Artikelen
10 oktober 2014
Vierde Prinsjesdagbijeenkomst in Koninklijke Burgers’ Zoo
Op 17 september organiseren Dirkzwager advocaten & notarissen, KPMG en Rabobank Arnhem en omstreken hun Prinsjesdagbijeenkomst. Voor de vierde keer wordt deze bijeenkomst gehouden in het Safari Meeting Centre midden in Burgers’ Zoo, een prachtige plek voor een mooi evenement. Maar Burgers’ Zoo is meer dan een dierentuin met conferentieruimte, ook educatie en innovatie zijn sleutelwoorden. Ooit van biomimicry gehoord?
De Prinsjesdagbijeenkomst is uitgegroeid tot een traditie. Het is een bekende combinatie, een interessant programma afgesloten met een moment om bij een borrel samen na te praten over de regeringsplannen. Traditiegetrouw zal Mathijs Bouman (journalist en econoom) stilstaan bij de Miljoenennota. Edo Roos Lindgreen (partner en Head of Innovation KPMG) zal samen met een panel Gelderse ondernemers ingaan op het thema ‘veranderende businessmodellen’.
Safari Meeting Centre
Pieter Sonneveld is manager marketing & communicatie van Dirkzwager advocaten & notarissen. “De credits van dit initiatief komen toe aan KPMG, zij organiseerden al langer soortgelijke bijeenkomsten in het land. Hun vestiging Arnhem ging op zoek naar betrouwbare partners voor een Arnhemse editie van dit event gericht op regionale ondernemers en kwam uit bij Dirkzwager en Rabobank Arnhem en omstreken. We gingen op zoek naar een goede locatie die het evenement voor 400-plus bezoekers kon organiseren. De combinatie van mogelijkheden, faciliteiten (parkeren, het auditorium) en de unieke uitstraling van het Safari Meeting Centre gaven de doorslag. Dat beviel uitstekend, Burgers’ Zoo bleek meer dan een leverancier, ze zijn een echte partner. “Dat beviel uitstekend en inmiddels is Burgers’ Zoo de vaste locatie en leverancier geworden voor dit prachtige event. Maar Burgers’ Zoo wil meer zijn dan een goede leverancier. De ideale combinatie in de samenwerking met ondernemingen moet zitten in het aangaan van een partnerschap. Meedenken over programma’s en het leggen van links tussen bedrijfsleven en de natuur, zoals bijvoorbeeld het organsieren van workshops over het toepassen van biomimicry.
Biomimicry
Nu, net na de crisis, is volgens Amerikaanse management goeroes het zaken doen met elkaar en het structuur denken drastisch aan het veranderen. Volgens de P.F. Drucker foundation zijn organisaties van de toekomst: ‘Samenwerkende, innovatieve, netwerkende, ontluikende, dynamische organisaties met een direct verwantschap aan levende organismen.’ Het klinkt misschien vreemd, maar planten en dieren zijn gewend om zich aan veranderende systemen aan te passen en daar kunnen mensen veel van leren. Biologe Constanze Mager is als hoofd Educatie van Burgers’ Zoo een specialist op het gebied van biomimicry. “Dat is de wetenschap die zich bezighoudt met het nabootsen van de beste biologische ideeën om menselijke problemen op te lossen.
Een voorbeeld? De uitvinder van het alom bekende klittenband keek hoe distelachtigen er in slagen zich eenvoudig maar krachtig te hechten. Er is een lotusfamilie met bladeren die extreem water- en vuilafstotend zijn. Op dit moment proberen verffabrikanten die eigenschappen in hun producten te verwerken ten behoeve van de auto-industrie. Haaien hebben een huidstructuur die hen soepel door het water laat glijden. De internationale zwembond heeft zwempakken met die structuur inmiddels verboden, omdat dragers te grote voordelen ondervinden. En dat zijn maar enkele voorbeelden. Dieren communiceren uitvoerig en hebben systemen bedacht om veranderingen te organiseren. Je moet het alleen willen zien, dan kun je ervan leren. Dat is waar biomimicry zich mee bezighoudt. Wij hebben binnen ons Biomimicry Centre een educatief aanbod samengesteld, waarin we uitleggen hoe de natuur inspireert tot innovatieve toepassingen. We dagen deelnemers in workshops uit zich af te vragen hoe de natuur omgaat met onze problemen en we organiseren lezingen. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Burgers’ Zoo, bereikbaar op telefoonnummer 026 35 37 201.
Nijmegen Business