Nationaal Groeifonds
19 april 2022
Universiteiten krijgen groen licht voor Groeifondsprojecten
Op 14 april heeft de adviescommissie Nationaal Groeifonds bekend gemaakt welke voorstellen in de tweede ronde worden gehonoreerd en deze hebben na kabinetsbesluit groen licht gekregen voor verdere ontwikkeling. Vele universiteiten zijn bij de verschillende gehonoreerde Groeifondsaanvragen betrokken, waarmee hun onmisbare bijdrage aan kennisontwikkeling, impact en valorisatie wordt bevestigd. Pieter Duisenberg, voorzitter Universiteiten van Nederland: “Met onderwijs en onderzoek van topniveau dragen universiteiten bij aan de oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat, zoals digitalisering, leven lang ontwikkelen en onderzoek naar biotechnologie. Door de forse investeringen uit het Nationaal Groeifonds worden we nu in staat gesteld om onze bijdrage te versnellen en om onze kennis en expertise om te zetten in projecten die ervoor zorgen dat onze maatschappelijke impact kan groeien.” Naast de deelname van individuele universiteiten in projecten, is Universiteiten van Nederland zelf ook consortiumpartner bij drie gehonoreerde voorstellen: Biotech Booster, de Nationale LLO-Katalysator en de Digitaliseringsimpuls Onderwijs.
Investeringen Groeifonds niet terugdraaien
Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 €20 miljard. In het nieuwe coalitieakkoord werden binnen het Groeifonds zelfs extra middelen vrijgemaakt voor kennisontwikkeling, onderzoek en innovatie. Hierdoor kan Nederland meer doen als het gaat om oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, groei- en verdienvermogen. Recente berichten spreken over het mogelijk terugdraaien van deze investeringen. Pieter Duisenberg: ”Het terugdraaien van groeifonds investeringen zou echt een verkeerde keuze zijn aangezien dit op lange termijn een negatief effect zal hebben op onze welvaart en welzijn.”
Vooruitblik naar volgende ronde met nog meer synergie
De universiteiten ondersteunen de eerste denkrichtingen in het adviesrapport om de volgende ronde meer missiegedreven in te zetten op thema’s zoals Circulaire economie, Voedsel en Gezondheidszorg. De openheid van indiening heeft het voordeel dat verrassende ideeën hun weg kunnen vinden, maar het nadeel van versnippering en minder focus. De universiteiten hebben aangegeven dat de thema’s en de Nederlandse financieringsinstrumenten voor kennis meer in samenhang zouden moeten worden opgezet. Zo kan het Groeifonds werken als een impuls bovenop andere initiatieven.
Universiteiten betrokken bij 21 projecten
In de tweede ronde zijn via verschillende ministeries 35 projecten ingediend die in aanmerking komen voor geld uit het fonds. 28 van die projecten zijn gehonoreerd, daarvan zijn bij 21 projecten universiteiten betrokken (zie onderaan dit bericht voor overzicht). Pieter Duisenberg: “We zijn er trots op dat onze wetenschappers over de volle breedte van de Nederlandse samenleving een cruciale bijdrage leveren met de kennis die ze ontwikkelen.” Universiteiten van Nederland is consortiumpartner bij drie gehonoreerde voorstellen: Biotech Booster, de Nationale LLO-Katalysator en de Digitaliseringsimpuls Onderwijs:
Biotech Booster
49,6 miljoen onvoorwaardelijke toekenning
196,4 miljoen voorwaardelijke toekenning
Bedrijven en kennisinstellingen hebben binnen Biotech Booster de handen ineengeslagen om de uitstekende Nederlandse kennispositie op biotechnologie beter te vertalen naar bedrijvigheid en producten die de maatschappij bereiken. Biotech Booster voegt ondernemend vermogen toe aan excellent onderzoek en helpt zo onderzoekers kansrijke ideeën te verzilveren. Dit doet Biotech Booster door kansrijke innovaties in de biotechnologie in een vroege fase op een bedrijfsmatige manier te begeleiden. Zodra een idee robuust genoeg is, ondersteunen de betrokken topondernemers het team bij het vinden van (investerings)partners, voor doorgroei via een startup of als onderdeel van een bestaand bedrijf.
Nationale LLO-Katalysator
167 miljoen onvoorwaardelijk toekenning
225 miljoen voorwaardelijke toekenning
Met dit project geven mbo’s, hogescholen en universiteiten een broodnodige impuls aan een leven lang ontwikkelen (LLO), zowel landelijk als in de regio’s. Het doel van de LLO Katalysator is om bedrijfsleven en professionals continu te laten aansluiten op een snel veranderende arbeidsmarkt en samenleving. Dat doet de LLO Katalysator door inzicht te bieden in de vaardigheden die nodig zijn in de arbeidsmarkt van de toekomst, door de ontwikkeling van het leeraanbod voor professionals te stimuleren en door de leercultuur in organisaties te verbeteren. Als eerste gaat de Katalysator aan de slag met de uitdagingen van de energietransitie.
Digitaliseringsimpuls Onderwijs
140 miljoen onvoorwaardelijke toekenning
420 miljoen voorwaardelijke toekenning
De Digitaliseringsimpuls Onderwijs bundelt de krachten van alle 113 mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten om een gestandaardiseerde, veilige en betrouwbare sectorale ICT-infrastructuur en een sectorale kennisinfrastructuur te realiseren. Met de voorgestelde Centers for Teaching and Learning willen we de kansen van digitalisering op instellingsniveau beter benutten, waardoor docenten kwalitatief beter onderwijs kunnen geven en studenten beter onderwijs krijgen. Met docenten, wetenschappers én werkgevers willen we het onderwijs innoveren via transformatiehubs.
Nieuws