Tip bij het starten van een horecaonderneming
2 december 2021
Tips bij het starten van een horecaonderneming
Wil je een horecaonderneming beginnen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Lees dan hier praktische tips om jouw horecaonderneming een succes te maken!
1. Ondernemingsplan
Een ondernemingsplan is onmisbaar voor een succesvolle horecaonderneming. In dit ondernemingsplan noteer je gedetailleerd de motivatie, visie en strategie van jouw onderneming. Daarnaast ga je in op welk gebied jouw onderneming iets toevoegt aan de branche. Zorg dat alle beslissingen die je maakt omtrent jouw horecaonderneming in lijn zijn met dit ondernemingsplan.
2. Financiën en verzekeringen
Als je een horecaonderneming start, heb je uiteraard geld nodig om deze start te kunnen realiseren. Maak daarom een helder én haalbaar financieel plan, voordat je naar de bank of een investeerder stapt. Schrijf je daarnaast zo snel mogelijk in bij de KvK, zodat ook alles rondom BTW en inkomensbelasting geregeld is. Tevens zul je zowel persoonlijke als zakelijke risico’s moeten afdekken met de juiste bedrijfsverzekeringen.
3. Locatiekeuze
Uiteindelijk het vinden van de juiste locatie de sleutel tot succes van jouw horecaonderneming. Vergelijk huurprijzen en huurvoorwaarden zorgvuldig, zodat je precies weet wat een gunstige deal is. Bedenk bovendien dat zowel toegestane openings- en sluitingstijden als milieuregels verschillen per gemeente. Houd dat goed in gedachte bij de locatiekeuze.
4. Meubilair, apparatuur en benodigdheden
Maak aan de hand van jouw ondernemingsplan een heldere inventarisatie van welk meubilair, apparatuur en benodigdheden je voor jouw onderneming nodig hebt: van kooktoestel tot de beste wijnklimaatkast, van barkruk tot schoonmaakmiddelen. Wees je ervan bewust dat als je eten en drinken bereidt, je moet werken volgens de HACCP. Dit is een veiligheidsanalyse waarmee je voorkomt dat de veiligheid van eten in gevaar komt.
5. Personeel
Een horecazaak houd je vanzelfsprekend niet in je eentje draaiende: je moet personeel in dienst nemen. Adverteer on- en offline en laat zien waarom jouw bedrijf aantrekkelijk is om te werken. Zorg dat je je ook aan de geldende personeelsregels houdt. Zo moet personeel om sterke drank te verkopen 16 jaar of ouder zijn en moet er bovendien altijd een leidinggevende aanwezig zijn van minimaal 21 jaar.
Nieuws