Artikelen
14 juni 2021
‘Wij geloven in Medewerkerkracht, het maakt mensen en organisaties beter!’
“Ga je iedere dag gezond en met plezier naar je werk en bied je meerwaarde aan jouw organisatie? Dan lever je Medewerkerkracht”, aldus Ton Theloosen van De Bedrijfspoli. Dat is positief voor werkgever én medewerker, maar kan alleen ontstaan met inspanning van beide kanten. Rik Menting (senior bedrijfsarts), Pie Wessels (adviseur inzetbaarheid) en Ton Theloosen (directeur) over de voordelen van deze missie.
De Bedrijfspoli is actief als gecertificeerde arbodienst. Duurzaam inzetbare medewerkers, een veilige en gezonde werkomgeving en goede communicatie tussen management, HR, preventiemedewerkers en medezeggenschap zijn de drie pijlers van de dienstverlening. “We zetten de Medewerkerkracht aan”, vertelt Pie. “Dat houdt onder andere in dat we de verantwoordelijkheid voor inzetbaarheid meer bij de medewerker leggen. Bijvoorbeeld door de werkgever positieve gespreksvoering aan te leren.” Rik vult aan: “We geloven in Medewerkerkracht: als medewerkers meer het roer in handen nemen, draagt dat positief bij aan het verhogen, behoud of herstel van hun inzetbaarheid. We coachen leidinggevenden om medewerkers hierover te laten nadenken.” Het programma ‘Medewerkerkracht, geef het door’ is hier een succesvolle formule voor.
IJSBERG
Bij De Bedrijfspoli is een belangrijke rol weggelegd voor de coach arbeid&gezondheid, een professional die de bedrijfsarts ondersteunt. Dit laat zien dat er veel breder gekeken wordt dan alleen naar het medische aspect. Rik: “Bijvoorbeeld naar de situatie thuis en de omstandigheden op de werkvloer. Er kunnen allerlei dingen spelen die de inzetbaarheid negatief beïnvloeden. Dat noemen wij het ijsbergmodel”. Pie vult aan: “Het ijsbergmodel gebruiken we in training en coaching van leidinggevenden. We kijken naar alles wat er ‘onder water’ speelt.” Als werkgever is het de kunst om in gesprek te blijven met je medewerker. Je moet begrip voor de situatie hebben, maar diegene ook aan het denken zetten over een oplossing.
BELANG VAN PREVENTIE
Een belangrijk doel van De Bedrijfspoli is het voorkómen van verzuim. Daarvoor biedt de organisatie ondersteuning op maat aan klanten. Rik benadrukt het belang van preventie. Het grootste deel van de beroepsziekten wordt veroorzaakt door spanningen op het werk. “Elke beroepsziekte is een gemiste preventiekans. Daarom hebben werkgevers de taak om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving, zodat medewerkers mentaal flexibel en weerbaar blijven.” Ton besluit: “Alleen dan kunnen mensen zo lang mogelijk gezond werken en van meerwaarde blijven voor hun werkgever. Het gaat om directe én duurzame inzetbaaheid.”
Meer weten? Kijk op De Bedrijfspoli.
Nijmegen Business