Artikelen
9 december 2019
TPP De Jong: Al 70 jaar kwaliteit bij Tandprothetische Praktijk De Jong
Het verhaal van De Jong start net na de Tweede Wereldoorlog, toen tandtechnicus Ted de Jong in het Nijmegen van 1947 in een keldertje in de Koolemans Beynenstraat Tandprothetische Praktijk De Jong oprichtte, de allereerste van de regio. En dat verhaal duurt tot op heden voort aan de Fransestraat 28 met Remon de Jong. Dit jaar bestaat de praktijk 70 jaar, een bijzondere mijlpaal.
Extra bijzonder is het feit dat zowel Teds zoon Rob en kleinzoon Remon in zijn voetsporen traden. Remon is sinds zijn afstuderen in 2005 zelfs de allereerste derde-generatie tandprotheticus van Nederland. Teds pionieren heeft de kwaliteit van de kunstgebitten toentertijd veel goed gedaan. De ontwikkelingen die de tandprothetische praktijk in zijn algemeenheid heeft doorgemaakt zijn ongelofelijk.
Nieuwe visie en werkwijze
‘In de volksmond’ werden deze slecht zittende gebitten van gevulkaniseerd rubber met porseleinen tanden ‘ziekenfondsgebitjes’ genoemd. Ze waren zwaar en kwetsbaar. Kunststof bestond nog niet; dat kwam pas na de oorlog. Rob: “Oorspronkelijk waren tandtechnici in dienst bij tandartsen. Pas in 1975 verenigden tandtechnici zich en werd er een scholingsinstituut opgericht, zodat zij het gehele traject van het aanmeten van een gebit of prothese middels afdrukken tot het vervaardigen ervan zélf konden doen.” Het zou nog tot 1980 duren voordat de titel van tandprotheticus een beschermde werd. Tandprothetici hadden een geheel andere visie en werkwijze dan tandartsen. Trokken tandartsen nogal rigoureus, tandprothetici wilden juist dat zoveel mogelijk van het eigen gebit behouden bleef. Tandprothetici trekken overigens geen tanden en kiezen, zij werken uitsluitend aan uitneembare delen.
Aandacht & stappenplan
Wil ik mijn tanden kaarsrecht, of juist wat speelser naast elkaar? En welke kleur past het beste bij mij? Is dat spierwit, of natuurlijk? Je bepaalt sámen met de tandprotheticus hoe je gebit of prothese eruit komt te zien. Een dergelijk open gesprek neemt ook de taboesfeer, die nog altijd onterecht rond tandprotheses heerst, een beetje weg. Protheses zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden en zitten comfortabel. Gêne is niet nodig. Met de patiënt wordt een stappenplan opgesteld. Het is wel duidelijk dat de patiënten allemaal dik tevreden zijn, dat het team van De Jong het vak op een bijzondere manier uitvoert en echt wéét waar het over praat als je met een probleem komt. Dat geeft vertrouwen en zorgt ervoor dat mensen terugkomen.
Oude trauma’s overboord
Assistente Tanja Kievits haalt in dit verband een belangrijk punt aan: “Als iemand bij het ontwerp betrokken wordt en mee mag beslissen, is de acceptatie ook gemakkelijker want je vindt het zelf mooi.” Tanja activeert patiënten tot een dieper gesprek: “Er zijn immers verschillende modellen tanden en hoekige modellen kun je over het algemeen beter niet bij vrouwen gebruiken, maar bij een pittige tante zijn kleine, sierlijke tandjes ook niet altijd ideaal. We kijken zowel naar iemands uiterlijk als karakter om tot de beste keuze te komen. Het is erg fijn om te zien dat patiënten van lieverlee meer ontspannen bij ons komen. Ze hebben vaak oude trauma’s in hun hoofd, maar merken dat wij met een totaal andere blik en houding kijken. Tijden, mensen en het proces veranderen weliswaar, maar de vraag naar kwaliteit en het appreciëren van persoonlijk contact uiteraard niet.”
Meer weten? Kijk op www.gebitspraktijk.nl
Nijmegen Business