Artikelen
4 maart 2015
ROC biedt bedrijfsleven maatwerkcursussen Nederlands
‘Laaggeletterdheid in ons bedrijf? Ik denk het niet, voor ons dus niet interessant’. Dat kan een hele foute conclusie zijn wanneer je bedenkt dat alleen al in Nijmegen en omgeving zo’n 30.000 mensen laaggeletterd zijn. Het gaat niet om analfabeten, ze kunnen basaal lezen en schrijven, maar hun niveau is zeer onder de maat. Een maatwerkcursus kan die situatie snel verbeteren.
Het gevolg: een beter ontwikkelde medewerker met meer zelfvertrouwen, een lager ziekteverzuim, meer veiligheid op de werkvloer en een betere communicatie met klanten. Misschien toch eens over nadenken? Ter Beke Fresh Food Group in Wijchen en ZZG zorggroep in Groesbeek gingen u voor en zij zijn uitermate tevreden.
Laaggeletterden hebben zo veel moeite met lezen en schrijven dat ze niet goed kunnen functioneren in de maatschappij en op de werkvloer. Ze werken vooral in sectoren als industrie en energie, de bouw, zorg en welzijn, handel en horeca, transport en financiële en zakelijke dienstverlening. Medewerkers die moeite hebben met lezen en schrijven weten dat vaak goed verborgen te houden (‘vul jij dat even in, ik heb mijn leesbril niet bij me’). Taina Mercer is teammanager Volwassenen Educatie aan het ROC Nijmegen. “Het is belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken, je moet het taboe doorbreken, want laaggeletterden schamen zich vaak. Dat doen we bijvoorbeeld door het inzetten van ambassadeurs, zoals Riet Hendriks, werkzaam binnen ZZG zorggroep. Zij is een ervaringsdeskundige, ze was laaggeletterd, maar is inmiddels bezig met een opleiding niveau 2. Riet weet er alles van.” Ze deed drie jaar huishoudschool voordat ze in de huishoudelijke dienst van een verzorgingshuis ging werken. “Ik had moeite met lezen en schrijven en met computers kon ik niet overweg. Ik heb de cursussen ‘Nederlands op de werkvloer’ en ‘Computervaardigheid’ gevolgd. Dat heeft me echt geholpen, ik heb veel meer zelfvertrouwen, ik ben zelfs met een vervolgopleiding gestart. Ik vertel aan iedereen dat ze de kans niet moeten laten lopen, meld je aan en start, want je krijgt er plezier in. Ik schrijf nu zelfs mijn eigen verslagen.”
ZZG zorggroep
Tonia van Beusekom is manager Leren & Ontwikkelen binnen ZZG zorggroep. “Laaggeletterdheid speelt ook bij ons. Wij zijn in 2012 gestart met een project ‘taalvaardig op het werk’, speciaal gericht op mensen in de facilitaire en huishoudelijke diensten. We hebben managers uitgelegd hoe je ontwijkgedrag kunt herkennen, ze geholpen het taboe te doorbreken, met als gevolg dat we in 2012 met een groep van 33 medewerkers via het ROC Nijmegen aan de slag gingen, op maat gemaakt met leesmateriaal dat ze dagelijks gebruiken. Die groepen lopen nog steeds door.
We merkten dat niet alleen de taalvaardigheid met sprongen vooruit ging, maar ook dat het zelfvertrouwen van medewerkers enorm steeg. Vergis je niet, als je als laaggeletterde een verslagje moet schrijven levert dat een enorme psychische druk op en dat kan zelfs tot ziekmeldingen leiden. Dat probleem verdwijnt helemaal. Bovendien vinden wij binnen ZZG zorggroep dat het aanbieden van zo’n traject behoort bij goed werkgeverschap. We willen onze medewerkers optimaal toerusten voor hun functies en ze de kans geven aan een carrière te bouwen. Als functies komen te vervallen, dan helpt dit traject bij de verdere doorgroeimogelijkheden. Taalvaardigheid is dan een absolute vereiste.”
Ter Beke Fresh Food Group
Een ondernemende Belgische slager begon eind jaren veertig met de uitbreiding van zijn bedrijf. Inmiddels bestaat de groep uit zeven fabrieken, waarvan twee in Nederland. In Wijchen is men gespecialiseerd in de versnijding en verpakking van vleeswaren voor Nederlandse klanten. Er werken 225 medewerkers, zo’n 40% van Poolse afkomst. Ze zijn in vaste dienst en ze wonen voor het merendeel in Duitsland. Deze medewerkers spreken Nederlands als 2e taal, in die zin gaat het niet om laaggeletterdheid van de moedertaal.
De belangrijkste reden voor het aanwerven van Poolse medewerkers is gelegen in het feit dat Nederlandstalige kandidaten met het juiste profiel moeilijk te vinden zijn in de regionale arbeidsmarkt. Marianna Aquarius is Human Resources manager. “In ons bedrijf draait het om kwaliteit, hygiëne en veiligheid en daarbij vinden we taalvaardigheid van het grootste belang. We werken sinds 2014 met het ROC samen om de taalvaardigheid in de Nederlandse taal van onze Poolse medewerkers verder te vergroten.” Mariël Beernink is docente NT2 bij het ROC Nijmegen en ze geeft wekelijks drie uur les aan twee verschillende groepen. “Ter Beke investeert in taalvaardigheid om de mondelinge communicatie tussen collega’s onderling te bevorderen, maar ook om werkinstructies te leren lezen en begrijpen. De cursussen zijn op maat, dus aangepast aan het niveau van de deelnemers, maar vooral ook praktisch ingericht met lesmateriaal dat de cursisten dagelijks tegenkomen. Bovendien heeft het bedrijf onder kantoorpersoneel taalbuddy’s geworven, die met cursisten in een ongedwongen sfeer en over allerlei onderwerpen in gesprek gaan. Op die manier krijgen de Poolse medewerkers extra training en worden ze aangemoedigd hun nieuw verworven kennis ook echt te gebruiken.” De directie is zeer doordrongen van de urgentie van een goede taalvaardigheid onder alle medewerkers. Marianna Aquarius: “Daarom is recent de beslissing genomen dat, ondanks het internationale karakter van het bedrijf, er nog maar in twee talen wordt gecommuniceerd: Nederlands en Engels. We geven zelf het goede voorbeeld, ROC Nijmegen helpt ons de Nederlandse taalvaardigheid voor onze Poolse medewerkers op peil te brengen.” ROC Nijmegen biedt voor uw bedrijf ook maatwerkcursussen.
Nijmegen Business