Artikelen
20 september 2019
Wat is er aan de hand met #Ad?
Instagram. Foto van moeder en baby. De baby lacht geweldig leuk en dat is goed voor veel hartjes. In haar handje houdt ze een tube. Een tube? Billenzalf is het. Onderaan het bericht een tag met de bedrijfsnaam van het billenzalfmerk. Verderop een hashtag met de bedrijfsnaam, maar geen hashtag-Ad.
Deze influencer, die iedere week blogs plaatst over geluk, mindset en momlife, is populair. Veel volgers, veel berichten… en dan ook veel mogelijkheden om allerhande producten aan de man of vrouw te brengen.
Anna Nooshin, 880 K volgers
Dat gebeurt dan ook veelvuldig en niet alleen bij haar. Anna Nooshin, 880K volgers, en een van de meest populaire influencers bij jonge mensen, filmt zichzelf terwijl ze de iPhone 11 Pro Max uitprobeert. Vol in beeld. ‘This is not a paid ad’, staat uitdrukkelijk in haar tekst. Oké, ja. Maar toch…
De vraag rijst hoe we omgaan met influencers en het laten zien van producten, of ze deze nu gratis krijgen, er voor betaald worden of uit enthousiasme showen. We willen als kijker, als consument weten waar we aan toe zijn. Of het nu gaat om een smartphone, shirtje, laptoptas of de nieuwste schoudertas.
Dan kan met #Ad. Iedereen kent het, niet iedereen gebruikt het. Nu influencers als marketinginstrument ‘je van het’ zijn, is het wel zo eerlijk als ze deze op social media hashtag inzetten als ze betaald krijgen voor het laten zien, demonstreren of dragen van een product. Deze hashtag inzetten gebeurt echter nog te weinig.
De SRC scherpt de regels aan
De Stichting Reclame Code (SRC) doet er nu haar zegje over en scherpte de regels aan. Het gaat erom dat merken en influencers samen reclame kunnen maken op een transparante en betrouwbare manier. De consument moet snappen dat het om reclame gaat.
“Wereldwijd groeit het gebruik van influencers als marketinginstrument en ook in Nederland zien wij deze trend de laatste jaren doorzetten. Tegelijkertijd laat onderzoek zien dat het vertrouwen in het medium internet daalt. Wij vinden het ontzettend belangrijk om met meer transparantie het vertrouwen in de sector te versterken.” Zo vertelt Otto van der Harst, directeur van de Stichting Reclame Code in een artikel op De Ondernemer.
Zien we #Ad staan dan weten we in ieder geval dat de social media persoonlijkheid het niet van haar- of hemzelf heeft. Vooral de kledingbranche en accessoires zoals de leren tas zijn veelvuldig zichtbaar op Facebook of Instagram. Het scoort nu eenmaal beter een jas gedragen te zien dan ergens in een winkel aan een knaapje.
Arnhem Business