Slot Doddendael & Grapelife
8 december 2023
Slot Doddendael & Grapelife; ‘easy going’ genieten in de wijngaard
Bij een monumentaal slot horen monumentale wijnen. En net zoals er over Slot Doddendael veel verrassends te vertellen valt, geldt dat ook voor het wijnassortiment dat Fabiënne en Jan Willem ’t Hooft voeren. Van de druiven uit de eigen wijngaard worden ciders gemaakt. Buitenlandse wijnen worden ingevoerd via Grapelife, hun onderneming die ontstond vanuit een vraag van Nidum in Grave ten tijde van corona. Wat in eerste instantie als hobby begon, groeide uit tot een serieus bedrijf.
Of je nu als recreant even aan komt waaien, of dat je met een zakelijk gezelschap een plenaire sessie wil houden in een inspirerende omgeving, Slot Doddendael is een geliefde locatie. Nabij de A50 is het een handig gelegen locatie als je gasten vanuit verschillende delen van het land komen. “Het zit nog niet in ieders systeem hoe mooi het hier is en hoe snel je vanuit Nijmegen in het land van Maas & Waal bent”, aldus Fabiënne. “Maar eenmaal de schoonheid van deze regio ontdekt, dan volgen meer bezoeken.”
Wijngaard & Jean-Pagne
Waar gasten sowieso voor terugkomen, is de rustieke wijngaard van Slot Doddendael. Een rondleiding door de gaard met wijnproeverij valt altijd in de smaak. En eventueel kun je aansluitend dineren in de brasserie of blijven overnachten. Jan Willem: “In mei 2020 hebben we een wijngaard op ons landgoed kunnen realiseren. Het is een mooie toevoeging aan de Mediterrane sfeer. Met hulp van wijnspecialisten en met onderzoeken, cursussen, vele vrienden en wijndeelhouders ontwikkelden we onze eerste mousserende wijn. Deze ‘Jean-Pagne’ is een blend van drie druivenrassen: de Johanniter, Souvignier Gris en Sauvignac. Het is een extra-brut, gemaakt volgens dezelfde methode als champagne, met een tweede vergisting op fles. In 2022 hadden we de eerste oogst en nu bijna de tweede.” De ‘easy going’ wijnbar, een omgebouwde zeecontainer, is iedere zondag open. Zittend aan een lange tafel, met de zon op je bol en de wijngaard op de achtergrond, waan je je in Frankrijk.
Le Volontaire
Dat is niet het enige drankje dat Fabiënne en Jan Willem vervaardigden. Ze ontwikkelden ook een appel- en perencider, Le Volontaire gedoopt. De appels komen uit de eigen boomgaard. Jan Willem: “Het is een hommage aan onze vrijwilligers die de hoogstamfruitbomen bijhouden. Zonder hen zijn we nergens.” In september en oktober geniet je van een gastronomisch viergangendiner waarbij Brasserie Doddendael de appeloogst en de eigen appel- en perencider als ingrediënten gebruikt.
Grapelife
Van de wijnbar van Slot Doddendael is een bruggetje naar Grapelife gemakkelijk gemaakt. Jan Willem hielp mee bij de opstartfase van Nidum in Grave, waar men een wijnhandelaar zocht die zich wilde vestigen in het proeflokaal. “Daar liggen zo’n 150 wijnen. We doen er echter veel meer: bijna 700. Het zijn met name Europese wijnen van Italiaanse en Franse bodem, maar onlangs hebben we daar wijnen uit Zuid-Engeland aan toegevoegd. Daar ligt een aantal gigantische wijngaarden in dezelfde gunstige omstandigheden als in de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk. Niet alleen liggen beide gebieden op dezelfde breedtegraad, ook de bodemstructuren zijn identiek. Wellicht is Zuid-Engeland zelfs in het voordeel qua regenval. Men vervaardigt er mousserende wijn, waar ook het Britse Koningshuis afnemer van is.”
B2B
Grapelife richt zich op de zakelijke markt en levert veel aan de horeca. Op maat gemaakte (kerst)pakketten en relatiegeschenken worden met liefde samengesteld. Particulieren hoeven niet te wanhopen; zij kunnen in de webshop van Grapelife terecht. Fabiënne: “De week voor Kerst is altijd een belangrijke zakelijke week, net als de eerste maanden van het nieuwe jaar met bedrijfsborrels en -feesten. De decembermaand is al druk genoeg en ondernemers kiezen er steeds vaker voor om in het nieuwe jaar bijeen te komen en iets voor hun medewerkers te organiseren.” Bij Slot Doddendael kun je met iedere groepsgrootte terecht, met een maximum van 250 personen.
Online draaiboek
Fabiënne besluit: “Zakelijke gasten hebben bij Slot Doddendael toegang tot een portal met alle producten die we aanbieden, waarin ze zelf hun offerte samenstellen. Tot twee weken vóór het event kunnen er wijzigingen in het digitale draaiboek worden aangebracht. Zo is iedereen, van keuken tot operationele afdeling, 24/7 op de hoogte van de laatste stand van zaken. Bijkomend voordeel: we zijn volledig paperless.”
Meer weten? Kijk op Slot Doddendael en Grapelife.
Nijmegen BusinessGastvrijheid