Werkwijzer Nijmegen
8 maart 2023
Werkwijzer Nijmegen: Old Agency, Young Vibe!
In de oudste stad van Nederland is ook een van de oudste uitzendorganisaties van het land gevestigd. In 1948 gestart als studentenbemiddelingsbureau door de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen en is in de tientallen jaren daarna uitgegroeid tot specialist op het gebied van uitzenden, detachering en werving en selectie. “Vijfenzeventig jaar geleden werd Werkwijzer opgericht door én voor studenten”, vertelt Directeur Olivier Lemckert. “Tot 1992 was het nog een stichting, nu een binnen zeer uiteenlopende sectoren opererend bedrijf met verschillende toonaangevende certificeringen”.
Wat onveranderd is gebleven is het lokale karakter van Werkwijzer. Daarvan getuigt ook één van de missies Werkwijzer: werkzoekenden en werkgevers hun doelen helpen te bereiken. Werkwijzer wil een positieve impact maken op de lokale economie. En omdat je samen sterk staat, zoekt Werkwijzer daarbij altijd zoveel mogelijk verbinding met ondernemers, onderwijs en lokale overheid. Olivier: “Korte lijnen en persoonlijk contact vinden we belangrijk. We staan altijd klaar met advies en praktische hulp. Heeft bijvoorbeeld een uitzendkracht nieuwe veiligheidsschoenen nodig, dan komen we deze even persoonlijk op de werkvloer afgeven.”
Latent werkzoekenden
De adviserende rol van Werkwijzer is breed. Niet alleen brengen wij jou met interessante werkgevers in contact, we helpen je verder als vastloopt in je loopbaan. Wil je blijven doen wat je doet, of ben je eigenlijk wel toe aan iets anders? Maar wat dan? Waar ben jij goed in en waar haal jij de meeste energie uit? Zó veel mensen zijn dan wel niet echt op zoek naar een nieuwe baan, maar ook niet helemaal tevreden en staan dan open voor een gesprek over alternatieven. Bijvoorbeeld als je te weinig doorgroeimogelijkheden ziet, te weinig afwisseling hebt in je werk óf als de afstand van het woon-werkverkeer je begint op te breken. Allemaal redenen om toch eens uit te kijken naar iets nieuws.
Hoe staat Werkwijzer jou bij?
“Samen met de werkzoekende brengen we in kaart wat diens motivatie en drijfveren zijn en hoe daar invulling aan te geven. Ons doel is een kwalitatief goede match tussen werkzoekenden en potentiële werkgevers. Daarom nemen we de tijd om je goed te leren kennen en te helpen waar kan. Daarbij is je cv niet eens het belangrijkste, want het kan heel goed zo zijn dat jouw kwaliteiten perfect inzetbaar zijn binnen een sector waar je zelf nog nooit aan hebt gedacht”, aldus Olivier. We proberen echt verder te kijken dan dat cv en proberen juist de match te maken tussen iemands kwaliteiten en interesses & de vacature.
Persoonlijke ontwikkeling
Zijn de kwaliteiten en interesses eenmaal duidelijk, dan volgt het deel over het hebben of behalen van de juiste opleiding. Olivier: “Vaak kopen we opleidingen in om werkzoekenden verder te helpen. Die opleidingen zijn erg divers en gericht op persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld van het heftruckrijbewijs naar het C-rijbewijs voor de vrachtwagen, van een helpende rol naar een verplegende functie, et cetera. We helpen mensen nóg beter te worden in wat ze graag doen, om hen én organisaties hun doelen te laten bereiken.”
Verrassende matches
En die doelen bereiken begint bij het in contact brengen van beide partijen. Wordt in de vacatureomschrijving gevraagd naar een bepaald diploma, dan betekent dat niet automatisch dat je buitenspel staat als je dat diploma niet hebt. Gedegen werkervaring binnen een sector of beroep kan minstens zo belangrijk zijn voor een werkgever. Bovendien kunnen veel diploma’s daarna prima in de praktijk worden gehaald. Olivier: “Vaak kunnen werkzoekenden en werkgevers elkaar onvoldoende makkelijk aanvoelen en vinden en zijn wij er om mensen echt met elkaar in contact te brengen. Dat heeft tot al veel mooie dienstverbanden geleid!”
