Artikelen
28 januari 2016
Werkbedrijf RvN en ondernemers stimuleren inclusief ondernemen
Door de Participatiewet hebben werkgevers een grote verantwoordelijkheid op hun schouders gekregen: het bieden van werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen heeft een twintigtal ondernemers aangetrokken als ambassadeur op het gebied van ‘inclusief ondernemen’. Het doel? Samen een netwerk opzetten om andere ondernemers te enthousiasmeren. In een rondetafelgesprek brainstormen zij over dit netwerk.
v.l.n.r.: Ronnie Reijnen, Johan Spierings, Tim de Jong, Turgay Tankir, Pieter-Balth Linders en Werner van der Linden
Voor de ambassadeurs aan tafel is inclusief ondernemen inmiddels een vanzelfsprekendheid. Ronnie Reijnen, eigenaar van onder andere De Kleijn Digital Printing: “Ik maak me al een tijdje sterk voor mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Enige tijd geleden hebben wij de afdeling print & druk van Breed overgenomen en dat was mijn eerste kennismaking ermee, maar het is zo goed bevallen dat we niet meer van stoppen weten.” Tim de Jong is directeur van schoonmaakbedrijf SMB Willems. “Wij bieden werk aan zo’n honderd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de regio Nijmegen. In de regio Arnhem doen we dit ook, in een wat kleinere vorm.”
Eigenwaarde
Johan Spierings, eigenaar van De Bedrijfspoli en Arbo on Stage, heeft ook positieve ervaringen met het inclusief ondernemerschap. “Binnen onze samenwerking als arbodienst van Breed hebben wij twee SW-medewerkers opgeleid als assistent casemanager. Toen zij na dit traject door omstandigheden in de leegloop terecht kwamen vond ik dat zonde, want je zag ze gewoon groeien. Toen hebben we ze aangenomen bij ons, in front en inmiddels ook in backoffice functies. Dat was wel even spannend: gaat dat werken met al die prikkels? Nou, ik merk er weinig van. Het enige grote probleem hadden we afgelopen zomer, toen ze allebei met vakantie waren.”
DarGROEN! biedt werk aan zo’n zestig medewerkers van Breed, maar dit was voor Pieter-Balth Linders niet de eerste kennismaking met deze doelgroep. “Ik was altijd sceptisch, totdat ik als directeur van een kringloopbedrijf in aanraking kwam met de doelgroep. De eerste dag komt iemand schuw binnen met de schouders naar beneden, maar je ziet zo’n persoon groeien en gaan stralen. Toen besefte ik: het is prachtig dat je je organisatie kunt inzetten om mensen uit hun isolement te halen en hun eigenwaarde terug te geven.”
Vertrouwen
Wethouder Turgay Tankir, verantwoordelijk wethouder voor het Werkbedrijf, hoopt dat veel meer werkgevers de voordelen van inclusief ondernemen gaan inzien. “In Nederland werd voorheen vaak alleen gekeken naar wat deze mensen niet kunnen. Die mindset is nu anders en hopelijk worden de talenten van deze mensen daardoor ook beter benut.” Reijnen beaamt dat. “Als je ze vertrouwen geeft, krijg je er zoveel voor terug. Maar ze krijgen dat vertrouwen zo moeilijk omdat ze een etiketje opgeplakt hebben gekregen. Als je dat eraf haalt, sta je met open mond te kijken wat er gebeurt.”
“Als je mensen een stukje vertrouwen en respect geeft, doet dat ze groeien”, zegt Spierings. “Dan zijn ze juist supergemotiveerd.” Integratie met de andere medewerkers is daarbij van groot belang, weet Werner van der Linden van het Werkbedrijf. “Zet hen juist tussen de anderen, dan trekken ze zich aan elkaar op.” De Jong ervaart dat ook zo. “Bij een project hebben we laatst een ‘reguliere’ medewerker van ons samen laten werken met een medewerker van Breed. Die medewerker trok zich zo op aan het niveau dat hij op een gegeven moment dezelfde prestatie leverde als onze medewerker. Dat is geweldig om te zien.”
Overbrengen
Spierings concludeert terecht: “Het is mooi dat wij hier aan tafel allemaal zo enthousiast zijn, maar hoe gaan we dit nu overbrengen op andere ondernemers?” “Het is belangrijk om ondernemers te laten weten wat het oplevert”, zegt Reijnen. “Het motiveert als ze van collega-ondernemers horen dat je serieus een commerciële doelstelling kunt behalen met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.” “Ik snap de bezwaren van veel werkgevers niet”, zegt De Jong. “De toekomst is dat je sociaal maatschappelijk verantwoord moet ondernemen; als je dat niet inziet loop je achter. Ik zal niet per definitie zeggen dat ik de goedkoopste schoonmakers lever, maar we bieden kwaliteit en geven mensen wel een kans op een reguliere arbeidsplaats.” Reijnen vult aan: “En het geeft je zelf ook een goed gevoel om te zien met hoeveel plezier die mensen werken.”
“Als je ze vertrouwen geeft, krijg je er zoveel voor terug”
Ervaren
Het Werkbedrijf wil met dit netwerk een volgende stap zetten. “En dat kun je niet beter doen dan met behulp van andere ondernemers”, zegt Van der Linden. “Het enthousiasme spat van deze ambassadeurs af, dus dit netwerk gaat zeker werken.” Goede begeleiding is wel van belang, geeft Linders aan. “Het is niet zo moeilijk om de ondernemer te overtuigen, maar hij moet wel tools krijgen om het in zijn organisatie toe te passen. En laat het ze gewoon ervaren, door bijvoorbeeld een medewerker van één van ons proef te laten draaien.” Reijnen: “Het uitlenen van medewerkers lijkt me zeker een goed idee. Ik denk dat angst en bezwaren heel snel verdwijnen als mensen er gewoon mee gaan werken.” Spierings zegt dat actie hierbij cruciaal is. “Ga tijdens een bijeenkomst meteen mixen en matchen, neem eens iemand op proef in dienst. Eerst die heilige huisjes omver schoppen.”
Plannen
Al pratende begint het steeds meer te bruisen en ontstaan er meer plannen. Zo stelt Spierings voor om met Arbo on Stage een theatershow te organiseren in het kader van inclusief ondernemen, waarbij werkgevers direct de kans krijgen om het op proef te ervaren. Van der Linden reageert dat hij direct contact gaat leggen met een potentiële locatie. Ook gaat het Werkbedrijf aan de slag met een logo en programma voor de ambassadeurs.
Ambities
Van der Linden geeft aan dat de echte ambitie niet zozeer in getallen ligt. “We willen laten zien wat de meerwaarde is als je dit doet.” Spierings vult aan: “We moeten een situatie creëren waarin het ‘not done’ is voor ondernemers om niet serieus met dit onderwerp aan de slag te gaan. Het moet straks gewoon normaal zijn.” Tankir besluit: “We zijn goed onderweg, maar we hebben nog wel stappen te zetten. We willen graag dat iedere ondernemer een inclusief ondernemer wordt.”
Deelnemers rondetafelgesprek
Tim de Jong, SMB Willems
Johan Spierings, De Bedrijfspoli en Arbo on Stage
Ronnie Reijnen, De Kleijn Digital Printing
Pieter-Balth Linders, DarGROEN!
Turgay Tankir, Wethouder PvdA Nijmegen
Werner van der Linden, Werkbedrijf RvN
Meer info? Kijk op www.werkbedrijfrvn.nl
Nijmegen Business