Artikelen
1 mei 2019
TPN West, SUEZ en Engie: ‘Duurzaamheid moet een praktische invulling krijgen’
Tegenwoordig moet alles duurzaam zijn. Maar wat is duurzaam precies? Marcel Schellekens, Account Manager NC Circulaire Economie & Gedragsverandering bij SUEZ en Kees Baijens, Site Manager & Sr Business Development Manager bij ENGIE en verantwoordelijk voor de herontwikkeling van de locatie Centrale Gelderland, geven hun visie op dit begrip en maken daarbij een onderscheid tussen energietransitie en circulaire economie.
SUEZ’ core business is het terugwinnen van grondstoffen uit uitvalstoffen. “Daar gaan we heel ver in”, aldus Marcel. “De ultieme situatie zou zijn dat we niets meer hoeven te verbranden. Een bijkomend positief gevolg van het winnen van secundaire grondstoffen is een drastische daling van de CO2-uitstoot.” SUEZ en ENGIE hebben dezelfde doelstelling: de leden van Bedrijvenvereniging Trade Port Nijmegen-West (TPN-West) laten profiteren van hun knowhow en de mogelijkheden die voorhanden zijn. “TPN-West is een interessant gebied, want het is een groot interstedelijk bedrijventerrein met veel grote energiegebruikers. Daarbij is het een dichtbevolkt gebied met een progressief politiek klimaat”, vult Kees aan.
Herinrichting Energiecentrale Gelderland
Sinds 1936 is het terrein bij de aansluiting van de Waal en het Maas-Waalkanaal in gebruik voor grootschalige elektriciteitsproductie. Op de locatie hebben meerdere energiecentrales gestaan. De huidige centrale, ‘Gelderland 13’, is in 2015 gesloten als gevolg van het Energieakkoord uit 2013. Naast sluiting en sloop van de centrale, besloot ENGIE ook tot duurzame herontwikkeling van het terrein. Insteek: nieuwe, duurzame vormen van energieopwekking combineren met bijvoorbeeld nieuwe (watergebonden) bedrijvigheid. Marcel en Kees zijn het erover eens: “De oude centrale kon een veelvoud aan elektrisch vermogen opwekken in vergelijking met windmolens en zonnepanelen. Maar fossiele grondstoffen zijn na verbranding voorgoed weg en worden onherroepelijk schaars of raken uitgeput.” Marcel gaat verder: “Bovendien verbetert de luchtkwaliteit in onze directe omgeving aantoonbaar en onmiddellijk door de sluiting van de kolencentrale. Hoe het in het Verre Oosten gaat is dan totaal niet relevant. Alle beetjes, hoe klein ook, helpen om klimaatdoelstellingen te halen.”
Experimenteren met nieuwe technologie
“Soms lopen emoties hoog op als bijvoorbeeld landbouwgrond vol gelegd wordt met zonnepanelen. Daarom experimenteren we momenteel met mogelijkheden om gewassen onder zonnepanelen te telen. We zien het terrein van Centrale Gelderland als een proeftuin om deze technieken te testen”, vervolgen beiden. “Willen we onze consumptiemaatschappij behouden, dan zullen we drastische maatregelen móeten nemen. Doorgaan op de huidige manier is nog zo’n dertig jaar mogelijk, maar dan is het écht klaar. Daarom focussen SUEZ en ENGIE zich constant op innovatie. Het is alles behalve een peulenschil, maar niet onmogelijk. TPN-West is een geschikt bedrijventerrein om nieuwe technologieën te implementeren. SUEZ helpt bijvoorbeeld jonge ondernemers met geniale ideeën om hun concepten in deze markt in te brengen. Ook willen we consumenten toegang geven tot high-end producten, gemaakt van secundaire grondstoffen gewonnen uit gescheiden afval.”
Denkomslag
Waarom zou je steeds schaarsere en dus duurder wordende fossiele grondstoffen kopen als je vanuit de afvalcyclus secundaire grondstoffen van hogere kwaliteit kunt winnen? Men moet het voordeel gaan zien en begrijpen. “Met circulaire inzameling is een kostenneutrale situatie te creëren, maar de beginkosten moeten gezien worden als een investering. Net zoals een nieuwe machine in het eerste jaar ook niet terugverdiend is. Produceert een ondernemer minder afval, dan bespáárt hij ook kosten.”
TPN-West zal in collectiviteit de uitdaging aangaan om duurzaamheid in de (energiezuinige!) spotlights te zetten.
Meer weten?
www.centralegelderland.nl
www.suez.nl
www.engie.nl
www.tpnwest.nl
Nijmegen Business