Gemeente Cuijk
9 augustus 2021
Snel de Maas over door De Maasover: fietsbrug Cuijk halveert reistijd
Met de komst van fietsbrug De Maasover in Cuijk is het MaasWaalpad (F73) compleet. De snelfietsroute loopt van Cuijk over de nieuwe brug richting Mook. Vandaaruit fiets je via Molenhoek en Malden naar de Campus Heyendaal in Nijmegen. Ik spreek David Sölez, geboren en getogen in Cuijk. Hij is wethouder en tweede locoburgemeester bij de gemeente Cuijk en behartigt onder meer de beleidsgebieden Openbare Ruimte, Infrastructuur en Milieu & Duurzaamheid.
Niet alleen komen die verschillende beleidsgebieden samen in de fietsbrug, met de realisatie ervan zijn ook Cuijk en Nijmegen figuurlijk dichter bij elkaar gekomen. Vanaf dag één wordt de brug veel gebruikt. “Ik woon er vlakbij en kon de ontwikkeling ervan mooi volgen”, begint David. “De laatste tijd zijn er meer mensen vanuit Nijmegen hier komen wonen. Nou zal dat niet door de brug alléén komen, maar het is wel degelijk een factor die meespeelt bij de afwegingen die mensen maken om ergens te gaan wonen. Met de fiets naar het werk gaan is nu een reële optie geworden, zeker als je kijkt naar de toenemende files op de A73.”
Bewegen in de buitenruimte
De files, maar ook het drukke Openbaar Vervoer kan sinds corona voor mensen een reden zijn om de fiets te pakken. De weg van en naar het werk niet opeengepakt in een relatief kleine ruimte afleggend, maar heerlijk in de buitenlucht. En niet zittend of staand, maar door actief in beweging te zijn, iets wat je vitaliteit alleen maar goed doet. Dat het ook goed past in ‘het groene plaatje’, behoeft geen uitleg meer. Steeds meer mensen kiezen voor de fiets, helemaal met de hoogstaande e-bikes van nu.
Ruimte om te wonen en te werken
De goede bereikbaarheid van Cuijk kan enerzijds mensen doen besluiten er te gaan wonen, anderzijds zorgt die ervoor dat ondernemers zich er graag willen vestigen of daar willen uitbreiden. De gemeente Cuijk biedt wat dat betreft volop ruimte en mogelijkheden. Bedrijvigheid trekt weer werknemers aan. De gemeente Cuijk biedt ook voldoende betaalbare woningen. Via de site www.cuijkdoet.nl klik je eenvoudig door naar ‘Cuijk woont’ en ‘Cuijk onderneemt’.
Reistijd gehalveerd
“De oversteek van de Maas is al sinds de Romeinen een cruciale factor. Ook toen was hier al een brug,” vertelt David. Dat er vandaag weer een brug ligt, kwam voort uit het gemis aan een oversteekpunt nadat het pontje tussen Katwijk en Mook verdween. Met de komst van de A73 was het pontje niet langer rendabel. “Dagelijks gebruiken veel forensen en scholieren, maar ook recreanten de fietsbrug. De Maasover levert hen zo’n 2,5 à 3 kilometer winst op, in vergelijking met de route via de brug over de A73. Tel daarbij de genoemde files op en je reistijd is gehalveerd.
Onderdeel van het uiterwaardenlandschap
De hoofdoverspanning van de brug is onderdeel van het uiterwaardenlandschap en heeft geen middenpijler. Hierdoor wordt de stroming van de rivier niet negatief beïnvloed en blijft het zicht voor de scheepvaart optimaal. De brug heeft een voetpad van anderhalve meter breed en de breedte van het fietspad is vier meter. Kleine dienst-, nood- en hulpverlenings-voertuigen mogen ook over de brug rijden. De brug is ongeschikt om de vele wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse te laten passeren. De pontonbrug die jaarlijks door militairen vanaf de Cuijkse Loswal wordt geslagen, blijft vast onderdeel van de Vierdaagseroute.
Merr weten? Kijk op Cuijk doet.
Nijmegen Business