Artikelen
26 oktober 2020
Week van de Koloniale Geschiedenis
Museum Bronbeek organiseert van 25 t/m 31 oktober 2020 in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ een reeks activiteiten rond het thema ‘Oost/West’ in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Stichting Tong Tong en het Indo Filmcafé/Lux Nijmegen.
WIJZIGING:
Vanwege de nieuwe coronamaatregelen worden de lezingen op 27 en 31 oktober zonder publiek gestreamd en live via ons YouTube kanaal aangeboden. Houd onze social media kanalen in de gaten of zie binnenkort de link naar de livestream op de afzonderlijke webpagina van elke activiteit.
Oost is Oost en West is West en nooit zullen de twee samenkomen, aldus de beroemde woorden van Rudyard Kipling. Geografisch lagen deze gebieden ver uit elkaar, maar juist vanwege de koloniale connecties kwamen de mensen uit Oost en West wel degelijk samen. De koloniale periode kenmerkte zich juist door een rijke en veelvuldige uitwisseling van mensen, ideeën en culturen die eeuwenlang plaatsvond. Niet alleen tussen Nederland en Suriname of de Antillen en tussen Nederland en Indonesië. Maar ook tussen het Caribisch gebied en Azië. Zo vertrokken Javaanse immigranten eind 19de eeuw naar Suriname om daar een nieuw leven op te bouwen. En andersom dienden enkele honderden oorlogsvrijwilligers uit Suriname en de Antillen in het KNIL in Indonesië eind jaren 1940. En hun nakomelingen, uit zowel Oost als West, wonen nu in Nederland. Dit jaar grijpt Museum Bronbeek het landelijk thema ‘Oost/West’ van de Maand van de Geschiedenis aan om enkele bijzondere verhalen uit de Nederlandse koloniale geschiedenis onder de aandacht te brengen.
Op 27 oktober slaat Yvette Kopijn in haar lezing ‘130 jaar Javaanse migratie. Javaanse Surinamers tussen Oost en West’ een brug tussen de koloniale geschiedenis van Oost en West. Zij verhaalt over de mensen die van de ene Nederlandse kolonie migreerden naar de andere. Zij toont aan dat Oost en West elkaar wel degelijk ontmoetten.
In haar lezing Bronbeek in tijden van corona‘ vertelt fotografe en kunstenares Suzanne Liem ook op 27 oktober over het werk dat zij in de Maand van de Geschiedenis voor het Erfgoedfestival op Bronbeek doet. Zij ziet Bronbeek als een bijzondere plek waar het Indische verleden alom aanwezig is. Tijdens haar artist in residency deze zomer doet zij met foto’ s en getuigenissen verslag over de impact van corona op iedereen die op Bronbeek woont en werkt.
In het IndoFilm Café kun je op 28 oktober de film ‘Ziarah, tales of the otherwords‘ zien. Zij gaat over de Indonesische weduwe Sri, die haar man verloor ten tijde van de onafhankelijkheidstrijd tegen de Nederlanders. Samen met haar kleinzoon gaat zij op zoek naar het koloniale verleden, toen Oost en West in Indonesië samen kwamen en weer uit elkaar gingen. De film wordt ingeleid en nabesproken.
We sluiten de week op 31 oktober af met de themamiddag ‘Sporen van het koloniale- en slavernijverleden in Gelderland’, die Erfgoed Gelderland voor de Week van de Koloniale Geschiedenis samenstelde. Sprekers zijn Else Gootjes, projectleider ‘Sporen van het Gelderse slavernijverleden’, Lara Nuberg over de herinnering aan slavernij in de Oost, Barbara Esseboom over het interviewproject voor ‘Sporen van Slavernij Gelderland’ en Dineke Stam over het historisch onderzoek naar sporen van slavernij in Gelderland.
Ook online vind je interessante informatie: in een aantal vlogs zie en hoor je hoe Oost en West samenkomen in de collectie en de verhalen van Museum Bronbeek.
Arnhem Business