Artikelen
4 april 2018
Wethouder gemeente Overbetuwe: Nu handelen vanuit realistische doelstellingen
De gemeente Overbetuwe is een gemeente die ook op het gebied van duurzaamheid de daad bij het woord voegt. Nu mogen inwoners en bedrijven dat natuurlijk ook verwachten van de overheid, maar daarmee is een actieve opstelling van de gemeente nog niet gegarandeerd. In de Overbetuwe is dat nadrukkelijk wel het geval.
Dankzij een geschiedenis van aandacht voor het milieu, de bereidwilligheid van de inwoners en politiek van de gemeente om voorop te lopen en de inzet die de bestuurders tonen om de schouders er echt onder te zetten. Ben Ross, de voor duurzaamheid en milieu verantwoordelijke wethouder, is één van hen.
“Het gaat hier om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Het is van het grootste belang dat we nu handelen en dat willen we ook,” zegt Ross. ”Ik wil samen in de gemeente Overbetuwe stevige stappen zetten richting een duurzame samenleving. Niet onbezonnen, maar altijd vanuit een realistische opvatting waarbij we haalbare ambities willen stellen. Het motiveert immers meer om doelstellingen te overtreffen dan om erbij achter te blijven.” Sinds 2014 is sprake van een integrale aanpak, vertelt Ross met het akkoord ‘Klimaat op de Kaart’. Om inwoners, bedrijven en instellingen te informeren en enthousiast te maken, vond er een Duurzaamheidsmarkt plaats. Het werd een podium voor onze partners in duurzaamheid, met twaalf thema’s, waaronder:
- Duurzaamheid in je eigen woning;
- Duurzame energie coöperaties;
- Duurzame energievoorziening en lokale initiatieven;
- Duurzaamheidsloket, subsidies en leningen;
- Duurzaamheid en bedrijven.
Dit laatstgenoemde thema betreft een integrale aanpak om bedrijven op bedrijventerreinen duurzaam te maken. Het initiatief ‘BE Positive’ (BE+) kan dat bieden. Het staat letterlijk voor: Bedrijven Energie Positief. Etienne Schiffelers trekt de kar in de Overbetuwe. Hij is de parkmanager van Stichting Parkmanagement Overbetuwe. In samenwerking met wethouder Ben Ross, die naast duurzaamheid ook bestuurlijk verantwoordelijk is voor het parkmanagement van de bedrijventerreinen, wordt er een stappenplan uitgerold. BE+ is de stichting achter het initiatief, dat door Peter van Tuijl, directeur van WM3 Energie is opgezet.Ze houdt zich bezig met het verduurzamen van oudere bedrijventerreinen in Nederland. Hun doel is 250 bedrijventerreinen energiepositief en CO2 neutraal te maken. Bij het project zijn TNO, ontwikkelingsmaatschappij Oost N.V., de ODRA, de Provincie en de gemeente Overbetuwe aangesloten. Zij hebben het ‘procesgeld’ en expertise geleverd voor de uitrol van de verduurzaming.
Overbetuwse aanpak
Op dit moment lopen er allerlei lokale initiatieven om te verduurzamen, maar vaak wordt het wiel opnieuw uitgevonden of alleen naar één maatregel gekeken. Vanuit BE+ worden de krachten gebundeld in een krachtige aanpak. Stichting Parkmanagement laat een energie potentieel scan uitvoeren (door TNO en ODRA gevalideerd) op bedrijventerreinen. In de Overbetuwe op ‘De Aam’ en ‘Merm’ wordt ingezet op 150 bedrijven. Dat levert rapporten op met verduurzamingskansen per individueel bedrijf en van het gehele terrein. Deze worden individueel besproken met de ondernemers en waar gewenst aangepast. Daar zit ook een kostenplaatje bij. Daarna zetten de deelnemende bedrijven hun handtekening. Als genoeg bedrijven meedoen, start de uitvoering. Voor de uitvoering wordt ook samenwerking gezocht met lokale bedrijven als die de gevraagde kwaliteit kunnen leveren.
Ook financieel interessant
Voor realisatie van het plan verenigen deelnemende ondernemers zich in een lokale organisatie. In de Overbetuwe is dat een Stichting Parkmanagement. Vanuit die organisatie wordt de benodigde financiering betrokken van een investeringsfonds, dat door BE+ is opgezet. Zo heeft het nemen van energiemaatregelen geen invloed op de cashflow van de deelnemende bedrijven.
Samenspel van technieken
BE+ brengt diverse technieken bij elkaar, denk aan solar, led, en een warmtenet. Ook wordt gekeken hoe je kunt besparen in energieverbruik, hoe je energie duurzaam kunt opwekken, hoe je van het gas af komt, hoe je energie kunt opslaan en distribueren en tot slot of kleinere maatregelen zoals laadpalen iets toevoegen. Schiffelers: “Het is een sterk plan want we brengen veel kennis bij elkaar. Ook de combinatie van individuele maatregelen en collectieve maatregelen voegt veel toe. De terugverdientijd varieert per techniek en wordt dan tussen de twee en tien jaar.”
Arnhem Business