Nijmeegse Ontsmettings Dienst
12 november 2021
‘We verwijderen, bestrijden en voorkomen plaagdieren op een vakkundige manier’
In het kantoor van de Nijmeegse Ontsmettingsdienst kijken een stel rattenoogjes mij aan. Van een rat op een schilderij wel te verstaan, gemaakt door Karin, de zus van directeur Rob van der Wijst. Zoon Max schuift aan. Het is de bedoeling dat hij het kantoorwerk voor zijn rekening gaat nemen. Rob begint te vertellen aan de hand van oude foto’s en certificaten aan de muur en ziet op een certificaat dat zijn ouders het bedrijf in 1975 oprichtten, in plaats van een jaar later: “Nou, dan staat het op al onze auto’s fout!” De bulderlach die volgt, typeert hem.
In 2000 nam Rob het bedrijf over van zijn ouders, dat gericht is op het weren, voorkomen en bestrijden van ongedierte. Daarnaast is men expert in het ontsmetten van ruimten. “We zijn onder meer werkzaam binnen de levensmiddelen- en vleesindustrie, voor woningbouwverenigingen, vastgoedbeheerders, overslagstations, ziekenhuizen, bejaardencentra, wasstraten en computerbedrijven… de meest uiteenlopende branches”, vertelt Rob. Veel klanten zijn dat vanaf het begin en hebben niet alleen Rob op zien groeien, maar ook Max. Nieuwe klanten weten de Nijmeegse Ontsmettingsdienst te vinden via mond-tot-mondreclame.
Gecertificeerd voor bestrijding buiten
Tegenwoordig wordt er bouwkundig bekeken hoe ongedierte zoveel mogelijk buiten gehouden kan worden, maar je ontkomt nooit helemaal aan bestrijding. “Je krijgt een pand namelijk nooit volledig muisdicht”, aldus Rob. “Zeker nu preventief bestrijden buiten een pand aan banden is gelegd.” De Nijmeegse Ontsmettingsdienst is daartoe gecertificeerd en mag nog wel buiten aan de slag (volgens protocol IPM, Integraal Pest Management).
Op de term ongediertebestrijding rust nog altijd een taboe. “Soms vragen mensen expliciet of onze auto anoniem is, zodat voor de buitenwereld niet direct duidelijk is dat er ongedierte bestreden moet worden. Daarom staat op onze bedrijfswagens NOD Bedrijfshygiëne”, aldus Rob.
Op elkaar ingespeeld
Rob: “We staan voor een snelle en goede service. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis. Plaagdieren op een afdeling moet nog diezelfde dag aangepakt worden.” Het team telt vijf mensen en Max maakt zich momenteel al het kantoorwerk en de administratie eigen. “Uiteindelijk ga ik de planning ook overnemen”, vertelt hij. Max werkt al jaren parttime en in vakanties voor het bedrijf. Vader en zoon vullen elkaar wat dat betreft perfect aan. Rob is naar eigen zeggen een ‘man voor op de weg’ en laat alle digitalisering graag over aan Max, die daar juist heel handig in is.
Rendabel
Met ongediertebestrijding is veel geld te besparen. Zo werd een keer in een overslagstation een mier aangetroffen, waarvan gezegd werd dat het een gewone tuinmier was. Rob vertrouwde het echter niet en liet het beestje determineren door het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. Het bleek een Aziatische mier, meegekomen met een lading vanuit Azië. Het overslagstation ontving daardoor geen schadeclaim, wat bij een gewone tuinmier wellicht wel het geval was geweest. Een verkeerde conclusie kan ervoor zorgen dat de hele lading vernietigd zou moeten worden.
Regionale samenwerkingen
Rob en Max werken graag samen met andere ondernemers die buiten hun regio actief zijn, bijvoorbeeld uit de hygiënebranche. Naar elkaar doorverwijzen gebeurt veel. Daardoor hoeven klanten niet zelf op zoek naar een betrouwbare partij voor hun vraag.
Nijmegen BusinessFacility