 2025 is het kindje van Antoine Driessen, de directievoorzitter van Rabobank Rijk van Nijmegen. Hij blijft een rol houden, maar de benoeming van Kristie Lamers als communityleider is de start van een nieuwe fase.
Even terug in de tijd. Antoine werd begin 2014 de nieuwe directievoorzitter van Rabobank Rijk van Nijmegen. Vrij kort daarna ontstonden de eerste plannen voor Rijk van Nijmegen 2025. “Twee jaar geleden zijn we echt begonnen. Op economisch gebied wordt deze regio heel langzaam voorbijgestreefd door anderen. Daar moet wat aan veranderen. We willen de zeven gemeenten die binnen Rijk van Nijmegen vallen laten samenwerken met elkaar en met ondernemers en inwoners. Het doel is een krachtige regio.”
Maatschappelijk betrokken
Rabobank gelooft in het idee. Antoine: “We zijn vanuit onze historie een maatschappelijk betrokken organisatie. Ik vind ons dan ook geschikt om zoiets als dit op te pakken. We stoppen er veel tijd en geld in. Dat doen we vanuit die maatschappelijke rol, maar ook omdat we geloven dat het ons imago versterkt en we er nieuwe, duurzame business mee kunnen genereren.”
Van buitenaf
Antoine heeft er persoonlijk ook veel energie ingestopt. “Het is een periode geweest van intensief pionieren. Dat is leuk, maar ook heel tijdrovend. En ik heb uiteindelijk ook nog een bank te leiden. Omdat we als bank geloven in deze beweging, hebben we samen met de zeven gemeentes uit het Rijk van Nijmegen besloten om iemand van buitenaf aan te stellen als communityleider.” Dat werd Kristie Lamers, geen onbekende in de regio. Ze begon na haar studententijd in Nijmegen Stadscafé TouT. Ook was ze zeven jaar lang gemeenteraadslid voor D66. Met het café was ze al gestopt, achter haar periode in de gemeenteraad zet ze nu, met pijn in het hart, ook een punt. “De twee rollen zijn niet te combineren.”
‘Het wordt vooral mijn taak om alles wat is neergezet in beweging te houden’
Aanjagers
“Het wordt vooral mijn taak om alles wat is neergezet in beweging te houden”, legt Kristie uit. “We werken met 25 projecten die allemaal een eigen aanjager hebben. Ik probeer die aanjagers te helpen en, als het kan, verbindingen te leggen tussen verschillende personen of organisaties. Mijn achtergrond in de politiek is natuurlijk handig, maar ik denk dat vooral mijn ervaring als ondernemer goed van pas komt. Ik weet heel goed dat ondernemers niet altijd voor hun plezier aan een vergadertafel zitten.”
Tweede fase
“Rijk van Nijmegen 2025 gaat nu echt een nieuwe tweede fase in”, legt Antoine uit. “In de eerste fase hebben we een onderzoek uitgevoerd en dialoogsessies georganiseerd. Daar zijn de 25 projecten uitgekomen waar we nu mee aan de slag gaan.” Zijn rol wordt anders. Hij wordt voorzitter van een nieuwe vijftienkoppige stuurgroep die toezicht gaat houden, netwerken en adviseren. “Daarin zitten wethouders van de zeven gemeenten, maar ook ondernemers en mensen van kennis-, zorg- en onderwijsinstellingen.”
Concreet
Kristie is erg enthousiast over haar nieuwe rol: “Wij werken nu al met projecten waaraan mensen zich concreet hebben verbonden. Projecten en mensen komen samen in onze mooie beweging. We stellen geen vage doelen als: ‘We willen in 2025 Europees gezien toonaangevend in de zorg zijn.’ Het is veel tastbaarder. Die projecten zijn alle 25 even mooi, maar als ik er eentje uit moet pikken dan kies ik voor een project dat zich inzet voor vers voedsel uit de regio voor verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. In dat project zitten zoveel aspecten: gezondheid, voedsel, nabijheid, zorg. Uiteindelijk worden patiënten, de zorginstellingen zelf, maar natuurlijk ook de boeren uit de regio er beter van. En dat is wat we willen.”
Nijmegen Business