Column Frans Scholl van Beaufort Makelaars
18 oktober 2024
Verhuisboete – de zin en onzin van overdrachtsbelasting
Verstorend voor de woningmarkt, dat kun je zeggen van de overdrachtsbelasting. Voor velen een onrechtvaardige belasting. De schatkist wordt behoorlijk gespekt door deze belasting. De opbrengst hiervan wordt door het Rijk besteed aan voorzieningen zoals wegen en gezondheidszorg.
Een koper van een woning betaald 2% over de koopsom als hij of zij daar zelf gaat wonen. Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je een woning met een maximale koopsom van € 510.000,00, dan heb je een eenmalig recht op vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Is de woning die je koopt niet je hoofdverblijf maar een tweede woning, of een bedrijfspand, dan betaal je sinds 2021 het verhoogde tarief van 10,4%. Het nieuwe kabinet heeft dit tarief per 1 januari 2026 verlaagt naar 8%.
Iedere keer als het onroerend goed wordt verkocht dient er dus belasting betaald te worden. Een economisch inefficiënt effect. Er wordt belasting-op belasting betaald. Verkoop jij je woning dan moet jouw koper weer betalen terwijl je dat al betaald hebt bij de aankoop. Ondertussen koop je zelf ook weer een nieuwe, vaak duurdere woning en moet je daar ook weer belasting over afrekenen. Dit belemmert de doorstroming op de woningmarkt.
Overdrachtsbelasting is daarom economisch inefficiënt omdat huiseigenaren langer in hun woning blijven zitten dan dat zij zonder deze belasting zouden hebben gedaan. De mobiliteit op de woningmarkt wordt dus bestraft. Het wordt dus hoog tijd dat we op een andere manier onderzoeken hoe we de huidige problematiek op de woningmarkt kunnen beteugelen. Doorstroming is essentieel om het vliegwiel van de woningmarkt weer op gang te brengen. Misschien een eye-opener om de hypotheekrente aftrek gefaseerd af te schaffen.
Meer weten? Kijk op Beaufort Makelaars.
Nijmegen BusinessVastgoed