Artikelen
15 november 2017
Wisselwerking tussen ReSnap en Rabobank Rijk van Nijmegen: ‘Van een idee op een bierviltje naar een ongekend succesverhaal’
De beste ideeën beginnen in de kroeg. Dat bewijzen Thomas Beguin en Erik-Jan Schreurs, wiens start-up ReSnap onlangs werd overgenomen door fotoboekenproducent Albelli. De ondernemende dertigers begonnen al tijdens hun studie hun eerste bedrijf, met hulp van een financiering van Rabobank Rijk van Nijmegen.
Het is het droomscenario van iedere starter: je bedenkt een briljant idee, voert het uit en verdient er vervolgens veel geld mee. Toch is dit maar voor weinigen weggelegd. En ook voor Erik-Jan Schreurs en Thomas Beguin duurde het even voordat hun inspanningen beloond werden. Erik-Jan vertelt: “We studeerden allebei aan de Radboud Universiteit en kenden elkaar via-via. In de kroeg ontstond het idee om televisieschermen met actualiteiten, mededelingen en advertenties op te hangen op de campus. De universiteit stond ervoor open en bracht ons in contact met de Rabobank, die een pre-seed lening verstrekte. Dat was de start van ons eerste bedrijf.”
Tweede bedrijf
Toen de universiteit geen commercie meer op de campus wilde, verkochten Thomas en Erik-Jan het hele systeem. Thomas: “De RU vroeg ons toen om onze ondernemerskennis toe te passen op wetenschappers. Wij mochten hen helpen om ideeën te vermarkten. Dat hebben we drie jaar gedaan, maar we stopten ermee omdat het vooral om subsidieaanvragen ging en daar niet gelukkig van werden. Toen kwam het idee van ReSnap.”
Bierviltje
Wederom in de kroeg, café Samson om precies te zijn, bedachten de twee een idee. “Het bierviltje hangt hier nog aan de muur”, lacht Thomas. “We hadden het over fotoboeken: die worden veel gemaakt, maar het samenstellen hiervan kost enorm veel tijd. Wij dachten: kan dat niet makkelijker? Grote bedrijven proberen dit ook eenvoudiger te maken, maar dat lukt alleen als je het drie jaar lang ‘dedicated’ kan ontwikkelen. En dat is makkelijker als start-up dan als gevestigd bedrijf.”
Innovatielening
Om hun idee uit te kunnen voeren, klopten Erik-Jan en Thomas aan bij Gelderland Valoriseert. Joey Plaggenborg, accountmanager MKB bij Rabobank Rijk van Nijmegen, legt uit: “Dat is een starterslening speciaal voor ondernemers in Gelderland om innovatie in deze regio te stimuleren. Dit soort initiatieven zijn bedoeld om in een vroege fase iets voor starters te kunnen betekenen. Zo’n innovatielening is laagdrempeliger dan een bancaire financiering, omdat er gunstige voorwaarden gelden.”
Hyves
Met het startkapitaal van 50.000 euro, plus de winst van de eerdere bedrijven,kon het duo even vooruit. Alsof het zo moest zijn, ging het social-media-platform Hyves precies failliet toen ReSnap haar eerste product live had. Dit algoritme om met één klik een album te maken van online foto’s, werd een groot succes. “Maar hoe maak je een album van foto’s die niet online staan?”, zegt Thomas. “Door middel van kunstmatige intelligentie dus. We startten samen met twee software engineers, Luc Hendriks en Joachim den Hertog, met de ontwikkeling van een goedwerkend product.”
Albelli
Om een lang verhaal kort te maken: ReSnap had goud in handen. De top drie fotoalbumproducenten in Europa had interesse in het bedrijf, maar uiteindelijk trok het Nederlandse Albelli aan het langste eind. Erik-Jan: “We hadden een klik met Albelli, onder andere door cultuurverschillen met de andere bedrijven. We wilden bovendien graag in Nijmegen blijven, om meerdere redenen.” Thomas vult aan: “Los van onze persoonlijke binding met de stad zit hier ook veel kennis. Er zijn goede opleidingen en er is goed personeel, dat anders naar de Randstad of het buitenland vertrekt. Wij vinden het belangrijk om de kennis hier te houden en de regionale economie te versterken.”
‘Het DNA dat zij hebben, sluit heel erg aan bij het DNA van de Rabobank’
Vermogensmanager
Buiten de leningen hadden de mannen van ReSnap niet bijzonder veel contact met de Rabobank, tot het moment dat de overname een feit was. Joey: “Bij dat soort grote momenten is er veelvuldig contact om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Wij hebben bijvoorbeeld Geert Reyners, onze vermogensmanager, geïntroduceerd.” Geert legt uit: “Onderdeel van vermogensmanagement is het bieden van een netwerk om onze klanten met elkaar in verbinding te brengen en kansen te bieden. Een voorbeeld daarvan is Money Meets Ideas. Waar Erik-Jan en Thomas een paar jaar geleden op zoek waren naar investeerders, zijn zij nu diegenen die willen investeren in start-ups. Zo is de cirkel weer rond. En wat betreft vermogen zitten ze nu in een hele nieuwe fase. Ik zie het als mijn rol om hen te adviseren en vooral te behoeden voor zeperds.”
Wisselwerking
Thomas en Erik-Jan denken alweer aan nieuwe dingen. Ze willen bijvoorbeeld graag iets betekenen voor andere start-ups. “Dan is het handig om het lokale netwerk van de Rabobank te gebruiken”, zegt Thomas. “En andersom kwam de vraag of wij iets wilden toevoegen in hun netwerken, dus dat is een mooie wisselwerking.” Geert prijst het ondernemerschap van de heren. “Het DNA dat zij hebben, sluit heel erg aan bij het DNA van de Rabobank. Wij faciliteren graag door bijvoorbeeld een lening te verstrekken, maar ze moeten het uiteindelijk zelf doen.”
Meer weten?
Ga naar www.resnap.com of www.rabobank.nl
Nijmegen Business
