Miranda Schutten
4 november 2021
Rouwen is emotie!
En dat omvat een heel scala aan allerlei gevoelens. Iemand die rouwt wordt heen en weer geslingerd tussen boosheid, verdriet, schuldgevoelens, ontkenning, frustraties en apathie. Zeker geen volledige opsomming, emoties komen en gaan en soms zijn ze er tegelijk.
Misschien dus helemaal niet vreemd dat een medewerker die rouwt helemaal niet lekker in zijn of haar vel zit.
Door al die emoties kan een medewerker zomaar minder geconcentreerd zijn, afwezig wellicht waardoor het lijkt dat hij of zij niet meer betrokken is bij het werk.
Hoewel organisaties bedrijfsmatig gezien natuurlijk niet voor verlies gaan vind ik dat je als werkgever toch moet weten wat verlies inhoudt. En welke gevolgen verlies kan hebben voor de medewerker, welke gevolgen verlies kan hebben voor het functioneren van de medewerker.
Samen met Ineke Leemans heb ik een kwalitatief onderzoek gedaan waarvan we de resultaten binnenkort zullen presenteren.
Daaruit blijkt dat veel organisaties überhaupt weinig idee hebben van rouw op de werkvloer. Terwijl er jaarlijks toch zo’n 150.000 mensen overlijden. 1 op de 3 huwelijken eindigt in een scheiding. En er zijn veel meer verliezen die impact hebben.
Als werkgever moet je weten wat er allemaal kan spelen bij jouw medewerker die rouwt is mijn mening.
Meer weten? Of je leidinggevenden trainen? Neem contact met me op om te kijken wat ik voor jouw organisatie kan betekenen. Mail me op welkom@rouwkostentroostvoer.nl of bel me op 06 43 8284 24.
Meer weten? Kijk op Rouwkost & Troostvoer.
Personeel en OrganisatieNijmegen Business