Artikelen
31 maart 2014
Sectie Arbeidsrecht Dirk Zwager: ‘We kennen de wet en de markt’.
Jokelien Brouwer-Harbach (37 jaar) werkt samen met vijftien collega’s verdeeld over de vestigingen Arnhem en Nijmegen in de sectie Arbeidsrecht. “We werken met name in het belang van werkgevers”, vertelt Jokelien. “Op zeer uiteenlopende terreinen, vaak als sparringpartner voor HR-managers, want zij krijgen de arbeidsrechtelijke problemen op hun bordje.”
“We kennen de wetgeving, maar misschien nog belangrijker, we kennen de markt. We kennen de problemen die in bedrijven spelen. We procederen, maar adviseren is in onze ogen ook heel belangrijk en soms belangrijker. Liefst in een vroeg stadium, zodat je als bedrijf een weloverwogen oordeel kunt vellen en je je bewust bent van alle haken en ogen die aan je beslissing kunnen zitten.” Uiteraard heeft de werkgever in zo’n geval altijd het laatste woord, maar een spiegel voor houden is soms heel nuttig (moet je dit zo willen?). “Veel conflicten worden door veranderingen ingegeven. Probeer je werknemers dan mee te krijgen, investeer daar in, maar het zijn ook trajecten waarbij je van je werknemers mag verwachten dat er bereidwilligheid bestaat om te veranderen. Het is belangrijk dat beide partijen kunnen laten zien dat ze van goede wil zijn. Ons advies aan werkgevers is vaak om een paar passen extra te zetten, dan heb je een sterke zaak.”
50-plussers
Jokelien heeft in haar dagelijkse praktijk ook veel met 50-plussers te maken. “Dat is een vervelende leeftijd om werkloos te worden, in de meeste gevallen ga je het tot je pensioen niet redden met een ontslagvergoeding en de WW duurt maximaal 38 maanden. Jokelien heeft in haar praktijk al vele zaken gezien, die met wat meer geduld tot een andere oplossing hadden kunnen leiden. “Je ziet vele redenen voor een ontslagaanvraag langskomen. Iemand zit bijvoorbeeld al lang op een bepaalde plek, er komt een andere leidinggevende en de problemen beginnen. Is de betrokkene wel echt gehoord en zijn de mogelijkheden om hem tot veranderen te bewegen wel voldoende benut? Misschien zou iets meer geduld redelijk zijn, temeer omdat de kantonrechter ook door die bril zal kijken. We proberen onze adviezen af te stemmen op de denkwijze van rechters, zodat een zaak – als je er samen niet uitkomt – bij de rechter kansrijk is.” Het feit dat een werknemer oudere is en wellicht ook nog een eenzijdig arbeidsverleden heeft, speelt mee in de afweging van de rechter. Er mag dan wat meer geduld van een werkgever gevraagd worden.
Met de op handen zijnde Wet Werk en Zekerheid (door de Tweede Kamer inmiddels aangenomen) zal de ontslagvergoeding aanzienlijk dalen en zal de duur van de WW worden teruggebracht. Dat is voor alle met ontslag bedreigde medewerkers relevant, maar zeker ook voor de oudere werknemer die weinig kansen heeft op ander werk. De verwachting is dat deze groep nog meer voor behoud van het dienstverband zal strijden. Er is wel een overgangsregeling in de Wet Werk en Zekerheid opgenomen voor ouderen (zie kader). “En er zou nog meer mogelijk zijn, bijvoorbeeld demotie, maar dat is een extreem heet hangijzer in de Nederlandse samenleving. Dan praat je over werken op lager niveau tegen een lagere vergoeding. Volgens mij zou het een uitstekend middel zijn om de arbeidsmarkt enigszins in beweging te krijgen.”
Breed dienstenpakket
De Sectie Arbeidsrecht van Dirkzwager doet natuurlijk veel meer. “Denk aan reorganisaties, sociale plannen, medezeggenschap, harmoniseren van arbeidsvoorwaarden en uiteraard individuele ontslagzaken. Het arbeidsrecht betreft zaken waarbij emoties een grote rol spelen, waarbij het niet altijd makkelijk is om bijvoorbeeld een onderlinge ontslagregeling te bereiken. Ook aan werkgeverszijde kan de emotie hoog oplopen. Het is onze taak om beide partijen zoveel mogelijk in gesprek te laten blijven, een minnelijke regeling heeft toch bijna altijd de voorkeur boven een procedure.
Wet Werk en Zekerheid
De Wet Werk en Zekerheid is door de Tweede Kamer aangenomen en gaat dus nu op weg richting de Eerste Kamer. In de Memorie van Toelichting wordt de nieuwe vergoeding uitgelegd, de transitievergoeding. Die weegt, anders dan de kantonrechtersformule, leeftijd niet mee. Kort gezegd tellen de eerste 10 dienstjaren voor 1/3 maandsalaris mee en de jaren daarna voor 1/2. Het zal wel zo zijn dat ouderen gemiddeld langer in dienst zijn en sneller aan jaren 10+ komen, die voor 1/2 meetellen. Maar een expliciete zwaardere weging vanaf een bepaalde leeftijd is er straks niet meer. De overgangsmaatregel geldt tot 2020 en voor werknemers die 50 jaar of ouder zijn en 10 jaar of langer in dienst. Die jaren na 50 en 10 jaar dienstverband tellen tijdelijk voor één maandsalaris per jaar mee.