Artikelen
19 januari 2016
Wat doe je met je vermogen na een bedrijfsovername?
In 2015 wordt er voor het eerst in de historie van Nederland naar verhouding meer belegd dan gespaard. De rente op obligaties is rond de 0,50 % en op korte looptijden zelfs negatief. Met een dermate lage rentestand groeit je spaartegoed en pensioenopbouw minimaal.
Bedrijfsovernames
Arie de Groot is één van de 90 zelfstandig financieel adviseurs bij Claassen, Molenbeek & Partners. Het bedrijf telt 35 kantoren in heel Nederland en staat het MKB bij met financieringsplannen, ondernemersplannen, bedrijfsovernames en herstructurering. Ze bieden managementondersteuning en begeleiden startende ondernemers. Arie: “Ondernemers roepen wel eens gekscherend, maar met een serieuze ondertoon: ‘Ik stop op mijn vijftigste, dan ga ik lekker rentenieren’. Prachtig natuurlijk, maar waarom wil je dan stoppen? Dat is de eerste vraag die ik altijd stel bij een bedrijfsovername. En daar achteraan de volgende vraag: “Welke levensstijl wil je voortzetten nadat je gestopt bent? Om te bepalen wanneer je als ondernemer kunt stoppen, moet je weten wat je nodig hebt. Vervolgens ga je rekenen. Sparen levert tegenwoordig niet zoveel meer op, beleggen kan een goed alternatief vormen. Ten aanzien van dit soort vraagstukken trek ik geregeld op met Etienne Poulissen van Boer & Olij.”
Beleggen
Etienne is als vermogensadviseur verbonden aan Boer & Olij vermogensadvies & beheer. Boer & Olij bestaat vanaf 1995 en houdt zich uitsluitend met beleggen bezig. Vanaf midden jaren ’90 heeft Etienne ruime ervaring opgedaan in het begeleiden van beleggingsvraagstukken bij particulieren en bedrijven. Tijdens de start van zijn carrière was het de tijd van de gouden bergen.
“Welke levensstijl wil je voortzetten nadat je gestopt bent?”
Etienne: “In die tijd gingen mensen beleggen om snel rijk te worden en werd beleggen al snel gokken”. De afgelopen jaren zie je steeds meer dat beleggen een noodzaak wordt voor de lange termijn om onder andere voldoende pensioen-opbouw mogelijk te maken. Aan beleggen kleeft veel emotie. Wanneer vertrouw je iemand jouw geld toe? Het voorkomen van verlies is een zeer belangrijke factor voor het behalen van rendement. Immers, wat je niet verliest hoeft je ook niet eerst terug te verdienen. Risicomanagement is daarom essentieel. Risico kan je managen, rendement niet. Als je het risico beheerst komt op termijn het rendement vanzelf. In de advisering moet je transparant zijn over kansen en risico’s, maar ook over kosten en productonafhankelijkheid.” Tot slot: “Veel muteren brengt potentieel risico, probeer daarom zo min mogelijk te veranderen aan je portefeuille indien niet strikt noodzakelijk.”
“Zodra het om geld gaat, gaat het om vertrouwen”, zegt Arie. “Ik treed op als vertrouwensman en procesbegeleider bij bedrijfsovernames. Bedrijfsovername gaat vaak gepaard met emoties, vooral als het om familiebedrijven gaat. Ik sta neutraal zakelijk naast de ondernemer, kanaliseer de emoties en stuur het overnameproces en alle betrokken partijen zoals bank, accountant, fiscaal specialisten en notaris aan. Hebben de kinderen financiering nodig voor de overname dan zorg ik dat deze geregeld wordt. Hebben de ouders vermogen opgebouwd dan breng ik ze in contact met Etienne.”
Meer weten? Etienne Poulissen, via poulissen@boerolij.nl en www.boerolij.nl. Arie de Groot via arie.degroot@cmenp.nl en www.cmenp.nl/arnhem.
Arnhem Business