Artikelen
21 januari 2016
Windpower Nijmegen, Rabobank en PPM Oost over Windpark Nijmegen Betuwe
De kogel is door de kerk: vanaf september 2016 prijken aan de skyline van Nijmegen-Noord vier windmolens. Het Windpark Nijmegen Betuwe is een bijzonder initiatief op diverse vlakken. Projectvoorbereider Pim de Ridder en investeerders Rabobank en PPM Oost vertellen waarom.
Bij het opzetten van een windpark komt veel kijken. Je hebt te maken met verschillende belangen, wet- en regelgeving, vergunningen en financiering. Toch hebben de voorbereidingen voor het Windpark Nijmegen Betuwe slechts drie jaar gekost. Pim, één van de aanjagers van het project: “Het idee is ontstaan vanuit de coöperatie Windpower Nijmegen. Een eerder plan voor een windpark van een energiemaatschappij is gestrand, omdat burgers te weinig betrokken waren. Wij hebben hieruit lering getrokken en burgers direct meegenomen bij de planvorming en zo draagvlak gecreëerd.”
Duurzame financier
De leden van de coöperatie hebben aandelen in het windpark gekocht en brachten zo twee miljoen euro bij elkaar. Zij worden uiteindelijk eigenaar en kunnen groene stroom afnemen via Huismerk Energie. Vanuit de coöperatie zet PPM Oost als basis voor nieuwe projecten een professionele beheerorganisatie neer. Voor de resterende investering zijn lokale partijen benaderd waaronder Rabobank Rijk van Nijmegen. Jos Willemsen, senior accountmanager Grootzakelijk: “Dit project past goed bij de Rabobank vanwege het lokale én het duurzame aspect. We willen de circulaire economie stimuleren.” Robin van den Brandhof, accountmanager High Tech & Innovatie, vult aan: “Wij hebben lokaal de klantrelatie én beschikken over veel expertise vanuit ons hoofdkantoor in Utrecht. We staan dicht bij de klant, denken proactief mee en zijn te vinden in veel netwerken.”
“De realisatie van Windpark Nijmegen Betuwe voelt als een mijlpaal voor de betrokken partijen”
Regionale partijen
Ook de provincie ondersteunt het project. Vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland is risicokapitaal verstrekt. Freek Welling, Senior Investmentmanager bij fondsmanager PPM Oost: “Het doel van het fonds is de energietransitie in Gelderland te stimuleren door het realiseren van hernieuwbare energieprojecten. Het windmolenpark is zo’n project. Van den Brandhof: “We hebben bewust samenwerking gezocht met lokale en regionale partijen. Zo bouwt de Gelderse onderneming Lagerweij de windturbines.”
Ambitie
De realisatie van Windpark Nijmegen Betuwe voelt als een mijlpaal voor de betrokken partijen. Van den Brandhof: “Een dergelijk complex project is als een puzzel die in elkaar moet vallen. Cruciaal hierbij is een professionele ontwikkelaar die weet hoe je een windpark realiseert. Natuurlijk waren er uitdagingen, maar iedereen heeft goede wil en het gezamenlijke belang staat voorop”. Welling: “Het project draagt bij aan de ambitie van de gemeente Nijmegen om in 2045 energieneutraal te zijn. Hopelijk is dit windmolenpark een blauwdruk voor nieuwe initiatieven.” De Ridder beaamt: “Er liggen zoveel kansen in de stad om die energietransitie echt vanuit de burgers waar te maken. Een deel van het rendement gebruiken we dan ook voor nieuwe projecten.”
Volgend jaar komt er waarschijnlijk een vijfde windmolen bij. “Wij hebben de intentie om die mede te financieren”, zegt Van den Brandhof. “Als Rabobank willen wij een belangrijke rol spelen in de energietransitie door zulke initiatieven te faciliteren.”
Nijmegen Business