Artikelen
30 maart 2021
‘Specialisatie is de norm’
Wie bouwrecht zegt, zegt Heijltjes Advocaten. Het kantoor dat op het randje van Nijmegen in de Heilig Land Stichting huist, heeft zich gespecialiseerd in bouw- en vastgoedrecht. Wij gingen langs voor een gesprek met advocaat en partner Peter Verstegen.
Heijltjes Advocaten is een beetje een vreemde eend in de advocatuur-bijt. Zij richten zich niet op de regio maar heel specifiek op de bouw- en vastgoedbranche. Klanten zijn veelal aannemers, projectontwikkelaars, installateurs, wegenbouwers, eigenlijk alle partijen die actief zijn in het onroerend goed. Peter: “De gemiddelde ondernemer in de regio zal ons daarom misschien niet als eerste noemen, maar als je een aannemer uit Zwolle of een projectontwikkelaar uit Breda vraagt naar de bekendste bouwrechtkantoren van Nederland, dan is de kans groot dat hij Heijltjes noemt.”
SPECIALISATIE
Vanaf de oprichting, inmiddels bijna 30 jaar geleden, is bewust gekozen voor specialisatie en een bestaan als nichekantoor. Dat was toen nog niet zo vanzelfsprekend. De meeste advocaten deden nog alle zaken die hen voor de voeten kwamen. Inmiddels is specialisatie de norm en ook noodzakelijk, vertelt Peter. “Je kunt niet overal verstand van hebben en alles bijhouden. Wij weten veel van weinig.”
ONTWIKKELINGEN
Door te specialiseren terwijl dat nog niet gebruikelijk was heeft Heijltjes een sterke positie verworven. En door te blijven investeren in kennis weten ze die vast te houden. Samen met compagnons Farah Aarts en Thijs van der Meeren volgt Peter alle ontwikkelingen op de voet. “We zijn actief in werkgroepen van specialisatieverenigingen en brancheverenigingen zoals Bouwend Nederland en Techniek Nederland. Dat gaat dan bijvoorbeeld over bouwen met 3D informatieuitwisseling (BIM) of over aanpassing van contractvormen en -voorwaarden voor geïntegreerd bouwen waarbij de aannemer ook de rol van ontwerper op zich neemt en soms ook die van financier en exploitant. Door over actuele onderwerpen cursussen te geven houden we onszelf scherp en blijven we in contact met onze relaties.”
BEDRIJFSVOERING
De bedrijfsvoering is in de loop der tijd veranderd, vertelt Peter. “Het vak is veel dynamischer geworden. De snelheid van zaken doen gaat omhoog en wij gaan daar dus in mee. Soms ben je de hele dag aan het bellen en e-mailen over een zaak waarvan je de dag ervoor niet wist dat die bestond en is diezelfde zaak de volgende dag alweer opgelost.” Daar hoort volgens Peter ook bij dat je continu beschikbaar bent. Met direct contact via WhatsApp, bijvoorbeeld. “Dat verschil in snelheid is ongekend. Dat vraagt veel van de flexibiliteit van de verschillende partijen. Helaas gaat de rechtspraak daar nog niet in mee. Een project om de rechtspraak te digitaliseren is ondanks flinke investeringen jammerlijk mislukt. Het is toch niet te geloven dat de rechtbank nog werkt met een fax? Vaak gaat de vaart eruit als er geprocedeerd moet worden.”
“ Projectontwikkeling is niet zo gemakkelijk als het lijkt ”
PANIEK MET DE FEESTDAGEN
Een voorbeeld van veranderde bedrijfsvoering? Peter: “Ik werd tijdens de feestdagen gebeld door een cliënt die in paniek was: ze had iets op internet gelezen en dacht dat onze zaak helemaal verkeerd ging. Alle cliënten hebben mijn mobiele nummer en mogen altijd bellen of een whatsapp sturen. Ik kon haar daardoor direct geruststellen: ze had niet gezien dat ze op een Belgische site keek. Ze had dus iets over Belgisch recht gelezen in plaats van het Nederlandse recht. Er bleek dus niets aan de hand en haar feestdagen waren ook gered. Als het echt niet uitkomt zeg ik dat uiteraard wel maar in de meeste gevallen is het een kleine moeite en fijn om meteen te kunnen helpen.”
ONERVAREN PROJECTONTWIKKELAARS
Peter: “Een fenomeen dat nu erg speelt is projectontwikkeling door onervaren projectontwikkelaars. Dat komt zo. Er is op dit moment veel ‘goedkoop geld’ in de markt. Mensen willen dat investeren, en dan is vastgoed erg interessant. Met een paar beleggers wordt dan een club gevormd die zich gaat bezighouden met projectontwikkeling. Maar dat is niet zo gemakkelijk als het wel lijkt.” Er komt veel bij kijken, vertelt Peter, en alles moet kloppen. Van tekeningen tot vergunningen, van mondelinge afspraken tot doortimmerde contracten. Om dat overzicht te bewaren is ervaring onontbeerlijk. En omdat deze ‘nieuwe’ projectontwikkelaars dat vaak niet hebben, ontstaan er geschillen. Peter heeft er al diverse langs zien komen op zijn kantoor.
EVEN EEN WOONWIJK ONTWIKKELEN
“Ik herinner me een geval waarbij onervaren projectontwikkelaars een woonwijk ontwikkelden,” vertelt Peter. “Dat begon goed, maar al snel kwamen er barsten in het vernis. De ontwikkelaars hadden een plan laten maken door een architect en zochten daar een aannemer bij. De aannemer voerde aanpassingen door om wat te kunnen verdienen op de inkoop. De architect paste wat zaken in de vergunningaanvraag aan op verzoek van de gemeente en de verkoopmakelaar liet de verkoopdocumentatie maken en verfraaide het geheel wat om de verkoop te bevorderen. Er was echter niemand die dat proces bewaakte. Het werd chaos toen bleek dat de gebouwde woningen afweken van zowel de vergunning als de verkoopdocumentatie en meerdere kopers de gang naar de Raad van Arbitrage voor de Bouw maakten.”
Meer weten? Kijk op Heijltjes Advocaten.
Arnhem Business