Artikelen
12 juni 2018
Security Expert Jeroen van de Pavert: ‘Elk bedrijf is interessant voor criminelen. Onderschat je eigen handel niet’
Een inbraak zorgt voor veel ellende. Op materieel gebied door de schade die aangericht is en de spullen die verduisterd zijn. Emotioneel kun je er lang last van hebben. Het is een akelig gevoel dat er vreemden in jouw persoonlijke domein zijn geweest. Maar ook de continuïteit van je bedrijf kan in gevaar komen. Denk daarbij aan een koperdief die koper uit machines haalt en daardoor niet meer functioneren. Of dat alle computers gestolen worden. Nieuwe computers moeten aangeschaft en weer geïnstalleerd worden. Ondertussen kunnen medewerkers niet bij klantgegevens. Of de voorraad die geleverd moest worden, is verdonkermaand.
Word geen doelwit
“Bij mij valt er niets te halen”, is een vaak gehoorde uitspraak. Een onderschatting van formaat, zegt security expert Jeroen van de Pavert van Van de Pavert Beveiliging uit Duiven. ”We denken altijd dat het pand van de buren interessanter is voor criminelen dan ons eigen pand. Een misvatting. Er zijn verschillende type inbrekers, niet iedereen gaat voor waardevolle spullen. Een beginnend inbreker heeft oefening nodig, jouw pand kan daarvoor heel geschikt zijn. Ook balorigheid van opgeschoten jongeren kan voor veel schade zorgen. Als een crimineel binnen wilt komen, dan komt hij binnen. Hij heeft namelijk alle tijd van de wereld om te onderzoeken en analyseren hoe jouw pand aan de buitenzijde beveiligd is. Hij maakt een risicoanalyse en een plan van aanpak en slaat dan pas toe. Wat je wilt bereiken met beveiligingsmaatregelen, is dat een crimineel het teveel moeite vindt om jouw pand als doelwit te nemen.”
‘Maak afspraken over gevoelige bedrijfsinformatie’
Preventieve maatregelen
“Met preventieve maatregelen kun je zorgen voor gedragsverandering bij de crimineel. Een camera in het zicht werkt afschrikkend. Heeft een crimineel snode plannen, dan bedenkt hij zich wel een tweede keer. Hij wil namelijk niet betrapt worden of herkenbaar in beeld komen. Daarnaast kun je inpandig vertragende maatregelen nemen. Voorbeelden hiervan zijn extra belemmerende rolluiken aan de binnenzijde van ramen of buitendeuren. Ook kun je een overvaller of inbreker overrompelen met een mistkanon. De maatregelen die je treft, zijn afhankelijk van de tijd die je moet overbruggen tussen de verzameltijd voor de buit en de opvolging door politie of beveiligingsbedrijf.”
Organisatorische maatregelen
“Een sleutel is de makkelijkste manier om een gebouw binnen te komen. Zorg dus voor deugdelijk sleutelbeheer. Wie heeft er allemaal een sleutel en wat gebeurt daarmee? We hebben ooit een lek ontdekt: het bleek het foute vriendje van een dochter van een medewerker te zijn. Daar lagen de bedrijfssleutels gewoon op de eetkamertafel. Een sleutel kan in de pauze meegenomen worden om na te maken. Certificaatsleutels zijn een uitstekende oplossing. Houd alleen in de gaten dat het patent voor het certificaat nog geldig is. Anders zijn de sleutels alsnog te dupliceren. Een inkoppertje: laat sleutels vervangen als je een nieuw pand betrekt. Het gebeurt te weinig.”
Toegangscontrole
“Met solide toegangscontrole weet je wie in je pand is. Als elke bezoeker een bezoekerspas draagt, is het direct zichtbaar als er ongenode gasten in je pand rond scharrelen. De expeditie met magazijn is een zwakke schakel, maak medewerkers herkenbaar met bedrijfskleding dan vallen bezoekers direct op. Wees een goede poortwachter. Dat geldt eveneens voor medewerkers. Weet wie je binnenhaalt. Hoe vaak vraag je naar een Verklaring omtrent Gedrag voor de werkzaamheden die iemand uitvoert? Er wordt steeds frequenter met flexkrachten gewerkt, het voelt als eigen medewerkers. Dat zijn ze niet. Vraag daarom naar hun achtergrond. Maak afspraken over gevoelige bedrijfsinformatie. Je weet tenslotte nooit of ze hierna voor een concurrent aan de slag gaan.”
Open cultuur
“We houden van een open cultuur waarbij alle inpandige deuren vaak open staan. Maar waarom? Op een administratie liggen vertrouwelijke gegevens, die zouden niet voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Bij winkels en zorgcentra liggen de handtassen van het personeel menigmaal in het keukentje. Voor het gemak gaat de deur niet op slot en het keukentje is hierdoor zo toegankelijk voor onbevoegden. Met een beveiligingstag of biometrische vingerafdruk is een deur afgesloten maar voor personeel snel te openen. Ook op kantoren kun je bepaalde ruimtes afschermen. Het past misschien niet in een opendeurpolitiek, maar verhoogt wel de veiligheid. Leg waardevolle spullen in een kluis. Voor diskettes, tapes en CD’s zijn er speciale brandwerkende datasafes. Kluizen zijn er in verschillende vormen en maten en verschillende toepassingen. Laat je goed adviseren.”
Betrouwbaar beveiligingsbedrijf
“En daar heb ik het belangrijkste punt. Wees kritisch met wie je zaken doet als het gaat om beveiliging. Een beveiligingsbedrijf krijgt een blauwdruk van jouw beveiligingsplan. Dan moet in goede handen zijn. Waar koop je inbraak-beveiliging, camerasystemen, kluizen en toegangscontrolesystemen en wie installeert het? Is dat bedrijf 100% betrouwbaar? Elke medewerker bij Van de Pavert heeft een Bewijs van Betrouwbaarheid. Dat gaat een stap verder dan een Verklaring omtrent Gedrag.”
Tot slot
“Laat je niet verleiden door een laag offertebedrag, het gaat om de service na de aanschaf. Apparatuur is snel geïnstalleerd. Het storingsvrij functioneren, onderhoud en adequate opvolging bij een melding zorgen tenslotte voor het buitenhouden van dieven.”
Van de Pavert Beveiliging
Nieuwgraaf 15
6921 RJ Duiven
026 – 3210 510
info@vandepavert.nl
Meer weten?
Kijk op www.goedbeveiligd.nl
Arnhem Business