Koenen Bouwgroep
25 oktober 2021
‘Wij vinden dat bouwen anders moet’
Over houten woningen bestaan nog diverse vooroordelen. Het zou gehorig en duur zijn, en niet onderhoudsvriendelijk. Koenen Bouwgroep bewijst het tegendeel. Het bedrijf is al 32 jaar gespecialiseerd in deze tak van sport en bouwt sinds zes jaar ecologisch. Directeur Mike Koenen vertelt over de voordelen voor mens en milieu.
De broers Rob en Mike Koenen startten in 1989 met een kleinschalig onderhoudsbedrijfje. Dat groeide al snel uit tot een gespecialiseerd bedrijf in hout- en skeletbouw. Mike vertelt: “Binnen een jaar waren we met zes mensen en hadden we al drie houtskeletbouwwoningen opgeleverd. We hebben ons er verder in verdiept en zo groeide het bedrijf verder.” Sinds zes jaar ligt de focus op ecologisch bouwen. Twee jaar geleden bestond het bedrijf dertig jaar, maar het jaar kreeg een zwart randje toen Rob kwam te overlijden na een ziekbed. Mike kwam terecht in een ware rollercoaster. Naast het verwerken van zijn verdriet moest hij ook het bedrijf overeind houden. “Dat heeft me er ook doorheen gesleept, want je moet doorgaan. Je hebt geen tijd om na te denken. Mijn broer ging over de administratie en de klantbegeleiding, dus dat moest ik me snel eigen maken. Toch besloot ik door te gaan.”
Voordelen houtbouw
Sindsdien zet Mike de koers van ecologisch bouwen voort met het bedrijf. Het team bestaat uit twaalf medewerkers en een aantal flexibele krachten. Koenen Bouwgroep is vooral actief als houtbouwer in de particuliere sector, vaak in een hoger segment. “Maar het kan alles zijn”, vertelt Mike. “Van een kinderdagverblijf tot een zorgcentrum of een buurthuis. We hebben zelfs meegewerkt aan een houten achtbaan.” Hij beschrijft een aantal voordelen van houtbouw. “Je kunt vrij snel bouwen, dus de bouwtijd is kort. De traditionele bouwmaterialen stoten vaak veel CO2 uit, dat geldt voor hout niet. En het woongenot in een houten woning is prettiger, doordat je dampopen bouwt. Dat geeft een prettig binnenklimaat.”
Duurzame isolatie
Sinds enige tijd gebruikt Koenen Bouwgroep ook een ecologisch isolatiemateriaal: Gutex. Het is gemaakt van houtvezels en bevat geen schadelijke stoffen. Het is bovendien herbruikbaar. “We blazen de isolatie in met een speciale machine uit Duitsland, die wij als één van de eerste partijen in Nederland gebruiken. Het is niet alleen ecologisch, maar ook heel makkelijk te verwerken.” Voor de binnenkant van een Thermohouse, zoals een ecologische houten woning ook wel wordt genoemd, wordt vaak leemstuc gebruikt. Dit is een natuurlijk product dat extreem goed vocht reguleert, wat bijdraagt aan een prettig klimaat.
Modulair bouwen
Koenen Bouwgroep houdt zich ook bezig met innovatie. Zo ontwikkelt Mike samen met een architect een concept voor modulair bouwen. Hij legt uit: “Bouwen is op dit moment te duur. We willen niet beknibbelen op de kwaliteit, dus zijn we gaan kijken: hoe kun je met minder materiaal dezelfde kwaliteit behalen? We hebben een soort cassette ontwikkeld van verdiepingshoogte. Hiermee kun je, met behulp van paselementen, eenvoudig en snel een woning opbouwen. Door het te standaardiseren, hoef je niet steeds dingen opnieuw te tekenen. Daardoor bespaar je onder andere op arbeidsuren en kun je relatief goedkoper bouwen.”
Verantwoordelijkheid nemen
Sinds hij zich heeft verdiept in ecologisch bouwen, is Mike zich meer bewust van het belang van duurzaamheid. “Er moet in de wereld drastisch iets gebeuren. We moeten allemaal ons best doen om zaken als vervuiling terug te dringen. Wij nemen daarin onze verantwoordelijkheid en we vinden dat bouwen anders moet.” Een andere missie is het vinden van goede vakkrachten voor de bouw. “Ik zie er wel een uitdaging in om ‘jonge honden’ op te leiden binnen ons bedrijf en enthousiast te maken voor het vak. Dat vind ik een mooi streven, zodat Koenen Bouwgroep ook kan blijven voortbestaan als ik er ooit mee stop.”
Meer weten? Kijk op Koenen Bouwgroep.
Nijmegen BusinessInnovatie