Artikelen
15 oktober 2020
‘Uit nood geboren, maar een daverend succes!’
Voor vers belegde broodjes, soep, buffetten en hapjes wisten we de weg naar De LunchExpert in Weurt al te vinden. Omdat sinds corona de omzet drastisch kelderde, bedacht eigenaar Erik van Weel iets nieuws: De Saucijzenexpert. ‘Je moet links- of rechtsom toch omzet zien te genereren.’ De formule sloeg dusdanig goed aan, dat die momenteel verder wordt uitgerold in onze regio. Erik kocht een bedrijfswagen, zette er een combi-steamer in die hij nog had staan en zijn ‘saucijzenauto’ was een feit.
“De Saucijzenexpert staat los van De LunchExpert, we draaien volledig zelfstandig en kunnen zelfs bakken tijdens het rijden, want we hebben alles aan boord, zoals een oven, stroomvoorziening en koel-vriescombinatie.”, aldus een razend enthousiaste Erik. Belt iemand voor tien saucijzenbroodjes, dan worden die op weg naar de klant afgebakken en komen ze verser dan vers en lekker warm aan. Dat is niet te vergelijken met warmhoud-boxen en dergelijke, die producten weliswaar perfect op temperatuur houden, maar die ze niet direct vanuit de oven op je bord laten belanden. Ook verkeersopstoppingen gooien geen roet in het eten: de producten worden vers gebakken vlak voor de bestemming bereikt is. “En in een ellenlange en stilstaande file krijgen mensen misschien ook zin in een broodje”, lacht Erik. “Dat is voor ons geen probleem!”
EIGEN RECEPTUUR & BELEVING
Naast saucijzenbroodjes worden ook kaasbroodjes en appelflappen gebakken. “We werken samen met een bakker, die de producten als halffabricaat aan ons levert. Hierbij gebruikt men ons eigen, unieke recept op basis van roomboter, geen margarine en 100% rundvlees. Vervolgens bakken we alles zelf af”, aldus Erik. “Bel je De Saucijzenexpert, dan ben je niet alleen zeker van een heerlijk broodje, maar ook van een unieke beleving.” Die beleving begint zodra de wagen voorrijdt. Een gigantisch saucijzenbroodje op het dak geeft een bijzonder beeld, de oven doet je neus voorproeven en de hartelijkheid van de bakkers stemt direct vrolijk. “De reuzensaucijs valt op. Iedereen herinnert zich de enorme Bossche bol die een regionale banketbakker vroeger op zijn wagens had. Wat zou het gaaf zijn als iemand over twintig jaar vraagt of je je die saucijs op het dak nog herinnert.”
UIT NOOD GEBOREN
Dat een crisis ook kansen biedt, bewijst Erik met dit concept. Het slaat zó goed aan, dat hij momenteel een tweede wagen operationeel maakt. “Mensen kunnen ons bellen, mailen en appen om hun bestellingen door te geven en als het even kan, staan we zodra het weer mogelijk is ook op markten en braderieën.” Bovendien mag hij regelmatig de zakelijke markt bedienen. “Het is weer eens iets anders dan gebak.” De Saucijzenexpert werkt volgens het principe van de drie B’s: bestellen, bakken en bezorgen.
“ De producten worden vers gebakken vlak voor de bestemming bereikt is ”
UITBREIDEN CONCEPT
Vooralsnog opereert De Saucijzenexpert in de directe omgeving van Nijmegen, Beuningen en Wijchen. Met een tweede wagen kan een groter gebied bereikt worden, zonder afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld extra filialen. Erik heeft een vaste medewerker aangenomen die met de wagen onderweg is, zodat klanten een vertrouwd gezicht bij de broodjes hebben en de medewerker de klanten ook kent. “Hij rijdt vijf dagen per week van 08:00 tot 14:00 uur, maar in overleg is heel veel mogelijk.”
MET BELEID INVESTEREN
Heeft Erik nog een raad voor andere ondernemers? “Durf risico te nemen. Uiteraard geen extreme risico’s nu in deze tijd, maar stilstaan is ook geen optie, je móet doorgaan. Zou het mislukt zijn, dan zou ik de auto en oven verkopen, even flink balen, maar dan weer verder gaan. Investeren hoeft niet automatisch op financiën te slaan. Gebruik deze tijd om de puntjes op de i te zetten. Dat is wat ikzelf met De LunchExpert ga doen. Ik heb nu na acht jaar bijvoorbeeld eindelijk eens de tijd om de website te perfectioneren. Draait dadelijk alles weer op volle kracht, dan blijven dat soort zaken weer liggen.”
Meer weten? Ga naar De Saucijzenexpert.
Nijmegen Business