Letselschadebureau
8 december 2021
Steeds meer schadeclaims na een verkeersongeval
Het aantal claims als gevolg van een verkeersongeval neemt ieder jaar toe. Meer slachtoffers eisen naast een materiele schadevergoeding smartengeld en schakelen steeds meer professionele hulp in door gebruik te maken van een letselschadebureau.
Smartengeld compenseert verdriet
De hoogte van smartengeld wordt vooral bepaald door de mate van psychische schade die wordt geleden. Het wordt ook wel een vermindering van levensvreugde genoemd. Door de gevolgen van een ongeval is er sprake van blijvend of langdurig emotioneel lijden. Voorbeelden zijn afhankelijk worden van een rolstoel in verband met blijvende invaliditeit of blijvende zichtbare littekens. Het betreft een vergoeding voor emotionele schade en een compensatie voor het verdriet.
Meerdere factoren bepalen smartengeld
Nederland verstrekt in vergelijking met andere landen doorgaans geen hoge smartengeldvergoedingen. Toch is er een kentering waar te nemen in rechtbankvonnissen. De rechtbank Rotterdam kende in december 2020 de hoogste smartengeldvergoeding toe van 350.000 euro. Dit betekent een verdubbeling in zes jaar. Bij de hoogte van het smartengeld wordt meerdere factoren gewogen zoals leeftijd, ernst van het letsel en toekomst verwachting. De rechter kijkt ook naar de verstrekte vergoedingen van vergelijkbare situaties. De ANWB heeft een gids uitgebracht van alle toegekende smartengeld bedragen en die gids wordt dikwijls als leidraad gebruikt.
Verschillende categorieën
Vergoedingen die worden verstrekt zijn dikwijls in overeenstemming met de categorie indeling die gemaakt is. Deze indeling begint met ‘gering letsel’ tot ‘uitzonderlijk zwaar letsel’ en kent in totaal zeven categorieen. Elke categorie kent een minimum en maximum vergoeding. Verzekeringsmaatschappijen die de schadevergoeding beoordelen, zijn dikwijls niet bereid de slachtoffers volledig tegemoet te komen in hun claim. In tegenstelling tot de materiele vergoeding is smartengeld een soort compensatie voor het aangedane leed. Het niet honoreren van een claim voelt dikwijls als een niet erkennen van leed.
Het aantal letselschadeclaims neemt elk jaar toe. Dit heeft te maken met de toegankelijkheid om een advocaat in handen te nemen. De kosten van de advocaat worden gezien als onderdeel van de letselschade. Jaarlijks worden door de verzekeraars zo’n 75.000 letselschadezaken behandeld met een totale schadeclaim van zo’n 1,5 miljard euro.
Nieuws