Nieuws
5 september 2022
Wat houdt tweede spoor re-integratie in?
Als een werknemer langdurig ziek wordt en arbeidsongeschikt raakt voor diens huidige werkzaamheden, wordt er van werkgever en werknemer verlangt om gezamenlijk een oplossing hiervoor te vinden in de vorm van passende arbeid. In eerste instantie bij diens huidige werkgever en vervolgens, als dat niet lukt, bij een andere werkgever. In dat geval treedt tweede spoor re-integratie in werking. In dit artikel wordt toegelicht wat tweede spoor re-integratietraject precies inhoudt.
Wat is het verschil tussen eerste spoor re-integratie en tweede spoor re-integratie
Bij langdurige ziekte en (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid, kan zowel een eerste als tweede spoor re-integratietraject worden toegepast.
– Eerste spoor re-integratie: In eerste instantie treedt eerste spoor re-integratie in werking. In dat geval spannen werkgever en werknemer zich samen met de Arbodienst of de bedrijfsarts in om de werknemer zo snel mogelijk weer aan passend werk te helpen binnen het bedrijf. Dit kan zowel terugkeer naar diens huidige functie betekenen als het aannemen van een andere functie.
– Tweede spoor re-integratie: Als onverhoopt blijkt dat de werknemer niet meer bij de huidige werkgever aan de slag kan, dient te werknemer opzoek te gaan naar alternatieve arbeid. Bij tweede spoor re-integratie worden zowel de beperkingen en de mogelijkheden van de werknemer in kaart gebracht en bepaald in welk werkveld de werknemer passende arbeid uit zou kunnen voeren.
Hoe ziet een tweede spoor re-integratietraject eruit?
Dikwijls besteden werkgevers tweede spoor re-integratie uit aan een outplacementbureau. Samen met een adviseur van zo’n outplacementbureau gaat de werknemer opzoek naar een passende uitdaging. Een tweede spoor re-integratietraject bestaat uit tenminste de volgende onderdelen:
– Verwerking: Verwerken en accepteren van de ontstane situatie door middel van persoonlijke coaching.
– Zelfanalyse: Het ontdekken van eigen expertises, competenties en kwaliteiten.
– Sollicitatietraining: Het klaarstomen voor sollicitatieprocedures aan de hand van trainingen op het gebied van een cv opstellen, motivatiebrieven schrijven en sollicitatiegespreken voeren.
– Werk zoeken: Samen met een persoonlijke adviseur zoeken naar en reageren op passende vacatures. Deze zal ook begeleiding bieden rondom sollicitatieprocedures.
– Nazorg: Als een nieuwe baan gevonden is, biedt de persoonlijke adviseur ondersteuning bij vragen omtrent contract, proeftijd en arbeidsvoorwaarden.