Industriepark Kleefse Waard
25 november 2024
Waar creativiteit, innovatie en techniek samenkomen
De Kleefse Waard werd begin jaren ’40 opgericht door de AKU; het was onder meer de start van de productie van rayonvezels voor de auto-industrie. Later werd dit het Akzo Nobel-terrein, waar talloze innovatieve producten -zoals de petfles- hun oorsprong vonden. Industriepark Kleefse Waard (IPKW)- directeur Kevin Rijke neemt ons mee in de huidige ontwikkelingen en vertelt waarom we in Arnhem het meest duurzame bedrijvenpark van Nederland vinden.
Vastgoedontwikkelaar Schipper Bosch kocht het park in 2003, om het samen met de gemeente Arnhem te herontwikkelen tot een aantrekkelijke vestigingsplaats. In 2012 startte Kevin bij IPKW, de eerste bedrijven waren toen al aangesloten. “Op den duur zijn we gaan versnellen en hebben we ons thema vastgesteld: Cleantech, bestaande uit de componenten energietransitie en de circulaire economie.” Cleantech is de verzamelnaam voor vormen van technologie die bijdragen aan een schoner milieu en/of zorgen voor energiebesparing.
Duurzame en circulaire initiatieven
“Ook in de economisch moeilijke jaren hebben we bedrijven benaderd die in ons ecosysteem passen. We merkten dat hoe volwassener je wordt, hoe makkelijker je ook gevonden wordt door bedrijven. In de periode 2010-2020 was de energietransitie nog niet zo’n groot thema als nu. Arnhem is van oudsher deelektriciteitshoofdstad van Nederland. De keten en ingrediënten van een energie- ecosysteem waren er al. Het aan elkaar verbinden van die bedrijven aan elkaar en het onderwijs was echter nog niet op orde. Bovendien zagen we hier belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de circulaire economie, zoals het anders en duurzaam gebruiken van grondstoffen. Een mooi voorbeeld daarvan is het proces van houtverduurzaming door het bedrijf Platowood. Snelgroeiend hout wordt in een proces van koken, bakken en drogen zodanig aangepast, dat het uiteindelijk de eigenschappen krijgt van hardhout.”
Clean én creatief
“Naast Cleantech hebben we creativiteit toegevoegd aan het park. Creatieve bedrijven hebben hier hun eigen gebouw met meerdere ateliers en gaan actief de verbinding aan met de technische bedrijven. Zo heeft KRAFT architecten hier voor de grootste laadpalenoperator van Nederland -Allego- de overkappingen voor de snellaadpalen ontwikkeld. We willen op die manier echt als voorbeeld dienen voor andere bedrijvenparken. Samenwerking leidt tot mooie nieuwe contacten, innovaties en initiatieven.”
De weg naar het meeste duurzame bedrijventerrein
“In 2015 hebben we de wens uitgesproken om een zo duurzaam mogelijk industriepark te worden. We hebben daar een plan voor gemaakt op basis van vijf hoofdthema’s: energie, afval, gebouwen, mobiliteit en mensen. We kunnen dit natuurlijk niet alleen, bij alle projecten hebben we partners nodig. Zo werken we nauw samen met Veolia en Scalabor. Veolia is eigenaar van de energiecentrale en waterzuiveringsinstallatie op het Industriepark, met Scalabor zorgen we ervoor dat het afval bij de diverse bedrijven wordt opgehaald. Inmiddels hebben we hier een afvalhub en worden pakketten op het terrein met een bakfiets van Groene Rijders bezorgd. IPKW is een fijne, groene werkplek voor medewerkers en al onze gebouwen hebben een A-label. We hebben momenteel zo’n 90% van de projecten volbracht. De grootste uitdaging nu is energie. In plaats van gas moeten we steeds meer naar elektrificatie. Dit is echter moeilijk uit te voeren; we moeten met onze partners een oplossing zien te vinden voor deze netcongestie. We bouwen op dit moment een energiehub en willen 4 windmolens en zonnepanelen koppelen aan een enorme batterij. Daarnaast zijn we bezig met een capaciteitsdeelsysteem. Uiteindelijk willen we naar een situatie waarbij de huidige bedrijven kunnen groeien én nieuwe bedrijven zich aansluiten bij het park en de stad.”
De vitale rol van Connectr
De energietransitie is volgens Kevin een cruciaal thema van de stad Arnhem. “We willen dé plek in Europa zijn als het gaat om innovaties op gebied van elektriciteit. Daarom is enkele jaren geleden de stichting Connectr in het leven geroepen. Deze brengt het onderwijs, bedrijven en kennis bij elkaar. We werken hier dus niet alleen aan energiehubs maar we bekijken ook hoe we in heel Nederland meer kennis kunnen delen en bedrijven helpen. Zo laten we in de regio Arnhem en aan Europa zien dat het wél kan!”
Meer weten? Kijk op Industriepark Kleefse Waard.
Arnhem BusinessSamenwerking