Elkaar goed kennen
“Om zo te werk te kunnen gaan, moeten we onze klanten goed kennen”, vervolgt Olivier. “En dat lukt goed. Sommige klanten werken al decennia lang met ons samen. We maakten elkaars groei mee en bouwden zo een hechte band op. Precies díe wisselwerking vinden we belangrijk.”
Voor sommige relaties verzorgt Werkwijzer een volledige ‘keten’ aan mensen: productiemedewerkers en -leiders, operators, controllers, heftruckchauffeurs, medewerkers voor de commerciële binnendienst, monteurs, accountmanagers… You name it, Werkwijzer regelt ’t.
Verbinden en sponsoren
Ook op andere manieren onderhoudt Werkwijzer haar contacten. “We kopen zoveel mogelijk lokaal in, van papier tot koffie en fruit en zelfs de systemen waarmee we werken. Ook verbinden we klanten graag met elkaar, om op die manier de regio als geheel te versterken. Zo zocht een van onze klanten nog een transporteur om ontbrekende onderdelen na te leveren. Dan kennen wij wel een geschikte partij!”
Verder sponsort Werkwijzer culturele initiatieven, zoals het Nederlands Studenten Orkest (NSO). Wij bezoeken samen met klanten dit jaarlijkse concert om ook op die manier te verbinden. “Het NSO bestaat uit getalenteerde studenten. En talenten willen we ontwikkelen.”
Fusie PP personeelsdiensten
Werkwijzer blijft uiteraard zelf ook in ontwikkeling. Op 1 januari 2023 fuseerden wij met PP personeelsdiensten van Peter Paul Geraeds. “Zij zijn net als wij een lokale uitzendorganisatie. Ze wilden zich meer gaan toeleggen op HR-consultancy en minder op het uitzenden. We kennen elkaar al lang en delen elkaars ideeën en visies. Met de fusie versterken wij elkaar en kunnen we een nóg breder dienstenpakket aanbieden aan onze klanten
‘De doorbraak’: nú is de tijd!
Olivier vertelt dat dit jaar daarom in het teken staat van ‘de doorbraak’. Wat Werkwijzer daarmee voor ogen heeft? “Verder doorbreken in de regio en daarmee nóg meer kunnen betekenen voor werkzoekenden en werkgevers. De fusie, ons vijfenzeventigjarig bestaan en natuurlijk ons huidige team dat op volle sterkte is moeten daaraan bijdragen. De huidige arbeidsmarkt is gekanteld in een kandidatenmarkt en dat kan ook voor werkzoekenden tot een doorbraak leiden: “Nú is de tijd om de regie over jouw werk in handen te nemen. Werkgevers bieden momenteel vaak langdurige contracten aan.”
Opleiden in de praktijk
Ook leuk om te weten: het team van Werkwijzer bestaat voor een deel uit mensen zonder HR-achtergrond. ‘Learning-on-the-Job’. “Net zoals Werkwijzer een werkgever verder dan het cv laat kijken doen wij dat zelf in ons personeelsbeleid uitdrukkelijk ook en daardoor begrijpen we onze klanten ook op dat punt. We denken mee en houden nauw contact met de HR-afdeling of met de eigenaar van het bedrijf of met een zzp’er.” Dat is ook zeker een belangrijke reden waarom veel werkgevers graag samenwerken met Werkwijzer, van mkb- en familiebedrijven tot grote spelers zoals DFDS, Byondis, Synprodo en Synthon.
Ook werkt Werkwijzer al een aantal jaar intensief samen met evenementenbureau Eventure en Uitzendburo De Werkstudent. “Samen draaiden we eerdere jaren succesvolle festivalseizoenen!”
Een mix van jong en ouder
Het team is een leuke, uitgebalanceerde mix van jong en ouder, van pasafgestudeerden en oudgedienden. En zoals de stad Nijmegen met trots de leus ‘Old City Young Vibe’ draagt, is ook ‘Old Agency Young Vibe’ perfect van toepassing op Werkwijzer, dat als een van de oudste uitzendbureaus in Nederland continu in ontwikkeling blijft.
Open inloopdagen: woensdag 8 maart, 5 april, 3 mei en 7 juni 2023 van 14:00 tot 19:00 uur.
Kerkenbos 10-21, 6546 BB Nijmegen 024 – 322 66 00
Voor meer info. Kijk op Werkwijzer.
Personeel en OrganisatieNijmegen Business