Artikelen
12 februari 2020
SimplyMile: Samenwerken aan een emissievrije stadsdistributie
Dagelijks rijden talloze vrachtwagens en bussen naar het centrum en de campus van Nijmegen om goederen af te leveren. Dat moet anders kunnen, dachten UTS Verkroost, de Radboud Universiteit, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Radboudumc. Gert-Jan Willems ontdekte het concept SimplyMile, voor duurzame stadsdistributie, en besloot dit naar Nijmegen te halen. Dinsdag 17 december was de officiële lancering.
SimplyMile is ontstaan in Amsterdam. Jan van Deudekom, directeur van een verhuisbedrijf, hield zich bezig met zero emissie verhuizen. Oftewel zonder CO2-uitstoot. Samen met enkele andere partijen ontwikkelde hij dit concept door. Gert-Jan vertelt: “Jan introduceerde SimplyMile bij mij en ik zei meteen ‘ja’. Zelf was ik op Europees niveau ook bezig met de ‘last mile’. Dit sloot dus perfect aan.”
Hub
Gert-Jan legt uit hoe SimplyMile werkt. “Er is een hub aan de rand van de stad, in dit geval bij mijn bedrijf UTS Verkroost. Leveranciers van facilitaire producten die normaal zes keer per week naar de stad of campus rijden, brengen nu eens per twee weken een grotere lading naar de hub. Hier vindt tussenopslag plaats, oftewel crossdocking. Als er een order wordt geplaatst, zorgt SimplyMile ervoor dat de bestelling geconsolideerd op één pallet of in één rolcontainer terechtkomt. Deze worden dan in een elektrische vrachtwagen geladen van PostNL, die in het concept de levering verzorgt. Zo heb je niet alleen veel minder vervoersbewegingen, maar ook nog eens emissievrij.” Het doel is om SimplyMile in 2020 in vijftien steden te realiseren en uiteindelijk in veertig steden.
‘In Amsterdam heeft SimplyMile zich al bewezen’
Canon
Een vooruitstrevend concept vraagt om vooruitstrevende leveranciers. Canon is er zo eentje: het bedrijf sloot zich als eerste leverancier aan bij SimplyMile Nijmegen. Begin 2020 volgen er meer. Jeroen de Groot van Canon vertelt: “We zijn al betrokken in Groningen en Amsterdam en per januari ook in Den Haag. We leveren zelf een emissieloos product en dat gaan we nu ook nog eens emissieloos afleveren. Dat is een hele belangrijke stap. We zien SimplyMile als één van de partijen die vooroploopt en dat doen wij ook graag. Zeker als het gaat om onze duurzaamheidspropositie.”
Living lab
De HAN, de Radboud Universiteit en het Radboudumc spelen een belangrijke rol als eerste opdrachtgevers van SimplyMile Nijmegen. Ook starten zij gezamenlijk een ‘living lab’. Gerben Smit van de RU: “Als drie grote partners wilden we iets doen aan de CO2-uitstoot, duurzaam-heid en drukte op de Campus Heijendaal. Een onderzoek door de HAN bevestigde dat er mogelijkheden waren.” René Frielink (HAN) vult aan: “We hebben gekozen voor een living lab-constructie, waarin we kennis bij elkaar brengen met studenten en het lectoraat. Dit moet leiden tot nieuwe modellen die bruikbaar zijn op andere campussen en bedrijventerreinen.” Er was keuze uit diverse partijen, maar het werd SimplyMile. Alex van der Putten (Radboudumc): “Gert-Jan is behoorlijk ambitieus en energievol. Dat is nodig, want het is een lastig en tijdrovend traject. SimplyMile is wel dé partij om het voor elkaar te krijgen.”
Wethouder
Wethouder Monique Esselbrugge, ook aanwezig bij de lancering, heeft er vertrouwen in. “In Amsterdam heeft SimplyMile zich al bewezen. Het is fantastisch dat een ondernemer uit Nijmegen dit initiatief hier mee naartoe neemt. Binnen tien jaar moeten we echt duurzame stadsdistributie hebben en misschien wel eerder. Het is mooi om met onderzoekers en ondernemers te kijken hoe het werkt op bijvoorbeeld de Campus Heijendaal. Ik denk dat het heel snel kan gaan.”
Meer weten? Kijk op www.simplymile.nl
Nijmegen Business