Artikelen
21 april 2016
Stadsrekening Nijmegen: negatief resultaat, maar wel beter voorbereid op de toekomst
De gemeente Nijmegen sluit het boekjaar 2015 af met een negatief resultaat van 29,4 miljoen euro. Vorig jaar was er nog een plus van 10,1 miljoen. Het tekort is vooral een gevolg van de extra financiële buffers die de gemeente aanlegt om verliezen op de grondexploitatie in de Waalsprong en glastuinbouwgebied Bergerden op te vangen. Dat staat in de Stadsrekening 2015. Daarin legt het college van burgemeester en wethouders beleidsinhoudelijk en financieel verantwoording af over het afgelopen jaar.
Wethouder Financiën Harriët Tiemens waarschuwde bij het positieve resultaat van de vorige stadsrekening al voor vroegtijdig optimisme en pleit ook deze keer voor realisme: “Net als in 2014 blijven de exacte gevolgen van decentralisaties in de zorg en de ontwikkelingen in de grondexploitatie onzeker. Daarom kiezen we ervoor om die risico’s op een verantwoorde manier om te zetten naar zogenaamde verliesvoorzieningen waarmee we tegenvallers kunnen opvangen. Op die manier verkleinen we de kans dat er in de toekomst plotseling extra bezuinigingen nodig zijn op bijvoorbeeld onderhoud van wegen of onderwijs. Dat hebben we tot nu toe weten te voorkomen.”
Van het tekort van ruim 29 miljoen euro komt 25 miljoen voort uit de grote projecten in de Waalsprong en glastuingebied Bergerden. Zo kondigde de gemeente Nijmegen onder meer aan dat zij uit Bergerden stapt. Een project waarop de gemeente al lange tijd geld bij moet leggen.
Wethouder Tiemens: “Voor projecten als Bergerden geldt dat we op korte termijn veel geld moeten uitgeven om uit het project te stappen. Maar door dat nu te doen zijn we straks wel verlost van fikse bijdrages en financiële risico’s die anders nog vele jaren zouden voortduren zonder duidelijk zicht op inkomsten.”
Als het gaat om Zorg & Welzijn laat de stadsrekening juist een plus zien van 9,8 miljoen. Dat komt onder meer doordat er minder geld hoefde te worden uitgegeven aan huishoudelijke hulp en hulpmiddelen.
Wethouder Tiemens: “De overschotten bij Zorg & Welzijn zitten vooral in taken die de gemeente al uitvoerde. We mogen er niet vanuit gaan dat we deze plus ook de komende jaren houden. Het is dus belangrijk om ook hier voldoende geld te reserveren om problemen op te vangen. De 9,8 miljoen die nu overblijft op bestaande taken blijft overigens ook beschikbaar daarvoor. Het gaat dan om Wmo-Jeugd en Wmo-beschermd wonen. Dat geld gaan we nu niet ineens inzetten voor andere zaken. Dat is zo afgesproken in het coalitie-akkoord.”
De Stadsrekening is te vinden op pcportal.nijmegen.nl
Nijmegen Business