Artikelen
7 november 2014
TPN-WEST wil energieneutraal werken
Op vrijdag 10 oktober tekenden alle betrokken partijen in het gebouw van Royal Haskoning de documenten die TPN-WEST in 2020 energieneutraal moeten maken. De sleutelwoorden: een uitdagende doelstelling, veel betrokken partijen en een redelijk ingewikkelde financiële structuur. Zo’n project moet dus vanaf de start via een planmatig traject goed worden geleid. Fons Claessen (gemeente Nijmegen), Jerry Croes (voorzitter TPN-WEST), Harrie Arends (secretaris TPN-WEST) Kiona Egging en Rob Loeffen (beide bestuurslid TPN-WEST) geven tekst en uitleg.
‘De eerste stappen zijn gezet’
Fons Claessen (45 jaar) is als beleidsadviseur gemeente Nijmegen en projectleider Power2Nijmegen (Nijmegen compleet energieneutraal in 2045) nauw betrokken. Kiona Egging houdt zich als accountmanager CNG Net (aardgastankstations) bezig met het adviseren aan bedrijven en overheden om voordeliger te tanken en schoner te rijden. Wat past in het plaatje TPN-WEST energieneutraal. Een mooi voorbeeld is dat het openbaar vervoer in Nijmegen op groengas rijdt, wat is geproduceerd bij ARN uit GFT-afval. Het TPN-WEST bestuur is inmiddels een leuke club, die vanuit een sterk bestuur en enthousiaste werkgroepen allerlei thema’s rond duurzaamheid op de kaart zet. Dan heb je het niet alleen over duurzaamheid, maar ook over social return en veiligheid en verkeer. Ieder vanuit zijn eigen expertise. Harrie Arends is bijvoorbeeld directiesecretaris van de ARN. “Het gaat er niet alleen om beleid op papier vorm te geven, de daadwerkelijke uitvoering maakt het verschil. Die kansen moet je dan wel pakken.” Rob Loeffen, accountmanager bij Dar, is als laatste toegevoegd aan het bestuur en gaat zich bezighouden met Veiligheid en Verkeer. “Er is het laatste jaar veel veranderd op ons terrein, neem alleen al de openstelling van de nieuwe brug, en dan is het van essentieel belang dat bedrijven en overheden elkaar opzoeken om als serieuze partners samen te werken aan de beste oplossingen. Dat gaat goed.”
Businesscases
Nu de contracten zijn getekend, kan een start worden gemaakt met de uitvoering van de plannen. “Dat zal beginnen met een energiescan van een twintigtal bedrijven. Die business cases worden uitgewerkt en daar gaan we in 2015 mee aan de slag. Het gaat om het stellen van prioriteiten, reële van irreële plannen scheiden en die zo snel mogelijk uitvoeren. Dat start met het verminderen van het huidige energiegebruik en dan op zoek gaan naar alternatieve energiebronnen, bijvoorbeeld door grootschalige toepassing van zonnepanelen, het verder ontwikkelen van het warmtenet, door middel van windturbines, de inzet van biomassaconcepten en innovatieve verlichting, ‘eerst het ‘lage fruit’ plukken dus. We zullen niet louter investeren in onderzoek, om te voorkomen dat het project in plannen blijft hangen. Communicatie is een belangrijk onderdeel in dat traject, de bedrijven moeten op elk moment weten wat er speelt. We organiseren bijvoorbeeld workshops, er zijn er nu twee geweest, over warmte/koude-uitwisseling en zonne-energie. Wat is het, hoe werkt het en hoe kun je er voordeel mee behalen? Dat zijn de vragen die we beantwoorden. De bereidwilligheid onder bedrijven om volledig mee te werken is er, want onder ondernemers leeft het besef dat de weg naar een energieneutrale omgeving niet alleen door de wetgever zal worden afgedwongen, maar ook omdat het zeer lucratief kan zijn. Ook bijzonder is dat we daarbij over gemeentegrenzen heengaan, TPN-WEST ligt zowel op Nijmeegs als Beunings grondgebied.”
Power2Nijmegen
De gemeente Nijmegen ondersteunt de plannen van harte, maar laat de uitvoering bij de initiatienemers liggen. Fons Claessen: “Het past uitstekend in onze doelstelling om Nijmegen in 2045 volledig energieneutraal te hebben. In samenwerking met vele partijen, onder andere Royal Haskoning en het bedrijfsleven is een routekaart uitgezet voor de korte en langere termijn, met bestaande en nieuwe ideeën. Plannenmakers trekken de kar zelf, wij hebben een taak in het zoeken naar financiering en het verbinden van projecten. En dat gaat van klein tot groot. Bijvoorbeeld de oorspronkelijke routering van het warmtenet is verlegd, omdat duidelijk werd dat als het warmtenet over bedrijventerreinen zou lopen, bedrijven gemakkelijker zouden kunnen aanhaken. We hebben het ook over de windturbines langs de A15 en de vergroening van GDF Suez, maar ook over een bedrijf dat mini-vergisters maakt, die een rol kunnen spelen in het verwerken van groen afval in hoogbouw. TPN-WEST is voor ons een belangrijke partner, waar we veel vertrouwen in hebben. En een praktische partner, de intentie is er, we gaan nu aan de slag, sterker nog, de eerste stappen zijn gezet.”